Wonen met aandacht voor elkaar in Heerenveen
Wonen met aandacht voor elkaar, dat is wat Tiny Oosterman (73) en Theo Horsten (71) uit Heerenveen graag willen. Zij wonen nu in een prachtig en ruim huis, maar vinden het sociaal ‘arm’. Zij bedachten daarom een plan: samen met anderen wonen. Ieder in een eigen woning, maar wel met de mogelijkheden elkaar te ontmoeten en activiteiten te ondernemen. En graag in Heerenveen want het bevalt ze daar goed. Al hebben zij allebei de wieg ergens anders staan, voelen zij zich thuis in Friesland.
Zij stapten met hun plan naar de gemeente Heerenveen. Daar reageerden de ambtenaren enthousiast! De gemeente stelde een kavel ter beschikking die was gereserveerd voor bijzondere projecten. Het plan van Tiny en Theo was volgens de gemeente zo’n bijzonder project. Al gauw zaten ze met de stedenbouwkundige van de gemeente om tafel. Theo had een plaat gemaakt met daarop hun woonplannen afgebeeld.
Er kwam een architect bij, een installateur en een aannemer en zo ging de bal rollen. Het project ’t Paviljoen is in bouwteam ontwikkeld. ‘We willen 8 duurzame en levensloopbestendige woningen realiseren’, vertelt Tiny. ‘Bijna alle woningen zijn al verkocht’, vult Theo aan. ‘De toekomstige bewoners zijn tussen de 56 en 73 jaar.’ Ze hadden op wat oudere bewoners gerekend. Omdat de locatie toch relatief ver is van voorzieningen (als de supermarkt en er geen openbaar vervoer is), vermoedden ze dat ouderen het niet handig vinden. ‘Wij vinden dat zelf geen punt. Je kunt tegenwoordig alles thuis laten bezorgen.’ Jong en oud is welkom. ‘Ik vind een mix van leeftijden juist leuk’, zegt Tiny. Zij heeft in het onderwijs gewerkt en was in haar werkende leven altijd op zoek naar innovaties. Die drang naar vernieuwing heeft Theo ook. In zijn werk in de gehandicaptenzorg zorgde hij ook voor vernieuwingen en liep hij voorop om de kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren.
Eenvoudig
Het ondernemende stel wil het concept zo eenvoudig mogelijk houden. Toch heeft het ontwerp allure: het is een ovaal gebouw in de nieuwe wijk Skoatterwâld met een terras aan het water en aan de rand van het park en landgoed Oranjewoud. Er is een gemeenschappelijke binnentuin. De omwonenden hebben allesbehalve bezwaar op het plan. Zij vinden het een mooi ontwerp en zijn al lang blij dat het geen hoogbouw betreft. De woningen zijn gelijkvloers en zijn inpandig tussen de 80 en 83 vierkante meter. Dat is het enige dat ze gemeen hebben, want geen enkele woning zal hetzelfde zijn. ‘Dat is bewerkelijk voor de aannemer, maar wel zo prettig voor de bewoners.’ Hoewel ze ook merken dat niet iedereen zin heeft om over de inrichting van de woning na te denken. Tiny: ‘Ik hoor van ouderen dat zij liever een kant-en-klaar concept willen. Dan hoeven ze niet zo na te denken en keuzes te maken.’ Sommige geïnteresseerden haken om die reden af. ‘Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben, dan hebben ze andere dingen aan het hoofd.’ De toekomstige bewoners komen deels uit de buurt en deels uit andere delen van het land. ‘Er is grote behoefte aan dit soort woningen waar je toch de nodige privacy hebt, maar niet alleen woont.’
Water bij de wijn
Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld is zeer enthousiast over het paviljoen. ‘Er zit zoveel positieve energie in het project. We hebben zo’n goede vibe als bouwteam met elkaar. Het is een duurzaam en bijzonder project. En ook leuk om te vertellen: dit project Paviljoen gaat meedoen als proefproject voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die in 2022 in werking gaat. Die wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid.
Op 1 mei gaat de bouw van start en begin volgend jaar hopen ze er te gaan wonen. ‘Dat is bijzonder snel. We zijn eind 2018 naar de gemeente gegaan met ons idee. In 2022 wonen we er zeer waarschijnlijk al’, zegt Tiny. Ondanks dat het razendsnel ging, zijn er zeker obstakels geweest. Theo: ‘We hebben het allemaal zelf moeten uitvinden. We hebben een stichting opgericht en een vereniging van eigenaren (VVE) voor het gebruik en het onderhoud van tuin en gebouw. Dat soort zaken moet je allemaal regelen. We hebben veel overleggen gevoerd. Ook wilden we de woningen niet boven de 3 ton VrijOpNaam hebben. Dat betekent een intensief bouwteamtraject waarbij alle leden hetzelfde doel voor ogen hadden. Omdat we het zo duurzaam mogelijk willen, is het passen en meten. En soms is het nodig om wat water bij de wijn doen. Maar niet teveel.’ Theo en Tiny hebben het zonder subsidie voor elkaar gekregen. ‘We hebben afgesproken dat we betalen als we de woningen verkocht hebben. We werken graag samen op basis van vertrouwen’, aldus Tiny. Op die manier vinden zij hun partners. ‘Er moet een klik zijn. Het vertrouwen moet er zijn en de nodige aandacht voor elkaar. Dat past bij onze uitgangspunten.’
https://www.hofjeheerenveen.nl/
https://www.buiteveld.nl/nieuws/nog-2-te-koop-wonen-met-aandacht-voor-elkaar-in-heerenveen/
Reactie toevoegen