Met toegankelijker groen leeft iedereen op
Denise Janmaat over de toegankelijkheid van de buitenruimte, die volgens haar best nog wel wat beter kan.
Afgelopen donderdag, 25 juni, verscheen ons digitale magazine Groen en Gezondheid. In dit magazine staat ook een artikel met Denise Janmaat, directeur van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid en zelf rolstoelgebruiker. De buitenruimte is volgens haar niet altijd even toegankelijk.
‘Als ik mijn appartement verlaat kan ik zo het groen in. Alleen rijd ik vervolgens tegen een helling aan die me bijna in de nabijgelegen vijver lanceert.’ Zij merkt ook dat er veel oneffenheden in de bestrating zijn. Goed onderhoud kan dit voorkomen. Dat geldt ook voor banken. Ze ziet veel bankjes die verzakt zijn en daardoor veel te laag. ‘Daar kom je als oudere nooit meer uit.’ En soms staat een bankje midden in zand waar je met een rolstoel niet makkelijk bij komt of ongelijk moet staan. En wat dacht je van planten en struiken die niet gesnoeid zijn. ‘Dat groen overwoekert de geleidelijnen die slechtzienden gebruiken om zich te oriënteren.’
Mountainbikers
Het is belangrijk een compleet plan te maken met ervaringen van gebruikers en andere deskundigen zoals het team van Denise. Dat team bestaat naast architecten en bouwkundigen uit juristen, brandveiligheidsexperts een ergonomisch en logistiek adviseur, allen met toegankelijkheid als specialiteit. ‘Dan bedien je de doelgroepen maximaal en zorg je voor het meest haalbare.’ Zij benadrukt ook dat het niet altijd mogelijk is om het voor álle groepen goed toegankelijk te krijgen. ‘Zorg dan dat je dit goed aangeeft. Bijvoorbeeld dat dit pad niet geschikt is voor rolstoelgebruikers maar wel voor mountainbikers. En dat het andere pad wel geschikt is voor rolstoelgebruikers.’ Goede en duidelijke communicatie helpt. En het bieden van alternatieven.
Onwetendheid
Denise wijt dit aan onwetendheid. ‘Het is vaak geen onwil van gemeenten maar medewerkers zijn zich er gewoonweg niet van bewust.’ Natuurlijk speelt het kostenplaatje ook een rol. Goed onderhoud, het snoeien van bomen en herstellen van losse stoeptegels kost geld.’ Zij adviseert gemeenten om met deskundigen op pad te gaan, zodat ze zich bewust worden waar mensen met beperkingen tegenaan lopen. ‘Dat gebeurt ook wel, maar een rondje met alleen ervaringsdeskundigen is niet genoeg.
Reactie toevoegen