Gemeenschappelijk wonen op voormalig voetbalveld
Toen voetbalclub FC Den Bosch verhuisde, kwam een stuk grond vrij van zo'n vier voetbalvelden groot. De grond werd toegewezen aan 19 gedreven 45-plussers die er het project 'Oosterburen' neerzetten: een bijzondere woongemeenschap die bestaat uit 11 koopwoningen en 3 sociale huurwoningen.
Gabriëlle Verbeek is een van de bewoners van het project. Sinds zij en haar man hiernaartoe verhuisden, denken ze nog zelden aan hun vorige woning in Utrecht. Nadat hun kinderen het ouderlijk huis verlieten, bleven meerdere kamers leeg en ongebruikt. Daarnaast zag Verbeek hoe de ouderen die bij haar in de straat woonden steeds eenzamer werden en hun woning niet of nauwelijks uitkwamen. "Omdat ik zelf werkzaam ben in de zorg ben ik alert op eenzaamheid bij ouderen. Daardoor zag ik ook hoe belangrijk het is om op tijd te verhuizen naar een levensloopbestendig huis", aldus Verbeek.
Ze besloot zich te oriënteren op woongemeenschappen voor ouderen. Ze bezocht verschillende gemeenschappen met daarbij haar eigen wensenlijst in acht nemend. "Voor ons was duurzaamheid belangrijk, net als een fijne en actieve sfeer."
Na een lange zoektocht en een tijdelijk verblijf in een stacaravan woont Gabriëlle eindelijk in de woongemeenschap Oosterburen. Ze is inmiddels zo enthousiast geworden over deze manier van wonen dat ze voorzitter is geworden van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen voor Ouderen (LGVO). Met de vereniging ontwikkelde ze een folder die helpt bij het kiezen van een woongemeenschap. "Die was er niet toen wij op zoek gingen en die hebben we zelf gemist. Er komt behoorlijk wat kijken bij de keuze voor een woongemeenschap."
In Oosterburen heeft iedere bewoner een eigen huis. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes. Voor Gabriëlle was het moeilijk de juiste balans te vinden tussen privacy en het meedoen aan gezamenlijke activiteiten. De bewoners zorgen echt voor elkaar.
In Nederland en Duitsland is onderzoek gedaan naar het effect op het welzijn van ouderen die in woongemeenschappen wonen. Deze onderzoeken wijzen een positief effect uit bij deze woonvorm. Het is heel belangrijk dat mensen al vroeg nadenken over waar ze willen en kunnen wonen als ze later oud zijn. "Dat moet gebeuren als je nog fit bent", stelt Gabriëlle. "Zeker bij een nieuw project dat nog moet worden gerealiseerd. Het realiseren van een dergelijk project duurt gemiddel zeven jaar."
Bron: Programma Langer Thuis
Reactie toevoegen