Top tien woonvormen uitgelicht tijdens het congres
Door: Yvonne Witter
Tijdens het middagprogramma van het ZorgSaamWonen Congres zijn in twee rondes in totaal acht verdiepingssessies georganiseerd. Een van de sessies ging over tien succesvolle woonvormen.
Steeds meer woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis
‘Er ontstaan steeds meer woonvormen tussen thuis en het verpleeghuis in’, zegt Yvonne Witter, adviseur bij ZorgSaamWonen. ‘Dat is ook hard nodig, zeker nu de verzorgingshuizen zijn verdwenen of een andere functie hebben gekregen. Veel ouderen hebben behoefte aan een woonvorm die beschutting, bescherming, veiligheid en kansen voor ontmoeting biedt.’
Transformaties van verzorgingshuizen naar levendige complexen
Witter ziet in het land alternatieven ontstaan zoals de transformaties van verzorgingshuizen naar levendige complexen waar meerdere doelgroepen wonen. Maar ook woongemeenschappen van senioren.
Ook burgerinitiatieven
Zij ziet ook burgerinitiatieven ontstaan, zoals de meergeneratiewoongemeenschap Eikpunt in Lent of de Akropolistoren, een coöperatieve vereniging, in Amsterdam. Er komen wooncomplexen zoals Park Entree in Schiedam en Hof van Leijh in Haarlem. Het bevorderen van het omzien naar elkaar is bij dergelijke wooncomplexen steeds vaker een belangrijk ingrediënt.
Hoe zorg je ervoor dat communities levendig blijven?
“Dat is meteen de grote uitdaging voor de toekomst. Hoe zorg je ervoor dat communities levendig blijven? Hoe krijgt het ‘omzien naar elkaar ‘op een duurzame manier vorm? Hoe zorg je dat zulke complexen bereikbaar zijn voor mensen met een smalle beurs?”
Zorg ervoor dat de buurt naar binnen komt
Els van Betten en Ank Sneekes, werkzaam bij corporatie Habion, hebben ervaring met deze uitdagingen. Zij hebben op verschillende plekken verzorgingshuizen getransformeerd. “We halen eerst de wensen op bij bewoners, buurtbewoners, ondernemers, professionals door het organiseren van inspiratiesessies,” zegt Van Betten. “Wij zorgen ervoor dat de buurt naar binnen komt.”
Het idee hebben ertoe te doen
Zij hebben geleerd dat bewoners behoefte hebben aan reuring, gezelligheid, veiligheid en het idee hebben ertoe te doen. “De basis moet op orde zijn, dus de woning moet prettig zijn en daarna kun je werken aan community building,” zegt Sneekes. “We laten het eigenaarschap bij de bewoners.”
Nieuw complex LIFE
De lessen die zij geleerd hebben bij de transformaties van de huizen passen zij nu toe in een nieuw complex LIFE: een bijzonder woongebouw met moderne appartementen voor ouderen in Amsterdam. In totaal komen er 131 appartementen, zowel koop als sociale en vrije sector huur.
Reactie toevoegen