Zomerse excursie naar Triamant Bree
Dit voorjaar was ZorgSaamWonen op bezoek bij Triamant Bree in Vlaanderen. Triamant is één van de founding partners van ZorgSaamWonen. De contacten tussen de initiatiefnemers van ZorgSaamwonen Yvonne Witter en Daniëlle Harkes en de founder van Triamant Jo Robrechts dateren al van langere tijd. CEO Jo Robrechts en Hoofd Cultuur & Communicatie Kristien Vandenberghe waren trouwe bezoekers van de congressen van het Kenniscentrum Wonen-Zorg. Momenten waarop ze gelijkgestemden ontmoetten met een al even vernieuwende blik op wonen en zorg als het woon- en leefconcept dat ze zelf in Vlaanderen sinds 2010 uitbouwen. Inmiddels telt Triamant zes buurten, verspreid over Vlaanderen. Hoog tijd voor een bezoek!
Kloostercomplex krijgt nieuwe functie
Triamant Bree is ontwikkeld op het voormalige kloosterdomein Gerkenberg. Veel Vlamingen hebben er jeugdherinneringen aan. Voor veel middelbare scholen was een week in het bezinningscentrum van de missionarissen van het Heilige Hart vaste prik. Toen de missionarissen in 2001 uit het domein vertrokken, werd het complex aangekocht door de stad Bree. Op het terrein werd destijds een woonzorgcentrum en huisvesting voor mensen met een verstandelijke handicap ontwikkeld. Het kloostergebouw en de monumentale neogotische kerk bleven leegstaan. Bijna 2 decennia later kocht Triamant de kloostergebouwen, inclusief Maria-tuin en de achterliggende gronden, om er haar vijfde woon- en leefbuurt te creëren. De kloostergebouwen en -kerk werden opgeknapt. De kerk heeft de charme van vroeger behouden, maar is vandaag ontwijd en doet dienst als eventlocatie. Er vinden tentoonstellingen en bijeenkomsten plaats, van dansoptredens tot vergaderingen van het stadsbestuur. De open brasseriekeuken bevindt zich op de plek van het vroegere altaar, en geeft een impressionant beeld.
Levendigheid creëren in de buurt
Willy Eeckels is bij Triamant Opstart- en exploitatiemanager. Al tijdens de ontwikkeling van een nieuwe buurt is Willy betrokken. ‘We gaan steeds op zoek naar manieren om de omgeving zoveel mogelijk bij de nieuwe buurt te betrekken, en vice versa. Is er al een kapper in de omgeving, dan zoeken we contact en gaan we niet zelf een kapsalon inrichten. Eerder zoeken we aansluiting bij bestaande voorzieningen en voegen we nieuwe mogelijkheden toe. Zo zagen we kansen in de fietsroute die langs onze terreinen liep. Het leek ons leuk om die dwars doorheen Triamant Bree te laten lopen, kriskras over het terrein. Fietsers houden spontaan halt, en maken tijd voor een babbel en een drankje. Het zorgt voor meer levendigheid in de buurt.’ Eenmaal er bewoners zijn, blijft Willy nog een tijd in de opstartfase betrokken, om de banden met de omgeving te versterken. ‘Door corona was dat lastig door alle beperkende maatregelen. Anderzijds vonden buren in de buurt mekaar zo wel, ze steunden elkaar. Gelukkig kunnen we nu ook weer de deuren opengooien,’ vertelt Willy.
Het belang van leefcoaches
Met Kristien Vandenberghe en Willy Eeckels praten we door over de leerervaringen van Triamant met het creëren van warme, bruisende buurten voor jong en oud. ‘Een professional blijft nodig om drempels te verlagen, mekaar beter te leren kennen en vervolgens te vertrouwen. Activiteiten ontstaan niet vanzelf, iemand moet het aanjagen,’ zegt Kristien. Triamant werkt met leefcoaches die bewoners helpen aarden en met elkaar verbinden. Ze stellen ook vragen als: ‘Hoe sta je in het leven? Waar droom je van? Welke stappen zet je daarnaartoe? Hoe kunnen anderen je daarbij helpen? En hoe zou jij een ander willen helpen? We zien dat bewoners steeds meer zelf gaan organiseren.’
Tijdelijke gasten als kans voor ontmoeting
Een goede mix van bewoners hebben, qua leeftijd en zorgprofielen, is belangrijk, vindt Willy. ‘We nemen daarom de tijd om een buurt te laten groeien, en accepteren dat de flats in het begin niet meteen allemaal bezet zijn.’ Een goeie buurtmanager speelt daarin ook een belangrijke rol. Die moet openstaan voor nieuwe ontmoetingen, contacten leggen in de omgeving en kansen zien als ze zich stellen, volgens Willy. Een mooi voorbeeld in Bree is de paardensport. Het hele jaar rond zakken paardenliefhebbers van over de hele wereld af naar Bree om een topsportpaard te kopen of het te laten behandelen in de paardenkliniek. ‘Toen we merkten dat er vanuit die hoek veel vraag kwam naar tijdelijke verblijfsmogelijkheden, hebben we daar meteen op ingespeeld. Een ander voorbeeld zijn de deelnemers aan de International Sanicole Airshow, één van de meest bekroonde vliegshows van Europa. Deelnemers verblijven maar wat graag bij ons in de buurt. Wij zien ze graag verschijnen: zij brengen immers weer een andere dynamiek op gang. De wereld is een dorp geworden, toch? Leuk ook om op die manier de wereld van bewoners open te trekken.’
Op 25 augustus gaan we vanuit ZorgSaamWonen met een kleine groep geïnteresseerden op bezoek bij Triamant Bree. We praten dan door over de Vlaamse en Nederlandse ervaringen over het creëren van levendige buurten voor jong en oud.
Meld je aan voor de zomerse excursie naar Triamant Bree. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
Reactie toevoegen