Op naar betere ouderenhuisvesting!
Zsuzsu Tavy, Katja Rusinovic en Joost van Hoof van de Haagse Hogeschool verzorgen op woensdagmiddag 12 oktober tussen 12-13 uur een online, gratis lunchlezing over ouderenhuisvesting. In dit artikel geven we je alvast een voorproefje. En natuurlijk nodigen we je van harte uit om op woensdag 12 oktober bij deze gratis lunchlezing aanwezig te zijn.
1. Wat zijn de grootste knelpunten in het realiseren van nieuwe woonvormen?
Er zijn veel partijen bij betrokken, die elk hun eigen logica, belangen en tijdshorizon hebben. Een groep van enthousiaste initiatiefnemers is niet voldoende om het voor elkaar te krijgen. Je moet een netwerk van bondgenoten hebben en de regels van het spel kennen, dat deels meespelen, maar ook buiten de lijntjes durven kleuren. En zoals een initiatiefnemer zei: je eigen ideeën radicaal los durven laten en je laten inspireren door de dromen van toekomstige bewoners. Wat we al kennen als vertrekpunt nemen is logisch, maar het houdt echte vernieuwing tegen.
2.Wat bedoelen jullie met Verantwoorde Rebellie?
Met de term rebellie doelen we op initiatiefnemers van nieuwe woonvormen voor ouderen die het weloverwogen anders doen dan anderen. Met als belangrijkste missie het realiseren van betere ouderenhuisvesting. De initiatiefnemers houden zich daarbij aan de geldende wet- en regelgeving maar interpreteren die soms net even anders en proberen daarbij vaak ook anderen te overtuigen dat hun interpretatie de juiste is. Daarbij leggen zij verantwoording af voor hun andere manier van handelen en proberen ze draagvlak te creëren voor de rebelse praktijken. Dit betekent dat de initiatiefnemers veel tijd besteden aan het vinden van gelijkgestemden en dat zij het belangrijk vinden dat toezichthoudende instanties begrijpen wat hun beweegredenen zijn.
3. Wat moet er NU gebeuren?
Met de huidige wooncrisis is het devies; bouwen, bouwen, bouwen. Maar zo makkelijk als dit is gezegd, zo moeilijk zijn plannen te realiseren. Daarom is het voor bestuurders des te belangrijker om te weten hoe ze maximaal hun regelruimte kunnen benutten in hun handelen.
4. Jullie hebben ook de betrokkenheid van bewoners bij deze wooninitiatieven onderzocht. Hoe ziet rebelse participatie er uit?
Voor echte participatie is het belangrijk radicaal open te staan voor de dromen van anderen. Dat betekent ook soms je eigen kader uit durven stappen en los te laten. Alleen openstaan is niet genoeg: je moet er ook naar durven handelen en het gewoon doen. Daarnaast, misschien niet rebels, maar wel belangrijk en vaak vergeten: het is heel belangrijk van te voren echt samen te onderzoeken hoe het samenwonen in te richten. Dit is vaak iets dat te laat – of helemaal niet- gebeurt.
5. Wat zijn in jullie ogen inspirerende voorbeelden?
Een inspirerend voorbeeld van verantwoorde rebellie is te zien bij woningcorporatie Habion. Habion leidt verschillende transformatieprojecten, waar zij oude verpleeghuizen (of ‘verouderd zorgvastgoed’) nieuw leven inblazen door middel van een eigen methode: de rØring methodiek. Toekomstige bewoners en de lokale gemeenschap worden vanaf het begin nauw bij het transformatieproces betrokken. Het mooie: dit leidt tot innovatieve woonconcepten, die nauw aansluiten bij de wensen en behoeften binnen gemeenschappen. Zo werd bijvoorbeeld een lokale bibliotheek opgenomen in het gebouw hetgeen voor inloop zorgt, en ontstonden er woongemeenschappen waar studenten samenleven met ouderen.
In de twee pamfletten die wij schreven staan verschillende inspirerende voorbeelden van verantwoorde rebellie en participatie. De pamfletten zijn te vinden op: Verantwoorde Rebellie.
Gratis digitale lunchlezing 12 oktober:
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gratis deel aan de lunchlezing. Je kunt je hier aanmelden >>
Reactie toevoegen