Het geluk van Vlaardingen: het vuur wakkert aan
Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over gemeenschapsvorming in een 55+ wooncomplex van ouderen. Midden in de Coronacrisis van 2020 verrijst aan het Vlaardingse Erasmusplein uit het niets een bruisende 55+ woongemeenschap. Voor 74 senioren, variërend in leeftijd van 55 tot 92 jaar, gaat een ultieme woondroom in vervulling. Hoe is dat mogelijk? Je leest het in dit blog. Een verhaal in vier delen over gemeenschapsvorming, senioren-woongeluk en omzien naar elkaar in de 1,5 meter samenleving. Vandaag deel 2: het vuur wakkert aan. Over de aanloop naar een verhuizing.
Bron: ActivAge
Meer dan een gebouw
Een modern nieuwbouwcomplex met royale woningen op een mooie, triple-a locatie. Dat staat de toekomstige bewoners te wachten. In grote getale melden de belangstellenden zich. Om te voorkomen dat het hen alleen om de woning is te doen en niet om het samenleven, zet Waterweg Wonen in de communicatie naar de doelgroep nadrukkelijk de gedachte van ‘omzien naar elkaar’ centraal. Via diverse media-uitingen, waaronder een advertentie, een website en een spreekuur brengt de corporatie het speciale karakter van wonen op de locatie Erasmusplein voor het voetlicht.
Informatieavond in de Stadsgehoorzaal
19 juni 2019 – Tijdens een druk bezochte Informatieavond in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal licht projectleider Rob Kunst van Waterweg Wonen de keuze voor ‘omzien naar elkaar’ toe. Hoe kijken de Vlaardingse senioren daar zelf naar? Met eenvoudige gespreksvormen, zoals Tea Topics en de ideeën carrousel brengt community builder Kees Penninx (ActivAge) de eerste geanimeerde gesprekken op gang.
Aan het eind van de avond hangt er een enorme verzameling droomwolken met wensen en ideeën over het goede leven aan de wand. Vooral de fietsclub gooit hoge ogen!
Werving en selectie
Op grond van de inschrijvingen die volgen op deze avond zorgt Waterweg Wonen in de daarop volgende maanden voor de werving en selectie van huurders. Ter ondersteuning schrijft ActivAge voorafgaand een advies over selectiecriteria en de ideale bewonersmix. Op grond daarvan kiest de corporatie voor een gestratificeerde leeftijdsopbouw met drie leeftijdssegmenten van gelijke omvang: 55 tot 65 jaar, 65 tot 75 jaar en 75 jaar en ouder. Zo voorkom je de ‘leeftijdsval’: nú allemaal 60-plus en vitaal is stráks allemaal 90-plus en zorgbehoevend.
De aanloop naar de verhuizing
Najaar 2019 legt de aannemer de laatste hand aan het gebouw. Waterweg Wonen houdt spreekuur met de toekomstige bewoners. Er moeten veel praktische zaken worden besproken, zoals de keuze van de keuken, het huurcontract en de verhuizing. Ook de verwachtingen omtrent het samenwonen in een gemeenschappelijke woonvorm zijn onderwerp van gesprek. Enthousiast vertellen de toekomstige bewoners welke beelden ze daarbij hebben.
Ondertussen blaast ActivAge het vuurtje verder aan met enkele groepsactiviteiten waarin de toekomstige huurders elkaar beter leren kennen en elkaar inspireren. Daarbij houden we het licht en luchtig. De meeste mensen worden immers nog teveel in beslag genomen door alle praktische sores rondom de ophanden zijnde verhuizing. Een wijksafari onder leiding van een wijkkenner en een werkbezoek aan een ervaren woongemeenschap in Amsterdam vormen de hoogtepunten in deze periode. Door de wijksafari leren de bewoners hun toekomstige wijk al een beetje kennen. De wandeling voert langs het winkelcentrum, het gezondheidscentrum, het wijkgebouw, enkele scholen en de heemtuin.
Ook een werkbezoek aan de Akropolistoren levert veel inspiratie op en is vooral heel gezellig. “Het lijkt wel een schoolreisje” horen we een opgetogen bewoner zeggen als de bus vertrekt. Iemand anders voegt toe: “Het is ook leerzaam. We hoeven niet het wiel uit te vinden als we van andere initiatieven zo veel kunnen leren!”
Initiatiefgroep
Tot slot gaan we in deze fase op zoek naar een Initiatiefgroep van vijf mensen uit de kring van geïnteresseerde en gemotiveerde bewoners. ActivAge en Waterweg Wonen benaderen de mensen hiervoor persoonlijk, op grond van hun enthousiaste inbreng tijdens de voorgaande activiteiten. Vijf personen stappen erin. Taken van de initiatiefgroep zijn meedenken en meehelpen in alle nog komende fasen van BRUIS, meer bewoners actief betrekken en zorgen voor verankering na afloop van het project. De Initiatiefgroep ontwikkelt zich tot het kloppend hart van de bruisende Erasmusflat.
Benieuwd hoe het verder gaat na de verhuizing? Lees volgende week het derde deel uit dit vierluik: Kampvuur in Coronatijd.
Lees meer op www.activage.nl
Reactie toevoegen