Volop leven in de brouwerij in woonzorgcentrum De Bloemendal

Janny heeft het druk vandaag. Als bewoonster van woonzorgcentrum De Bloemendal in Deventer verzorgt ze de ene rondleiding na de andere. Eerst leidt ze ons rond: een groepje professionals op excursie georganiseerd door On(t)roerend Goed in samenwerking met ZorgSaamWonen. Daarna is een groep Hogeschool-studenten aan de beurt. Met een flinke vaart loopt ze met haar rollator rond en vertelt enthousiast over de verschillende ruimten van het wooncomplex. “Ik vind het enig om het verhaal te vertellen”, zegt ze.

Janny woont al zes jaar in De Bloemendal en is uiterst tevreden. Ze heeft de hele transformatie meegemaakt: van een oud verzorgingshuis uit de jaren zeventig naar een modern woonzorgcentrum vol leven. Vanuit de gezamenlijke tuin wijst ze haar woning aan. Via de kapper, pedicure, manicure en uitgiftepunt van de bibliotheek neemt ze ons mee naar de ontmoetingsruimte. Deze ruimte zit vol met studenten, senioren die aan het biljarten zijn, maar ook met bewoners die gezellig kletsen. “Het is hier reuzegezellig.”

Mix aan bewoners

In De Bloemendal wonen mensen met een beperking, ouderen, mensen met dementie en zelfs twee studenten. De studenten helpen met klusjes in ruil voor huurkorting. “De mix aan bewoners vind ik fijn”, zegt Janny. “Je moet dat ouwe spul niet bij mekaar zetten, dat is doodsaai. Geef mij maar reuring”. Ze vertelt trots over het protest dat ze met andere bewoners voerde voor een energieteruggave. “We hebben de boel bezet en met succes het geld ontvangen.”

Janny laat ons de leslokalen zien: twee lokalen die beschikbaar zijn voor leerlingen van de praktijkschool, die meer doen dan alleen lessen volgen. Ze helpen ook met het ophalen van oud papier en glas. “Er is zoveel vraag dat ook cliënten van de gehandicaptenorganisatie meehelpen.”

Het bijenkorfmodel

Nadat Janny ons vol enthousiasme heeft rondgeleid, geeft Peter Bisschop van On(t)roerend Goed ons meer inzicht in het achterliggende concept. Hij legt uit hoe de transformatie is gestart en wat de stichting ‘De Buurtbrouwerij’ hier in de plint doet. Peter en collega Sabine Megens hebben samen met Woonzorg Nederland nagedacht over de wensen van de bewoners en organisaties. “We hebben een bijenkorfmodel opgezet: sterke merken onder één gezamenlijke paraplu”, vertelt Peter. “De woningen zijn compact, betaalbaar en flexibel, zodat ze altijd aangepast kunnen worden voor andere doelgroepen.” Het invullen van de plint met verschillende organisaties die ze ‘huisgenoten’ noemen, was volgens Peter best spannend. Het vraagt om betrokken, enthousiaste mensen die erin geloven. De voorzieningen zijn er in eerste instantie voor de bewoners maar ook voor buurtbewoners. We willen reuring in de plint en rust op de afdelingen.”

Blij, bruisend en betekenisvol

Peter en Sabine runnen samen met Kim Snijders De Buurtbrouwerij. “Onze kernwaarden zijn: blij, bruisend en betekenisvol,” vertelt Kim. De Buurtbrouwerij zorgt voor activiteiten, ontmoetingsruimten, gastvrouwen en -heren, en de verhuur van vergaderzalen. “We organiseren filmavonden, bloemschikken, bingo en muziek. De pakketbezorgers zijn ook blij met de gastvrouwen. Nu kunnen ze altijd hun pakketjes kwijt”, lacht Kim.

De inkomsten komen uit de horeca en de verhuur van vergaderzalen. “De huisgenoten, de organisaties in de plint die hier ruimten huren, nemen diensten af zoals schoonmaak- en koffiearrangementen. Dat levert inkomsten op voor de stichting, maar de marges zijn klein. Het is geven en nemen om de kosten laag te houden.” Peter benadrukt dat het goed is om verschillende bronnen van inkomsten te hebben. “Dat maakt je model minder kwetsbaar.” Hij geeft nog een tip mee: betrek de gemeente tijdig bij zo’n transformatieproces. “Wij hadden dat achteraf gezien nog eerder moeten doen.”

