De Linde in Achterberg: wooncomplex voor ouderen met dementie
De Linde is gelegen in het dorp Achterberg in de gemeente Rhenen en is een kleinschalig wooncomplex bestemd voor ouderen met dementie. Een eeuwenoude lindeboom in het buitengebied van de gemeente was de inspiratiebron voor een nieuw te bouwen woonzorggebouw. Het nieuwbouwproject heeft 24 appartementen en drie gedeelde woonkamers en ondersteunende voorzieningen. Studio id+ maakte het interieurontwerp voor dit nieuwbouwproject van zorgorganisatie QuaRijn en corporatie Rhenam. Het bureau is ook nauw betrokken geweest bij de visievorming, landschapsconcept van B4o en de reflectie op de architectuur van InTex architecten. Anja Dirks, eigenaar van Studio id+, geeft haar visie op het project.
Hoogteverschil
‘Ik ben zelf heel enthousiast over dit project. Dat komt door de mooie locatie maar zeker ook door het unieke concept’, zegt Dirks. Ze licht het toe: ‘Uniek is het feit dat alles gelijkvloers is en de integratie van het landschap met het gebouw. Het zijn eigenlijk kleine gebouwen die met elkaar verbonden zijn en waar je altijd zicht en toegang tot buiten hebt. Het is enorm ruimtelijk met veel hoogteverschil.’ Het interieurontwerp is geïnspireerd door de lindeboom in het gebruik van materialen, denk daarbij aan kleuren, texturen, patronen en als metaforisch element. Verder is het interieur volledig afgestemd op de behoeften van de bewoners met dementie. Anja Dirks: ‘Van de routing in het gebouw, tot regulatie van prikkels, tactiliteit in materiaalgebruik, contrast, vormgeving tot zelfs het gekozen meubilair; alles is afgestemd op deze doelgroep. Heldere contrasten helpen bijvoorbeeld ter ondersteuning van wayfinding en goed zicht. Een specifiek ontworpen lichtplan geeft kader qua moment van de dag. Het licht beweegt letterlijk mee, zowel in kleur als intensiteit en is afgestemd op de hoeveelheid daglicht. Er is veel aandacht geweest voor het ontwerp van het vloerplan. Alle ruimtes lopen in elkaar door. Wel wilden we graag een onderscheid in sferen en kleurtonen maken. Daarom is er een vloerpatroon ontworpen dat bestaat uit 9 kleuren tegels die heel langzaam in elkaar verlopen qua kleur. Van licht naar donker. Door het lage kleurcontrast in de vloer is de overgang voor bewoners heel geleidelijk.’
Herkenning
De bewegingsvrijheid voor de bewoners is groot. Het gebouw heeft overal looproutes. Bezoekers en personeel kunnen via de voordeur naar binnen en buiten, bewoners uitsluitend via hun woonkamers en via de twee tochtportalen achter in het gebouw. Zo blijven zij op veilige afstand van de straat en het verkeer aan de voorzijde. ‘Het interieur moet bijdragen aan de autonomie en zelfredzaamheid van bewoners en ondersteuning bieden in routing en oriëntatie. Herkenning is daarin heel belangrijk. Dat geldt ook voor het meubilair. Een stoel moet bijvoorbeeld duidelijk een stoel zijn’, zegt Dirks. Ze vindt het mooi dat bewoners buiten kunnen lopen maar dat er een natuurlijke grens is: met natuurlijke elementen als een houtwal en hagen is het terrein begrenst. Zonder een opgesloten gevoel te geven.
Thuisgevoel
Het gebouw heeft de nodige domotica, deze is zoveel mogelijk uit het zicht gehouden en dient ter ondersteuning van de bewoners. Het geeft hen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid maar voorkomt onveilige situaties. Er zijn drie huiskamers waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Iedere huiskamer heeft een andere sfeer en identiteit. ‘Eén huiskamer heeft een klassiek-moderne uitstraling, de ander meer retro en de derde is landelijk. Dirks is niet alleen te spreken over het resultaat maar ook over het proces. ‘We hebben dit echt met elkaar gedaan: de corporatie, zorgorganisatie, gemeente, aannemer, architect en wijzelf. Deze integrale aanpak zie je terug in het resultaat.’ Het gebouw moet een thuisgevoel bieden aan de bewoners maar ook familie moet het prettig vinden er te komen en personeel moet het fijn vinden er te werken. Het gebouw is erop gericht de bewoners te ondersteunen en daarmee ook de zorgmedewerker. Dat was de opdracht die zorgorganisatie QuaRijn heeft meegegeven. ‘Dat is naar mijn gevoel goed gelukt’, zegt Dirks. Naar verwachting vindt de oplevering eind mei plaats en kunnen vanaf juni de bewoners er terecht.
Voor meer informatie over De Linde kijk hier >>
Reactie toevoegen