‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van Groningse wooninitiatieven die kennis en ervaringen delen. Het is een onderdeel van het Nationaal Programma Groningen. De initiatieven zijn onder andere: Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen; Waardig Wonen; Goudvoormekaar; DeMensplek; Brokanthuis en ‘Woonborg Sappemeer’. ZorgSaamWonen zet alle initiatieven in het zonnetje. Dit keer staat Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen centraal en dan specifiek de Pastoriebuurt in Vriescheloo.
Zo willen wij wonen in de Pastoriebuurt in Vriescheloo
ZorgSaamWonen sprak met Jan Eefting, mede-initiatiefnemer van Pastoriebuurt Vriescheloo en lid van de kerkenraad van de protestantse gemeente Vriescheloo. De pastorie in Vriescheloo stond al een tijdje leeg, vertelt Jan. Er waren diverse plannen geweest voor een mogelijke invulling. Dat leidde tot niets. “Op een dag belde Wouter van de Kolk op. Hij had met leden van de dorpsraad gesproken en zij wilden graag iets doen voor de inwoners zodat zij in het dorp kunnen blijven wonen”, vertelt Jan. Uit het onderzoek van ‘Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen’ kwam duidelijk naar voren dat ouderen graag in hun dorp willen blijven wonen, maar dan het liefste kleiner en met een niet al te grote tuin. “Wouter en de architect, Jan Mulder, hebben toen met ons als kerkenraad gesproken over de ideeën die ze hadden omtrent de pastorie. Ik werd steeds enthousiaster”, aldus Jan Eefting. Ook de gemeente staat er helemaal achter.
Trefpunt
Het idee is om van de pastorie een trefpunt te maken voor alle dorpsbewoners. De pastorie wordt daartoe in oude staat teruggebracht. Er komen daarnaast tien compacte, duurzame huurwoningen met een mooie, gemeenschappelijke tuin en schuur op het terrein. De woningen zijn voor jongeren en ouderen bedoeld. De pastorie krijgt een serre die gebruikt kan worden voor bijeenkomsten, zoals bruiloften, uitvaarten en verjaardagen; een multifunctionele ruimte dus. Verder is het de bedoeling dat de ruimte met regelmaat gebruikt wordt door bijvoorbeeld een kapper en een fysiotherapeut. Jan heeft zelf voor de gemeente gewerkt bij de afdeling onderwijs en had al de nodige ervaringen met het gebruiken van multifunctionele ruimten. “Dat is wel praktisch.”
Verhalen en herinneringen
Er is een nieuwe stichting opgericht voor de plannen. “Dan kun je tenminste zaken zoals subsidie aanvragen.” De gebouwen en de grond zijn in het bezit van de kerk. De kerk op het terrein blijft overigens gewoon functioneren als kerk, met mogelijk zo nu en dan eens een activiteit, zoals een concert of lezing. Jan leert veel bij over bijvoorbeeld de inrichting van het perceel. “We hebben met legoblokjes gewerkt om te zien hoe alles ingericht kan worden, dat was erg interessant en leerzaam.” Hij heeft dorpsbewoners geïnterviewd om de geschiedenis van de pastorie goed in beeld te krijgen. “Mensen hebben allerlei herinneringen aan de pastorie en de kerk. Ik wilde de verhalen horen zodat we ze op de één of andere manier kunnen verwerken in de transformatie.” Naast alle mooie verhalen die hij door de interviews heeft gehoord, vindt Jan de samenwerking met de gedreven architect Jan Mulder waardevol. “Evenals het feit dat de kerkenraad en dorpsraad zo goed samen optrekken in dit traject.” Ook is hij erg te spreken over de steun van Wouter. “Je hebt in zulke trajecten mensen nodig die er verstand van hebben.” Of Jan er zelf wil wonen? “Ik woon nu prachtig en denk niet dat ik mijn huis uit wil. Maar er is belangstelling genoeg, dus ze zullen snel gevuld zijn.”
Lees meer
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
Westers | Zo Woont Westerwolde
Nationaal Programma Groningen | Zo Willen Wij Wonen
Lees ook het artikel over het burgerinitiatief Goudvoormekaar
Reactie toevoegen