Innovatieve ouderenhuisvesting in bestaande wijk
Een van de acht verdiepingssessies tijdens het ZorgSaamWonen Congres ging over een innovatieve ouderenhuisvesting in een bestaande wijk in Almere.
Claudia Laumans, werkzaam bij het woningbouwatelier in de gemeente Almere, vertelt over enkele mooie ideeën die de prijsvraag WHO CARES van de Rijksbouwmeester heeft opgeleverd.
Enthousiast over Michi Noeki
Zo is zij erg enthousiast over Michi Noeki, een soort rustpunten in wijken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of het Markus familiehuis, waar jongeren, gezinnen met kinderen, ouderen en zorgbehoevenden gezamenlijk gaan wonen rond het erf van een hof.
Laumans over de inzendingen voor WHO CARES: “Terugkerende thema’s in de 174 inzendingen waren: het versterken van sociale verbindingen, het creëren van een alibi voor ontmoeting. Het faciliteren van onderlinge zorg en het vinden van een balans tussen privacy en gezamenlijkheid.”
Een antwoord formuleren op het samen leven
Voor Laumans zelf is een cruciale vraag hoe we een antwoord formuleren op het samen leven. “We zijn steeds meer op elkaar aangewezen in de wijk. De infrastructuur ontbreekt nog.”
Prijswinnende WHO CARES inzending
Dit antwoord heeft architect Peter van Assche, van bureau SLA, met zijn prijswinnende WHO CARES inzending, om een bestaande wijk in Almere Haven een hedendaags hofje te maken met een burenbond. “Het gaat me erom dat bewoners zo lang mogelijk de regie houden. Het gaat om wonen in een hofje, op duurzame wijze gebouwd, waar mensen veel met elkaar delen. Het idee is om een wooncoöperatie op te richten.”
Het principe van buurtcirkels
“We gaan werken met het principe van buurtcirkels. Mensen vinden elkaar op een gemeenschappelijke interesse en komen bij elkaar. Een vrijwilliger zorgt voor de verbinding. Alleen loopt hij daar tegen obstakels aan. “Het grootste knelpunt is het grondprijzenbeleid van de gemeente. Het idee is er, de wil is er maar voor de gemeente is de grondopbrengst een inkomstenbron en worstelt met de tarieven die zij hanteren voor sociale initiatieven en commerciële.
De kloof tussen het sociale en fysieke domein
“Hoe groot de kloof is tussen het sociale en fysieke domein ervaren wij nu aan den lijve. ‘Zowel in taalgebruik als in financiële stromen. Je moet ze op de één of andere manier bij elkaar brengen.”
Dat is nu precies wat het platform ZorgSaamWonen beoogt: een brug slaan tussen deze twee domeinen.
Reactie toevoegen