Organiseren van een dienstennetwerk: omdat wonen meer is dan een dak boven je hoofd
Ons persoonlijk lid Wim Kromwijk heeft weer een mooie blog voor ons geschreven. Deze keer wijdt hij zijn blog aan comfortabel wonen. Wie lang comfortabel wil wonen moet meer organiseren dan alleen het onderhoud van de woning. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen. Voor senioren en mensen met een zorgindicatie is het extra belangrijk om steeds opnieuw te kijken of het dienstennetwerk versterkt kan worden. En het is niet gemakkelijk om dit allemaal zelf uit te zoeken.
Je kunt ervoor verhuizen maar dat is lang niet altijd nodig
Er zijn inmiddels heel veel levensloopbestendige woningen. Woningen waarbij al veel aandacht is besteed aan weglaten van drempels, de schakelaars op de goede hoogte, extra domotica, alarmknoppen en alarmopvolging. Vaak zijn die woningen geclusterd in een servicecomplex of woonservicezone. Je kunt langer comfortabel wonen door te verhuizen naar zo’n appartement.
Eigen woonservicezone organiseren.
Ook woongroepen, knarrenhofjes, erfdeelprojecten rond boerderijen, cirkelgroepen rond zorgaanbieders, buurgemeenschappen en virtuele woongemeenschappen zijn zorgzame omgevingen. Er is een zekere mate van onderlinge wederkerigheid. Je wisselt kennis uit en probeert te voorkomen dat medebewoners in vereenzaming geraken. Je kijkt naar elkaar om!
Apps
Het kan ook niemand ontgaan zijn dat er steeds meer digitale mogelijkheden komen om je eigen gezondheid en je zorgzame netwerk te monitoren en zorg zelf te regelen.
Huisartsen en ziekenhuizen moedigen cliënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. Huisartsen en specialisten gebruiken het videoconsult (beeldbellen zoals skype) steeds vaker als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak. Dit draagt er bovendien aan bij afstanden op het platteland te verkleinen. Dus ook op het platteland wordt langer comfortabel wonen gemakkelijker.
Aansluiten bij een ledenorganisatie
Ledenorganisaties bieden hun leden veel informatie over langer comfortabel thuis blijven wonen. En dat zijn niet alleen de traditionele ouderenbonden en gehandicaptenorganisaties. Ook bijvoorbeeld pensioenbonden, Humanitas, de Zonnebloem, Rode Kruis, Vereniging Eigen Huis, ledenorganisaties van thuiszorgorganisaties, ziektekostenverzekeraars, lokale welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, en webwinkels gaan dat steeds beter doen.
Ledenorganisaties maken soms speciale arrangementen met dienstverleners om ledenkortingen aan te bieden. Er is zoveel aanbod aan speciale arrangementen dat het bijna lastig is om door de bomen het bos te zien. Prijs-kwaliteitverhoudingen lopen behoorlijk uiteen.
Openbare Bibliotheken
Een mooie ontwikkeling is dat steeds meer bibliotheken mensen wegwijs maken in de digitalisering van de privé-communicatie (computergebruik en beeldbellen!), digitalisering van de overheid en digitalisering van zorgcommunicatie. Lof voor de rijksoverheid die deze nieuwe rol van bibliotheken stimuleert! LaCoTA hoopt dat bibliotheken ook ondersteuning gaan bieden in het gebruik van domotica en het dienstenaanbod om Langer Comfortabel te kunnen blijven wonen.
Zie voor meer informatie ook: https://www.lacota.nl/dienstverlening/dienstverlening/
Reactie toevoegen