Groep, Gebouw, Geld, Grond en Gemeente. Dat zijn de factoren die bepalen of een collectieve woonvorm slaagt, aldus Joop van Duren en Anton ten Westenend van de Hogeschool Zuyd. Zij hebben het afgelopen jaar een verkenning gedaan rondom collectieve woonvormen.
Collectieve woonvormen, inspirerende oplossingen voor actuele, maatschappelijke vraagstukken
Wat en hoe kunnen collectieve woonvormen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rond:
- woningtekort en zorgtekort?
- armoede en eenzaamheid?
- duurzaamheid en circulariteit?
- sociale inclusie en cohesie?
- waardevolle buurten en wijken?
- leegstand en incourant vastgoed?
Met bovenstaande vragen zijn Joop van Duren en Anton ten Westenend aan de slag gegaan. Zij deden een oriënterend onderzoek naar vormen, voorbeelden en voor- en nadelen van collectief wonen. Dat leidde tot een fraaie whitepaper. Het voornaamste doel is om studenten Facility Management, Social Work en Built Environment van Zuyd Hogeschool te informeren en inspireren tot verder onderzoek naar de praktische toepassingsmogelijkheden van collectief wonen. Als antwoord op vraagstukken uit de samenleving die ook spelen in de Urban Living Labs (ULL’s) van Univercity in het kader van het transitiethema Waardevolle wijken.
In de whitepaper staat een beschrijving van de varianten van collectieve woonvormen, de obstakels, goede voorbeelden (en daar is ZorgSaamWonen natuurlijk ook een inspiratiebron voor geweest), de rol van corporaties en succesfactoren. Een mooi overzicht van de stand van zaken rond collectief wonen. Naast de 5G’s van de collectieve woonvormen: Geld, Grond, Gemeenten, Groep en Gebouw, is een zesde ook van belang: de G van Geduld! Het duurt nog altijd lang om een vorm van collectief wonen van de grond te krijgen. Terwijl iedereen overtuigd lijkt te zijn van de positieve effecten van het collectief wonen.
Meer weten? Neem contact op met Joop van Duren via joop.vanduren@zuyd.nl of met Anton ten Westenend via anton@tenwestenend.nl
Reactie toevoegen