Gouden ingrediënt

Peter, Sabine en Kim zijn blij met de steun van Woonzorg Nederland. “Zonder hun steun had dit niet gekund. De eerste jaren betalen we geen huur voor de ontmoetingsruimte, maar we doen wel de exploitatie.” De corporatie heeft de meubels en keuken gefinancierd. “We draaien nu quitte dankzij de vele vrijwilligers”, aldus Peter.

Hij benadrukt het belang van lokale binding. “Kim heeft een groot netwerk hier. Dat scheelt enorm. Lokale binding is essentieel.” Een ander leerpunt is het maken van duidelijke afspraken over financiële bijdragen in huurovereenkomsten. “Dat moet je vooraf goed regelen. Wij moesten het achteraf repareren.”

Ze hebben gemerkt dat het begeleiden van leerlingen soms meer tijd kost dan verwacht. “Het begeleiden wordt soms onderschat, maar het is prachtig om te zien hoe ze zich ontwikkelen en enthousiast raken”, vertelt Kim. “De bewoners waarderen hun inzet ook enorm.”

Voor iedereen

“Je moet continu zorgen dat mensen respect hebben voor elkaar. Soms is daar een professional voor nodig”, zegt Kim. “Als een oudere één balletje meer in zijn of haar soep heeft, kunnen anderen al boos worden”, grapt ze. Een uitdaging is het bereiken van meer bewoners en buurtbewoners. “We zijn er voor iedereen, maar niet iedereen komt”, aldus Kim. Positiviteit uitstralen en zichtbaar zijn helpt daarbij.

Kim zou graag een sociaal beheerder voor twee dagen in de week erbij hebben. “We zijn bezig om subsidie aan te vragen bij het Oranje Fonds.” Twee vrijwilligers brengen ondertussen hapjes en drankjes, en Kim vraagt om een groot applaus. “Zonder vrijwilligers, waarvan het merendeel in De Bloemendal woont, krijg je het niet voor elkaar. Samen vormen we een community.”

Janny loopt intussen nog altijd rond met groepjes studenten achter zich aan. Het is het laatste groepje. Daarna kan ze met ons het glas heffen op een interessante middag!

 Lessons learned
  • Begin klein, probeer dingen uit.
  • Leg goed vast wat je van elkaar als samenwerkende organisaties verwacht.
  • Denk vooraf na over de exploitatie.
  • Diversiteit vraagt veel coördinatie en community management. Dit zijn twee functies die niet makkelijk in één te combineren zijn.
  • Begeleiding van mensen met beperkingen en leerlingen kost veel tijd.
  • Durf los te laten als vrijwilligers zelf dingen organiseren.
  • Zorg voor diversificatie van inkomstenstromen.
  • Communicatie en zichtbaarheid zijn belangrijk

 

De Buurtbrouwerij en de Bloemendal
Woonzorg Nederland is eigenaar van De Bloemendal, met 170 zelfstandige woningen voor senioren en 118 woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Stichting de Buurtbrouwerij runt sinds 11 september 2023 de ontmoetingsruimte en werkt samen met Woonzorg Nederland, zorggroep Solis, de Dimence Groep, de Parabool en MatchpoinD aan een toekomstbestendig concept van kleinschalige woonzorgomgevingen in een sociale leefomgeving waar noaberschap voorop staat. Bijzonder in dit concept is dat er scholen meedoen. De maatschappelijke plint van de Bloemendal is daarin een belangrijke verbinding.

Meer lezen? Kijk op buurtbrouwerij.nl of lees het artikel 'De Bloemendal: Gelaagd, sociaal en maatschappelijk'.

