Bienvenido heet ouderen met migratie-achtergrond en smalle beurs welkom
Bienvenido betekent ‘welkom’ en is de naam van een recent geopend woonzorgcentrum voor ouderen met een migratieachtergrond. Om specifieker te zijn: voor ouderen met een Kaapverdiaanse en/of Surinaamse achtergrond in Rotterdam. Bienvenido is de derde locatie van zorgorganisatie MOB. Woonzorgcentra Boomgaard en Boekrode bestaan al enkele jaren. En de vierde locatie, waarvan de naam ook met de letter B begint, komt eraan: Beyt Essalam zal in februari de deuren openen. Bestuurder van MOB, Ismail Meral speelt graag met letters. "Ik zeg altijd: 'je moet een wooncomplex voor senioren in de buurt van de drie A’s hebben: Arts, Apotheek en Albert Heijn.' Dat zijn belangrijke voorzieningen voor ouderen."
Naast de letters zijn de cijfers ook van belang en dat breekt Ismail nog wel eens op. "Het is bijna onmogelijk om woningen voor ouderen met een smalle beurs te realiseren. Ouderen met een migratieachtergrond hebben doorgaans een smalle beurs. Wij zorgen voor mogelijkheden voor hen. MOB bereikt hen goed. Wij verdiepen ons in de leefwereld van de oudere, de cultuur."
Ismail ziet dat hier, gelukkig, meer aandacht voor komt, ook landelijk. "Onlangs is er een kamerbrief verschenen over cultuursensitieve zorg waarin letterlijk staat dat de kwaliteit van zorg samenhangt met de mate waarin men kan omgaan met diversiteit. Het zou daarbij niet mogen uitmaken wie iemand is. Goede en passende zorg is cliënt- en/of patiëntgericht en afgestemd op iemands reële behoefte." Ismail kan zich hier helemaal in vinden; zijn organisatie doet niet anders.
Betaalbare huisvesting
Toch is er meer nodig. Ismail zei het al: betaalbare huisvesting. Hij kan zich dan ook boos maken om de torenhoge prijzen van woningen. "Dankzij een particuliere investeerder, een rasechte Rotterdamse familie, konden we dit pand aanschaffen. Het is van de gemeente en wij hebben uit alle inzendingen gewonnen en mochten het pand kopen." Maar eenvoudig was dit allerminst. “Ik heb de inrichting zelf gefinancierd en kan dit voor 20 jaar huren.” Er is ervoor gezorgd dat in het gebouw ook de apotheek, fysiotherapie en huisartsenpraktijk is gekomen. "Dat is voor de investeerder interessant en voor ons ook prettig. De samenwerking tussen al die organisaties is een stuk makkelijker als je bij elkaar gehuisvest bent. Bovendien komen ouderen nu makkelijk bij ons binnen. Ze zijn toch in de buurt." Het is fijn dat de tramhalte voor de deur stopt en het centraal station ligt op loopafstand.
“Het is moeilijk om een huisarts te vinden voor onze wooncomplexen. Huisartsen lopen tegen enorme werkdruk aan."
Overbelaste huisartsen
Over de huisartsen kan Ismael zich ook druk maken. "Het is moeilijk om een huisarts te vinden voor onze wooncomplexen. Huisartsen lopen tegen enorme werkdruk aan." Hij wijst op een podcast en artikel dat in het NRC heeft gestaan over de opkomst van commerciële zorgvilla’s. Journalist Jeroen Wester schreef over het probleem waar artsen mee geconfronteerd worden als er een zorgcomplex in de buurt opent. Als daar het scheiden van wonen en zorg is doorgevoerd, betekent dit dat mensen zelfstandig wonen en dus recht hebben op een eigen huisarts. Als in een wijk een flink aantal ouderen met een zorgvraag erbij komt door de vestiging van een zorgcomplex, vaak in handen van een particuliere ondernemer, raakt de vaak overbelaste praktijk nóg voller. "Huisartsen kunnen geen patiënten meer aannemen, hun praktijk is vol. Ik heb rondgebeld, mijn netwerk ingeschakeld, gesmeekt maar het is uiterst moeilijk. We worden de dupe van het overheidsbeleid dat gericht is op zelfstandig wonen en het gebrek aan begrip bij huisartsen."
De vijfde locatie van MOB staat ook open voor Nederlandse ouderen. "We willen een mix aan bewoners hebben", zegt Ismail Meral.
Dansende oudere
Het weerhoudt hem er niet van om alweer te kijken naar een volgende locatie. "We willen in Schiedam een vijfde woonlocatie openen. Daar wonen ook veel ouderen met een migratieachtergrond. Maar deze locatie staat open voor alle ouderen dus ook Nederlandse. We willen een mix aan bewoners hebben."
De reden waarom hij zich inspant voor de senioren is makkelijk. "Kijk maar naar dit filmpje dat een dochter van een bewoonster op facebook heeft geplaatst en lees de tekst erbij." Het filmpje laat een Kaapverdiaanse vrouw van negentig jaar al dansend zien. In de bijbehorende tekst spreekt een familielid haar verbazing uit. "Ze was ziek en verhuizen bleek bijna niet mogelijk. Totdat ze in Bienvenido kwam. Ze knapte meteen op en lacht en danst weer. We zijn verbaasd en blij." Ismail lacht: "Dat maakt het allemaal de moeite waard."
Ga mee op excursie
Wil je een kijkje nemen? Dat kan! ZorgsaamWonen organiseert een excursie naar Bienvenido op dinsdagmiddag 7 maart tussen 13.00 en 16.00 uur, Middellandstraat 103, Rotterdam. Aanmelden kan via deze link.
Afbeelding boven: Ismail Meral, bestuurder zorgorganisatie MOB (Maatschappelijk OndersteuningsBureau). Foto: Yvonne Witter.
Ik vind het super goed om te zien dat er ook aan onze medelanders ( zoals ik altijd zeg ) wordt gedacht. Echt super. Kunnen we nu in Dordrecht ook zoiets verwachten. Dat zou super fijn zijn. En de complimenten aan de schrijver van dit stuk geweldig gedaan. Op naar de toekomst van wie we ook zijn we horen er allemaal bij.
Ingediend door Laura Bouman op ma, 06/02/2023 - 10:40
Reactie toevoegen