F.A.S.T: MKBA tool voor collectieve initiatieven
Studenten van de minor Stad&Land aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben een tool ontwikkeld die initiatiefgroepen voor collectief wonen helpt om hun maatschappelijke en financiële meerwaarde zichtbaar te maken. De tool heet: F.A.S.T. : Financiële, Arena, Samenvatting en Toelichting. Zij hebben dit in opdracht van de coalitie collectief wonen van Woonkr8 gedaan. Woonkr8 is het samenwerkingsverband van 20 woningcorporaties in de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen.
Woongroep initiatieven hebben vaak ambities die overeenkomsten hebben met wensen die in de samenleving bestaan, zoals betaalbaar wonen en voorkomen van eenzaamheid. Het is voor deze initiatieven moeilijk om hun ambities en de meerwaarde van hun collectief uit te leggen aan betrokken personen en partijen. Deze groepen moeten vaak concurreren met commerciële partijen om hun woningen te kunnen realiseren. Hierdoor heeft Woonkr8 besloten om de initiatiefnemers te helpen. De coalitie heeft de studenten gevraagd antwoord te geven op deze vraag:
“Wat is de maatschappelijke en financiële toegevoegde waarde van collectieve woonvormen/collectief particulier opdrachtgeverschap voor marktpartijen, woningcorporaties, gemeenten en de woonvormen zelf en welke tool kan gebruikt/ontwikkeld worden om dit aan te tonen?”
De doelstelling die hiervoor is opgesteld luidt als volgt: “Ontwikkel in aanvulling op de bestaande training voor collectieve woongroep initiatieven een trainingsonderdeel dat ingaat op de maatschappelijke meerwaarde van het eigen initiatief. Dit nieuwe onderdeel zoveel mogelijk koppelen aan bestaande praktisch uitvoerbare instrumenten voor effectmeting (MKBA, effectenarena, effectencalculator) die aansluiten bij de mogelijkheden van de deelnemers van deze training (woongroep initiatieven).
Om antwoord te geven op bovenstaande hoofdvraag en de doelstelling te behalen hebben de studenten literatuuronderzoek gedaan en interviews gehouden met initiatiefgroepen en experts.
Vervolgens hebben de studenten een multi criteria-analyse verricht, gebaseerd op het literatuuronderzoek, interviews met initiatiefgroepen en gesprekken met experts. Daaruit kwam naar voren dat de EffectenArena als bestaande tool het meest geschikt is. Dit instrument was in de bestaande vorm echter niet compleet en vereiste een aanvulling. De studenten hebben in overleg met Woonkr8 de volgende eisen opgesteld:
- bruikbaar zonder professionele hulp;
- bruikbaar in teamverband;
- focus op maatschappelijke meerwaarde maar met een toevoeging van een simpele manier om financiële meerwaarde aan te geven;
- het moet mogelijk zijn om gebruikt te worden door verschillende groepen;
- presenteerbare uitkomst. De bestaande EffectenArena biedt een geschikte werkvorm en de meest belangrijke stappen kunnen doorlopen worden om als basis voor een MKBA tool te dienen. Naast de EffectenArena, die dankzij dit onderzoek geschikt is gemaakt voor gebruik bij initiatiefgroepen (door deze te vereenvoudigen), is er aanvullend een product ontwikkeld die ervoor zorgt dat de financiële meerwaarde ook kan worden aangetoond. Hiervoor is een format ontwikkeld dat met behulp van Excel door elke initiatiefgroep gebruikt kan worden. Als laatste stap wordt er uitgelegd aan de initiatiefgroepen hoe dit op een onderbouwde manier kan worden gepresenteerd naar de stakeholders. Samen vormt dit de F.A.S.T. tool, dit staat voor Financiële, Arena, Samenvatting en Toelichting tool. Deze verschillende onderdelen van de tool kunnen dankzij een drietal webinars door de initiatiefgroepen zelfstandig worden doorlopen.
Lees de eindrapportage van de tool hier >>
Meer informatie: Dort Spierings, betrokken bij de totstandkoming van de tool, expert bij ZorgSaamWonen.
Reactie toevoegen