 

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Excursie naar Gent: inspiratie voor coöperatief wonen
15 oktober 2024

Vrijdag 13 september 2024 gingen Cooplink en ZorgSaamWonen samen met zestien deelnemers op excursie in Gent,…

Lees Verder »
Park Vossenberg, een veilige en vertrouwde plek
10 oktober 2024

Op donderdag 31 oktober gaan we in samenwerking met onze partner Pellikaan op excursie naar Park Vossenberg in…

Lees Verder »
Het verhaal van Dekkerswald: Van sanatorium naar zorgzame buurt
9 oktober 2024

Het bosrijke, en ook zonnige instellingsterrein ‘Dekkerswald’, langs de weg van…

Lees Verder »
"Ook in de binnenstad kun je prima oud worden"
8 oktober 2024

De vergrijzing vindt wereldwijd plaats. Bij de architectuur voor ouderenwoningen…

Lees Verder »
Brokanthuis Hengelo: combinatie van studentenhuis, hotel en hofje
26 september 2024

Op een stralende donderdagochtend staat Caroline Coumans met de stofzuiger in haar…

Lees Verder »
Woongroep Haarlem, Lavendelstraat: "Niets is mooier dan met elkaar leven in een gedeelde droom"
10 september 2024

Het was 35 jaar geleden zijn droom: betekenisvol wonen in een woongemeenschap met…

Lees Verder »
Doorstroomtrein Floqz in de sociale huursector
9 september 2024

Provincie Gelderland zet zich actief in voor meer beweging op de woningmarkt. Een van de manieren waarop ze dit…

Lees Verder »
Top 10: van kerk of klooster naar nieuwe woonvorm
29 augustus 2024

Op diverse locaties in Nederland krijgen oude kerkgebouwen en kloosters een nieuwe bestemming. Na uitgebreide…

Lees Verder »
Transformatie Dekkerswald Groesbeek van zorgterrein naar zorgzame buurt
26 augustus 2024

Op 12 september gaan we in samenwerking met onze partner HevoFame op excursie naar Dekkerswald in Groesbeek.…

Lees Verder »
Zo willen wij wonen in de Pastoriebuurt in Vriescheloo
29 juli 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van Groningse wooninitiatieven die kennis en ervaringen delen. Het is een…

Lees Verder »
Tipgids Alternatieve Woonvormen
24 juli 2024

De woningmarkt zit op slot. Ook voor ouderen, omdat er niet voldoende seniorenwoningen zijn. Gelukkig komt er…

Lees Verder »
Creatieve oplossingen voor de ouderenzorg
17 juli 2024

Nederland geeft meer uit aan zorg dan de meeste andere geïndustrialiseerde landen. Ondanks de relatief hoge…

Lees Verder »
Gemengde woon-zorgomgevingen zijn de toekomst
10 juli 2024

“We zullen meer voor elkaar moeten zorgen”

Vanwege de steeds toenemende vergrijzing is de behoefte aan…

Lees Verder »
Meer woningen bouwen op de gezondste plekken
9 juli 2024

Meer woningen in een wijk terwijl de gezondheid van de inwoner erop vooruit gaat? Het klinkt tegenstrijdig,…

Lees Verder »
Bruishuis Arnhem: Verzorgingshuis wordt bruisend bewonersbedrijf
4 juli 2024

Ze worden wel ‘papa’ en ‘mama Bruis’ genoemd: Walter en Floor. Ze zijn gemiddeld 70…

Lees Verder »
Zuiderpark, van een Eindhovense ‘zorgplek’ naar een ‘gezonde’ buurt
25 juni 2024

De ‘beweging’ van traditionele woon- en verpleegzorg in de instellingen Gagelbosch en Fleuriade aan het…

Lees Verder »
Terugblik op de excursie naar Villa Sandwijck
24 juni 2024

Met een fijne groep mensen samenwonen in een oude droomvilla, terwijl je uitkijkt op een schitterend landgoed.…

Lees Verder »
Tintelende 'matchingmarkt' collectief wonen
17 juni 2024

“Vandaag gaat het over matchmaking”, zegt Yvonne Ebbers van de Leefbaarheidsalliantie, gespreksleider van de…

Lees Verder »
Erfdelen: op voormalig boerenerf samen oud worden
10 juni 2024

De bijna 73-jarige Pieter Parmentier, landelijk coördinator van Erfdelen, is een echte doorzetter. “Fietsen is…

Lees Verder »
Een toekomstbestendig thuis voor mensen met dementie
24 mei 2024

Het derde landhuis van QuaRijn in Doorn, genaamd Nieuw Leeuwenburg, is opgeleverd. Dit nieuwe landhuis,…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.