‘Doe jezelf een plezier en verhuis op tijd’
In de centrale hal van wooncomplex Elisabeth Otter-Knoll hangen kleurige kraanvogels. Petra Donker, directeur van Elisabeth Otter-Knoll, licht dit toe: ‘In deze bijzondere corona tijd willen we nog meer samen doen. Ik heb in Japan gewoond en gezien dat het gezamenlijk vouwen van kraanvolgels een verbindende, rustgevende activiteit kan zijn. Bij de uitvinding van origami, rond 1700, ontstond de legende dat de wens werkelijkheid wordt van wie 1000 kraanvogels vouwt. We willen er daarom 1000 vouwen om er gezamenlijk een mooi kunstwerk van te maken dat symbool staat voor de overwinning van deze door corona gedomineerde periode.’ De kraanvogels geven de ruimte een fleurige aanblik.
Het wooncomplex voor ouderen is gelegen naast een groot winkelcentrum en vlakbij een prachtig park in de wijk Buitenveldert te Amsterdam. De bewoners kenmerken zich doordat zij allen cultuur en zorg voor de medemens hoog in het vaandel hebben staan. Zij hebben dit wooncomplex te danken aan Elisabeth Otter-Knoll die tussen 1820-1900 leefde. Na twee huwelijken en diverse erfenissen was zij flink vermogend geworden. Zij wilde haar vermogen graag inzetten ten behoeve van ‘deftige’ dames die buiten hun schuld om financieel niet voor zichzelf konden zorgen. Zo ontstond de Elisabeth Otter-Knoll Stichting. Elisabeth kocht een terrein in Amsterdam Oost om een huis met binnentuin voor deze dames te realiseren. In 1912 gingen de deuren open. Na zeventig jaar is het huis verplaatst naar de huidige locatie. Veel elementen zijn bewaard gebleven, zoals haar klassieke meubelstukken en schilderijen waarmee de algemene ruimtes zijn ingericht.
Verschil maken
In 2012 is het verzorgingshuis met aanleunwoningen omgevormd tot een huis met senioren-appartementen, in de vrije sector. Dat geeft ons de mogelijkheid om onafhankelijk vanuit onze eigen visie invulling te geven aan deze woonvorm. Er zijn nieuwe appartementen bijgebouwd waardoor het gebouw in totaal 112 appartementen telt. Petra: ‘We hebben 2-kamerwoningen vanaf 60m2 maar ook enkele 4-kamer woningen van 110m2. Ouderen wonen er zelfstandig en kunnen gebruiken maken van een ruim servicepakket en van thuiszorg. Zij kunnen daarnaast meedoen aan allerlei activiteiten zoals koffieochtenden, concerten, filmavonden, lezingen en excursies.’ Er is twee dagen per week een huismeester aanwezig, een receptie die soms bemenst wordt door een actieve bewoner die dat leuk vindt. ‘We werken maar met acht parttime medewerkers hier. De kleinschaligheid vindt iedereen prettig. Het individuele contact is groot. Je kunt met elkaar het verschil maken en dat vind ik het mooiste aan mijn werk.’, zegt Petra.
Duurzaam
In het complex wonen ook 13 studenten. Zij vormen met elkaar ‘de nachtwacht’ en helpen ouderen als zij ’s nachts noodhulp nodig hebben. De ouderen kunnen dit via de persoonsalarmering laten weten. ‘De studenten leven als goede buren samen in het complex. Zo helpen zij ouderen overdag met vastgelopen computers of een boodschapje of passen op de kat tijdens een vakantie. Dit intergenerationele contact waarderen studenten en ouderen enorm’, vertelt Petra. Naast intergenerationeel en duurzaam contact vindt Petra ook duurzaamheid in de zin van zorg voor het milieu belangrijk. Zij probeert zo veel mogelijk duurzame elementen in het huis aan te brengen en verspilling te voorkomen. ‘We maken schoon met Ozon water, dat bevalt goed, is niet belastend voor het milieu en voorkomt veel plastic verpakkingen.’ Ook heeft ze op de droogloop een groen dak gerealiseerd. De overige daken liggen waar mogelijk al vol met zonnepanelen en vrijwel alle verlichting is inmiddels led. Er zijn afspraken met een afvalverwerkingsbedrijf die (daadwerkelijk) plastic recyclet in een eigen fabriek. Stap voor stap wil zij het huis verder verduurzamen. Elk besluit wordt tegen een ‘duurzaamheidsladder’ gelegd. De bewoners vinden dit ook belangrijk. ‘Zij denken zeker aan de komende generaties. Ik ook en voel de verantwoordelijkheid om de organisatie te verduurzamen.’
Kampioen vouwen
‘Kom op tijd hierheen. Verhuis tijdig. Dat raadt Petra iedereen aan. ‘Het is prettig voor bewoners als zij vitaal hier binnen komen. Dan is er tijd om geworteld te raken, de weg te leren kenen en vooral contacten op te doen. Medebewoners leren je dan nog kennen als je gezond bent. Mochten bewoners gaandeweg lichamelijk of geestelijk achteruitgaan dan is dat beter op te vangen. Petra en haar kleinschalige team doen er alles aan om het de bewoners gemakkelijk te maken en te ondersteunen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Ze stimuleert de bewoners om zoveel mogelijk zelf te doen en ook om zelf activiteiten te starten. Dat lukt goed. Zo is er een bridgeclub, zijn er plannen om een koor te starten, ontstaan er spontaan een hobby- en jeu de boules club en worden nieuwe bewoners samengebracht om elkaar te leren kennen. Ook is er een groep vrijwilligers actief. ‘Ik doe niet aan leeftijdsgrenzen. Leeftijd zegt niet zo veel. Zo kwam eens een bewoonster van 101 naar ons toe verhuizen. Zij is inmiddels 103 en schildert nog regelmatig. Overigens is de jongste bewoonster 60 jaar, over intergenerationeel gesproken. En zie je deze dame? Zij is kampioen kraanvogels vouwen. We gaan daar zo meteen weer verder mee.’
https://www.eoks.nl/
Reactie toevoegen