Dorpsondersteuner verhoogt welzijn en drukt kosten
De zorgkosten in een dorp nemen af wanneer daar een dorpsondersteuner actief is. Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health. In verschillende plaatsen in Groningen doen dorpsbewoners er alles aan om het welzijn en de leefbaarheid in de eigen omgeving op peil te houden en te verbeteren. Een van die maatregelen is het inzetten van een dorpsondersteuner. Op verzoek van Vereniging Groninger Dorpen en Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland is de meerwaarde van dorpsondersteuners in drie Groningse dorpen onderzocht.
Een dorpsondersteuner zet zich in om de leefbaarheid in een dorp te optimaliseren. De ondersteuner houdt zich voornamelijk bezig met de organisatie van informele zorg, legt verbinding tussen sociaal en medisch domein en staat dorpsbewoners bij in hun relatie met zorgorganisaties en overheid. Hoewel de diensten van een dorpsondersteuner van grote waarde zijn, is het onwaarschijnlijk dat deze tot stand komen door marktwerking. Overheidssteun in de vorm van subsidie is daarom noodzakelijk om dorpsondersteuningsprojecten te laten slagen.
Uit het onderzoek blijkt dus dat de maatschappelijke en economische baten van de dorpsondersteuner groter zijn dan de kosten. Daarbij verhoogt de dorpsondersteuner het welzijn van de dorpsbewoners. Dat is niet alleen goed voor het dorp, maar ook voor de omliggende regio.
Bron: RUG
Reactie toevoegen