Onbeperkt wonen
In de week van de toegankelijkheid is bij Platform 31 de publicatie Onbeperkt Wonen verschenen. De publicatie biedt inzicht in de wijze waarop gemeenten, woningcorporaties en lokale clientorganisaties bij kunnen dragen aan voldoende geschikte woningen voor mensen met een fysieke beperking.
Kennislacune wonen met een fysieke beperking
In Nederland is veel aandacht voor de huisvesting van kwetsbare groepen, waaronder senioren en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Er is veel bekend over hun woonbehoeften en over de manieren waarop partijen hieraan tegemoetkomen. Dit lijkt minder het geval te zijn als het gaat om mensen met een fysieke beperking. Uit eerder onderzoek blijkt dat hun woonbehoeften en -wensen sterk variëren. Er is hier geen sprake van een uniforme groep. Dit maakt het, naast de krapte op de woningmarkt, voor gemeenten, woningcorporaties en andere partijen lastig om voldoende passende (en betaalbare) huisvesting te organiseren. Hoe zetten deze partijen zich desondanks in om voldoende woningen voor mensen met een fysieke beperking te organiseren?
Verhuizen, aanpassen en meer aanbod
De publicatie gaat in op de opgave en verschillende routes naar onbeperkt wonen. Als start komen de verschillende doelgroepen en hun woonbehoeften aan de orde. Vervolgens worden drie routes verkend; verhuizen naar een geschikte woning, de huidige woning (laten) aanpassen en sturen op passend aanbod. Voor het onderzoek zijn vijf gemeenten als case study geselecteerd: Putten, Utrecht, Dordrecht, Breda en Nijmegen. Uit deze gemeenten zijn concrete voorbeelden en oplossingen verzameld. Tot slot doen de auteurs 13 aanbevelingen om meer ruimte te scheppen voor onbeperkt wonen. Samengevat pleiten ze voor meer woningen, minder bureaucratie bij woningaanpassingen, meer eenheid in het labelen van woningen, meer aandacht voor jongeren/jongvolwassenen, meer inzicht in woonbehoeften en het stimuleren en faciliteren van inclusief wonen.
Meer aandacht en voorbeelden ter inspiratie
Ed Bijman is architect en rolstoelgebruiker. In het voorwoord van de publicatie schrijft hij: ’Ik zie in het land vele goede voorbeelden voorbijkomen rondom wonen voor mensen met een fysieke beperking. Het is belangrijk om deze voorbeelden in kaart te brengen en als woningcorporatie, gemeente of clientorganisatie van elkaar te leren én elkaar te inspireren. Maar ik denk ook dat we nog meer voor deze doelgroep op het gebied van wonen kunnen doen. Ik zou willen aanmoedigen dat mensen met een fysieke beperking zichtbaarder worden – veel mensen weten namelijk niet hoe het is om met een fysieke beperking te leven. Achter de voordeur zie je pas wat het betekent om een beperking te hebben. En ik zou willen pleiten voor méér sturing en financiële middelen vanuit Den Haag: op het VN-verdrag Handicap moet bijvoorbeeld actief gestuurd worden.
Download de publicatie op de website van Platform31. Er wordt gevraagd om naam en emailadres op te geven.
Bron: Platform31
Reactie toevoegen