Woongemeenschappen zijn van onschatbare waarde
Woongemeenschappen voor ouderen passen perfect bij de doelstelling van de overheid om senioren zelfstandig in een sociale, actieve en levensbestendige leefomgeving te laten wonen. In een ledenonderzoek van LVGO geeft 97 procent van de bewoners van een woongemeenschap aan sociaal contact als belangrijke toegevoegde waarde te zien, gevolgd door het gevoel langer zelfstandig en zelfredzaam te leven (90 procent). Elkaar steunen en helpen (84 procent), voorkomen van eenzaamheid (78 procent) en de mogelijkheid levensbestendig te wonen (70 procent) maken de top vijf compleet. Hiermee beoordelen de bewoners hun leven in woongemeenschappen als zeer positief.
Toch zijn er naast positieve beoordelingen ook knelpunten naar boven gekomen uit het onderzoek. Zo hebben woongemeenschappen met sociale huurwoningen last van de smalle financiële grenzen voor toegang tot huurwoningen. Maar liefst 55 procent van de bewoners geeft in het onderzoek aan hierdoor problemen te ondervinden. Bij 38 procent van hen heeft dit er zelfs toe geleid dat geschikte huurders niet konden worden toegelaten tot deze woningen.
Het vinden van een geschikte locatie is voor 60 procent van de startende woongroepen het grootste obstakel. Het is een groeiend probleem, zo blijkt uit vergelijking uit het LVGO-onderzoek van 2017, toen dit percentage nog 'slechts' 22 procent was. Het regelen van zorg gebeurt in de meeste woongemeenschappen (81 procent) regelt iedereen zelf professionele zorg. Goede burenhulp is tegelijkertijd erg gebruikelijk en belangrijk.
Reactie toevoegen