Een levensloopbestendige woning in 6 stappen
Bron: Langer thuis in huis
Herinneringen en de omgeving: dat is wat uw huis tot een thuis maakt. Dus als u fijn woont, waarom zou u dan ooit willen verhuizen?
Maar een levensloopbestendige woning, hoe doet u dat en hoeveel kost dat dan? We laten u in deze blog stap-voor-stap zien hoe u met in slechts 6 aanpassingen uw woning klaarmaakt voor de toekomst.
Met deze 6 aanpassingen hoeft u niet meer te verhuizen, zelfs als:
- u in de toekomst zorg nodig heeft
- u een verhoogd risico krijgt op vallen
- woont in een huis met meerdere verdiepingen
- er nu geen geld voor heeft
Het kan ontzettend lastig zijn om te bepalen waar u begint bij het levensloopbestendig maken van uw woning. Zeker als u (nu) nergens last van heeft. Bovendien, hoe zit het met de financiering. Daarom heb ik dit Langer Thuis in Huis-blog in twee delen opgedeeld: de belangrijkste woningaanpassingen om uw huis geschikt te maken en financieringsmogelijkheden.
Let op: langer thuis wonen is niet voor iedereen geschikt. Wilt u weten of het voor u iets is? Lees de voor- en nadelen van langer thuis wonen.
Wat is een levensloopbestendige woning?
Een levensloopbestendige woning is een huis dat zo is aangepast of gebouwd dat het geschikt is om in te wonen, ook als er zorg nodig is of als mensen slecht ter been zijn.
Volgens het kennisinstituut Onze Taal werd de term ‘levensloopbestendige woning’ voor het eerst gebruikt in de jaren ’90. Deze omschrijving moest het type woningen aanduiden waar mensen hun hele leven kunnen blijven wonen. Van jonge stellen en gezinnen tot en met senioren. Het huis vormt het hele leven de thuisbasis van het gezin. In een levensloopbestendige woning zijn lichamelijke klachten dan ook geen reden meer om te verhuizen: de woningen hierop zijn aangepast.
Waarom een levensloopbestendige woning?
Op dit moment worden er steeds meer levensloopbestendige huizen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een keuken met inductiekookplaat en een slaapkamer op de begane grond. Alles is gebouwd met het oog op een toekomst waarin iemand minder mobiel is. Het allerbelangrijkste is dat iemand zich veilig door het huis kan verplaatsen en niet bang hoeft te zijn voor ongelukken.
Ook als iemand niet hulpbehoevend is, wordt er vaak gekozen voor opties die het huis levensloopbestendig maken. Veel mensen willen goed voorbereid zijn de toekomst, slim! Velen onder ons blijven graag op dezelfde plek wonen, de plek waar ze een gezin kunnen stichten en waar ze ook als ze met pensioen zijn heerlijk kunnen wonen. Dus als er bijvoorbeeld toch een nieuwe keuken wordt aangeschaft, waarom dan niet meteen eentje kiezen die in de toekomst ook ideaal is?
Hoe begint u?
Denk goed na over welke plekken in uw huis mogelijk onhandig zijn in de toekomst:
- Kookt u op gas?
- Heeft u alleen een ligbad of een douche met instap?
- Heeft u een trap?
- Heeft u een onderhoudsintensieve tuin?
- Zijn er drempels?
Houd deze mogelijke gevaren goed in uw achterhoofd als u uw huis toekomstbestendig gaat maken.
Lees het volledige artikel op www.langerthuisinhuis.nl
Reactie toevoegen