Samenleven met voormalig daklozen
Hoe creëer je draagkracht in de buurt voor huisvesting van mensen uit bijzondere doelgroepen? Mitros laat in gemeente Utrecht zien wat een samenwerking met een zorginstelling kan opleveren. In Aedes Magazine kun je het gehele artikel lezen, hieronder volgt een samenvatting.
Bron: Aedes
Onderzoek laat zien dat terugval in dakloosheid veel lager is als voormalig daklozen in een warme community wonen, in plaats van anoniem in de wijk. Met die gedachte is MIXIT ontstaan: een nieuw gemengd wonen-project in Leidsche Rijn waar 30 van de 100 appartementen bestemd zijn voor voormalig daklozen. Zij huren hun woning van Stichting De Tussenvoorziening: een stichting voor opvang, (begeleid) wonen, budgetbeheer en schuldhulpverlening.
De stichting heeft met Mitros afgesproken dat zij de 30 voormalig daklozen in dit project drie jaar lang coacht, adviseert en ondersteunt. Dat gebeurt in de vorm van woonbegeleiding.
Veel minder terugval
Voor Mitros zijn gemengd-wonenprojecten een van de oplossingen om bijzondere doelgroepen een huis te kunnen bieden. Anemoon van Dijk, manager Bijzondere Woonconcepten bij Mitros: ‘Voorheen kwamen mensen uit dit soort doelgroepen vaak terecht in wijken waar al problemen zijn, omdat daar vaker woningen beschikbaar komen. En de draagkracht van de buurt is niet altijd even hoog. Daarom kiezen we nu voor een manier waarbij buren bewust kiezen voor samenleven met voormalig daklozen.’
Reactie toevoegen