‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar. Het is een onderdeel van Nationaal Programma Groningen. De initiatieven zijn: Waardig Wonen; Burgerinitiatief coöperatieve vereniging ‘Goudvoormekaar’; DeMensplek; Brokanthuis: ‘Woonborg Sappemeer: Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen. ZorgSaamWonen zet de komende tijd alle initiatieven in het zonnetje. Dit keer staat Goudvoormekaar centraal.
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
Paul van der Veldt is er al jarenlang, dagelijks mee bezig: het realiseren van woongemeenschappen. Hij richtte in 2016, samen met anderen, de coöperatieve vereniging Goudvoormekaar op, met als doel om in Oost-Groningen andere manieren van wonen te realiseren. In Winschoten komt de eerste woongemeenschap van Goudvoormekaar: 25 tot 28 duurzame woningen voor mensen die samen oud willen worden. Deze woongemeenschap wil ook een buurtfunctie vervullen en heeft goede voeding, welbevinden en duurzaamheid, hoog in het vaandel.
“We zitten in een stormachtige periode”, zegt Paul. “Veel gaat goed, maar er zijn ook wat moeilijkheden.” Om met het goede nieuws te beginnen: er is eindelijk zicht op een locatie. De gemeente heeft een locatie toegewezen bij station Winschoten. Met de juristen van de gemeente bespreken ze nu koopopties.
Ander mooi nieuws is dat de leden die bij deze woongemeenschap betrokken zijn, niet stil zitten. De werkgroep ‘Architectuur en duurzaamheid’, of ‘kring’ zoals ze de verschillende werkgroepen noemen, is al bezig met zaken als zonnepanelen, groene daken etcetera. Dat loopt prima! Nog meer prettig nieuws: de samenwerking met projectbegeleiders Jan Mulder en Wouter van der Kolk loopt gesmeerd. “Dat is geweldig, want zij staan ons met raad en daad bij.”
Samenwerkingsovereenkomst
Paul vindt het ook positief dat het bestuur intussen al bezig is met de selectieprocedure. “Dan wordt het heel concreet.” Hoewel het niet eenvoudig is om een goede selectie te maken. Hij heeft hiervoor advies ingewonnen bij andere woongemeenschappen en dat is fijn. Ook gaat hij met een groep leden op bezoek bij andere woongemeenschappen, zoals binnenkort naar Oldenburg, om te kijken hoe het elders gaat. Nóg een opsteker: met de corporatie Acantus is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Dat heeft even geduurd maar nu is het zover. De corporatie gaat zes of zeven huurwoningen bouwen. “Dat is bijzonder, want tegenwoordig is het erg kostbaar om een huurwoning te bouwen.” Gelukkig sluit dit project aan bij de eigen duurzaamheidsprincipes.
Traag
Paul wil nog meer locaties gaan realiseren. De behoefte aan deze woonvorm is enorm, weet hij. Daarom verbaast het hem, dat het proces zo traag verloopt. “Dat kost ons ook geld.” Want, dat is het slechte nieuws: het geld raakt op. “We willen onze begeleiders Jan en Wouter graag betalen, maar de bodem van onze financiële pot raakt in zicht.” Een andere domper is dat de locatie bij het station waarschijnlijk pas eind 2026 beschikbaar komt. “We zijn hiervoor afhankelijk van de oplevering van het nieuwe stadhuis. Dan kunnen de ambtenaren verhuizen, die nu werken op de plek waar wij komen te wonen.”
Ziek
Maar het allerergste nieuws, is dat Paul afscheid heeft moeten nemen van zijn mede-initiatiefnemer, Rudi Broers. “We waren maatjes en trokken jaren samen op in dit hele project.” Pauls projectpartner van het eerste uur is recentelijk overleden. Dat hakt er enorm in. “Rudi vond het zo jammer dat hij de realisatie niet meer zou meemaken. We zullen hem enorm missen.” Het verlies van zijn compagnon en goede vriend raakt Paul diep.
Weerbarstige praktijk
En toch, ondanks alle dieptepunten en verdriet, gaan Paul en de rest van het bestuur door. “Het is niet makkelijk nieuwe bestuursleden te vinden, maar we hebben hele betrokken leden. Wel veertig! Ze zijn enthousiast en we gaan straks iets moois en duurzaams neerzetten.”
Eén ding moet hem nog wel van het hart. “Iedereen juicht dit soort initiatieven toe, maar als puntje bij paaltje komt, laat iedereen je jaren wachten en zijn de middelen schaars. Kortom, Ik zie veelbelovende welwillendheid maar een weerbarstige praktijk.“
Leestips
Lees ook de twee eerdere artikelen uit de reeks: 'Aandacht staat voorop in waardig wonen huizen voor mensen met dementie' en 'Anders kijken naar dementie'.
Kijk voor meer informatie op westers.nl/goudvoormekaar en neem een kijkje op onze website voor het eerder verschenen artikel 'Goud voor mekaar: geen brug te ver'.
Reactie toevoegen