Studenten onderzoeken inclusieve woonomgeving Delft
In de Delftse wijk Tanthof zullen de komende jaren steeds meer ouderen wonen. De verandering is nu al te merken: in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de bewoners met hun jonge gezinnen hier komen wonen. Inmiddels zijn de kinderen van toen uitgevlogen en blijven de oudere bewoners achter in een wijk waar ze zich thuis voelen maar die niet perse ideaal ingericht is voor ouderen. Masterstudenten van de TU Delft onderzochten de mogelijkheden om de wijk geschikt te maken om er te blijven wonen ook als de mobiliteit afneemt of er zorg nodig is.
Birgit Jurgenhake architect/docent aan de TU Delft en expert bij ZorgSaamWonen begeleidde de negen masterstudenten architectuur en stedenbouw bij het onderzoek in Tanthof West. De studenten hebben de buurt meermaals bezocht en veel observaties gedaan over de aanleg en inrichting van de publieke ruimte. Vervolgens zijn de studenten in gesprek gegaan met bewoners, woningbouwcorporatie Vidomes en de gemeente Delft. ZorgSaamWonen verzorgde bij de start van het onderzoek een inleidend college.
Een inclusieve woonomgeving Is van belang. De studenten onderzochten hoe de diversiteit in de wijk vergroot kan worden om te voorkomen dat er te veel zorgbehoevende mensen bij elkaar wonen. Gezinnen met kinderen, studenten, alleenstaande mensen en ouderen kunnen samen een woonbuurt creëren waarin ‘zorg voor elkaar’ onderdeel van het wonen is. De onderzoeksresultaten zijn in enkele thema’s gebundeld:
- Transformatie van bestaande huizen: Meerdere studenten hebben een transformatie van de bestaande rijtjeshuizen voorgesteld en uitgewerkt, met een aanvulling achter het huis, of op de bovenverdieping. Vervolgens kunnen de huizen gesplitst worden in een gelijkvloerse seniorenwoning op de begane grond en een tweede woning, voor starters bovenop, of zelfs voor gezinnen, naargelang de grote van de uitbreiding.
- Collectieve tuinen: Tuinen, die nu privé zijn en niet voor ontmoeting zorgen, werden in veel plannen geopend om mooie binnenhoven te realiseren waarin mensen elkaar tegen komen en met elkaar samen gemeenschappelijke moestuinen hebben. Jong en oud kunnen elkaar dan spontaan ontmoeten. Daarbij blijven er kleine persoonlijke terrassen direct aan het huis bestaan, wat vaak al voldoende is voor een oudere die een hele tuin niet meer kan bewerken.
- Nieuwe aanvullingen: Toevoegingen van nieuwe gebouwen waar mogelijk, met bijzondere functies zoals een collectief wooncomplex waarin woongemeenschappen van jong- en oud kunnen ontstaan.
- Zorgpersoneel in de wijk: extra woningen voor zorgpersoneel werden geïntegreerd in de ontwerpen. Met een zorgpost in de buurt zou een verhuizing naar een verpleeghuis niet meer nodig hoeven zijn.
De ontwerpen bieden volop inspiratie en een goede en realistische aanzet voor een meer inclusieve woonomgeving, niet alleen voor Tanthof-West maar ook in andere woonwijken.
Lees meer en krijg een indruk van de ontwerpen.
Reactie toevoegen