Wonen met een plus
Talis heeft al vaker bijzondere woonconcepten gerealiseerd. Al eerder realiseerde Talis gebouwen waar een mix van huurders met en zonder zorgvraag samen gaan wonen. En nu realiseert de corporatie dit in een nieuw te bouwen wijk Hof van Holland in Lent, aan de Waal. Nieuw is dat er van begin af aan samengewerkt wordt met toekomstige bewoners voor het ontwikkelen van een vitale gemeenschap. Hierbij werkt Talis ook intensief samen met ZZG zorggroep en ouderinitiatief stichting Majstro. ZZG zorggroep huurt kleinere appartementen voor 36 bewoners, voor mensen met dementie of een somatische aandoening. Daarnaast komen er 10 studio’s van Majstro voor jongeren met een meervoudige beperking. Tot slot zijn 45 appartementen bestemd voor huurders van Talis die 60 jaar of ouder zijn.
Bouwen aan een gemeenschap
In wooncomplex Aaron -vernoemd naar een Amerikaanse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog- gaan jongeren met beperkingen van stichting Majstro, bewoners met een zorgvraag van ZZG zorggroep en reguliere huurders van 60 jaar en ouder samen wonen. In totaal komen er 91 woningen. ‘Het enthousiasme is er’, zegt projectleider Dorothée Jansen van Talis. ‘Vanaf het begin betrekken we de huurders en medewerkers erbij. En later ook de buurt. Zo bouwen we aan een gemeenschap.’ Marlies Garritsen projectmanager van ZZG Zorggroep vult aan: ‘Dat gebeurt in een veilige woonomgeving waarin je elkaar laagdrempelig kan ontmoeten. Dat biedt een mooie basis voor een plek waar mensen naar elkaar omkijken.’ ‘De 45 reguliere appartementen noemen wij wonen met een plus’, vertelt Vera de Wildt, beleidsadviseur bij Talis. Eén van de plussen is de gezamenlijke huiskamer. Daarnaast is er een logeerkamer en een gezamenlijke tuin.
Plek van bewoners
‘Het is fijn als alle bewoners en het zorgmedewerkers het gebouw als één geheel beschouwen’, zegt Dorothée. ‘Daarvoor zitten ZZG, Majstro en Talis nu al samen,’ Marlies vult aan: ‘Door toekomstige bewoners, familie en medewerkers vanaf het begin te betrekken, denken we dat hun eigen ideeën het woonplezier vergroten.’ Dorothée is daarom bijvoorbeeld bezig om met de eerste vijftien huurders van de appartementen de huiskamer in te richten. ‘Een binnenhuis architect begeleidt ons hierbij. Zo wordt de huiskamer echt een plek van de bewoners, waar ze zich thuis voelen en graag zijn.’ Ook gaan de bewoners nadenken over de tuin. Vera: ‘Op die manier zorgen we ervoor dat bewoners invloed hebben op de inrichting en omgeving.’
Flexibel
Er zal zeker contact worden gelegd met de wijk. De wijk is nu nog volop in ontwikkeling. De tijdelijke supermarkt staat er al. Maar verder zijn er vooral bouwers op het terrein. ‘Naast ons complex komt een gebouw met 250 appartementen. Daarin komt een zwembad, restaurant, huisarts, fysiotherapeuten kinderopvang. We hebben al contact gelegd met de projectontwikkelaars. De wijk wordt steeds levendiger, want er komen meer voorzieningen en woningen bij’, vertelt Dorothée. ‘We kijken ook volop naar de toekomst bij de bouw van Aaron. De plattegronden van de appartementen zijn namelijk flexibel, zodat mensen er kunnen blijven wonen ook als ze zorg nodig hebben. Alle woningen zij levensloopbestendig. Het complex is duurzaam gebouwd: bijna energieneutraal en natuurinclusief. Met veel isolatie, een groendak en een gevel met nestkasten voor zwaluwen en vleermuizen. Marlies, Dorothée, Vera en ook de bewoners die zij spreken, kijken uit naar de oplevering aan het einde van het jaar.
Reactie toevoegen