Blog: Genieten van de prachtige recepten van ZorgSaamWonen
Ons persoonlijk lid Wim Kromwijk heeft weer een blog voor ons geschreven. Deze keer een blog die is aangeschreven aan ons mooie platform.
In vakantietijd heb je meer tijd om lekker te bladeren door mooie recepten en onbekende gerechten. ZorgSaamWonen ontwikkelt zich steeds meer tot het meest complete en meest inspirerende online “kookboek” voor wie Anders en Actief wil wonen. Alle ingrediënten komen aan bod.
Menukaart Inmiddels bevat de menukaart al 23 thema’s en recepten. Ik noem de fijnste: gemeenschappelijk wonen, buurtprojecten, groen en gezond, preventie, inclusieve wijken, informele zorg, samenwerking, toegankelijkheid, veiligheid en technologie.
Spreiding over het hele land Inspiratie kun je opdoen over locaties in alle provincies en veel gemeenten; type in de zoekbalk van ZorgSaamWonen een provincie of een gemeente en goede kans dat er een mooi inspirerend project naar boven komt.
Maar wie maakt me dat? Dat is het grootste knelpunt. Een mooi recept doet watertanden. Maar zelf maken is niet gemakkelijk. Je hebt zelf niet altijd het goede gereedschap in huis en niet alle ingrediënten voor de beschreven oplossing. En een goede chef-kok zit niet altijd om de hoek. Maar dat is wel wat je wil. In je vertrouwde buurt blijven en daar genieten.
Heel recent las ik bij ZorgSaamWonen over de meesterkoks We Are Social Rebels. Zij schreven een heuse menukaart voor “in de eigen buurt”. Deze meesterkoks lijken alle concurrentie te verslaan. Oogstrelend!
Zelfs recepten die ik zelf eerder bedacht en geschreven heb worden met nieuwe ingrediënten nog verfijnder. Mijn serie “Gemeenschappelijk Wonen zonder verhuizen”, waaronder Gestippeld Wonen, Cirkelgroepen, Buurgemeenschappen en Virtueel Wonen; het staat allemaal op de menukaart van We Are Social Rebels. En nog veel meer.
Dit wordt de uitdaging; vind een rebel in iedere buurt. Zoals de Chinees in de jaren 70 de buurten veroverden zo hoop ik dat de rebellen dat anno 2022 gaan doen. Fijne en betaalbare oplossingen in iedere buurt/wijk. Actiz, brancheorganisatie voor de eigentijdse zorg, lijkt er een scherpe neus voor te krijgen. Geen seriebouw maar bouwen wat de klant en vooral de nieuwe senior wil. Dat geeft doorstroming en dus ook plaats voor nieuwe generaties en nieuwkomers.
Schuilt er in iedere zorgmanager en welzijnswerker een buurtrebel? Veel zorgmanagers hebben hun oog de laatste jaren gericht op de dure business-case voor historisch erfgoed gevuld met klanten met forse PGB’s. De nieuwe rebellen komen hopelijk uit de kring van welzijnswerkers, buurtopbouwwerkers, en actieve seniorenorganisaties. De menukaart is er. Bakken maar! Buurten snakken naar fijne oplossingen.
Reactie toevoegen