Hofmakers doen een boekje open
Begin deze zomer is het tweede Knarrenhof boek verschenen. Een vrolijk vormgegeven uitgave die de ins en outs van het Knarrenhof concept, de inmiddels zeven gerealiseerde hofjes en de plannen voor nieuwe hofjes laat zien. Bewoners, initiatiefnemers en makers van de Knarrenhoven komen aan het woord. Wat een mooie verhalen staan er in het boek! Samen met de foto’s van enthousiaste bewoners zorgen ze ervoor dat ik het boek met een grote glimlach lees. ‘Zie je wel, ouderen verhuizen graag als er maar aanbod is dat aansluit bij wat ze graag willen!’
Doorstroming in de buurt
Zo is er het verhaal van Wilmie en Goverd uit Gouda die verhuizen naar een Knarrenhof op vijf minuten lopen van hun huidige woning. Ze gaan veel kleiner wonen. Dat betekent opruimen. Ze vinden het mooi om stil te staan bij wat je nu echt nodig hebt aan spullen. Het idee om in een hof te wonen waar mensen naar elkaar omkijken, is de trigger om te verhuizen. Nu samen verhuizen maakt dat ze op een plek wonen waar ze – ook als een van beiden wegvalt – kunnen blijven wonen.
Verhuizen vanuit de Randstad
Dat een Knarrenhof kan leiden tot verhuisbewegingen over grote afstand laat het verhaal van moeder en dochters Hazien, Marian en Corrie zien. Vanuit de Randstad vertrekken ze naar de andere kant van de IJssel. Het enthousiasme van de twee zussen voor wonen in een hofje was zo aanstekelijk dat ook hun moeder de stap zet. Eerst keken ze in hun woonplaats Haarlem maar toen daar geen hof gerealiseerd kon worden, stapten ze in bij de ontwikkeling in Zutphen. Ze wonen straks allemaal aan een andere zijde van het gebouw met een eigen voordeur en een eigen leven. ‘We zijn alle drie heel zelfstandig’, zeggen ze. Maar als er wat is, zijn ze in de buurt.
Boeiende verhalen
Het boek staat vol met boeiende verhalen zoals dat van Mirjam en Ruud die van Amsterdam naar Hardenberg verhuizen en nog nooit zo groot gewoond hebben. Dick en Bea uit Hasselt hebben hun huis verkocht aan een jong gezin met twee kleine kinderen en zijn blij dat hun grote woning weer helemaal gebruikt gaat worden. Zelf verhuizen ze naar een nieuwe Knarrenhof op loopafstand. Theo en Marijke gaan huren in Knarrenhof Zeewolde dat in recordtijd gerealiseerd is door de meewerkende houding van de gemeente. Uit Zwolle horen we het verhaal van Liedeke bij wie ooit het idee voor Knarrenhof ontstond. Ze woont nu zo’n vier jaar in de eerste Knarrenhof van Nederland en noemt het ‘een warm bad’.
Hofmakers van beroep
In het boek vertellen ook de mensen achter Knarrenhof hun verhaal. De ontwikkelaars, de architect, de bouwers, de wethouder. Stuk voor stuk bevlogen en gemotiveerd om ‘iets goeds neer te zetten’. ‘Misschien moeten we onszelf maar Hofmakers noemen’, zegt Peter Prak, oprichter van Knarrenhof. ‘We doen zoveel meer dan het ontwikkelen van grond naar stenen. Het is maatwerk waarin elke keer de wensen van de groep initiatiefnemers en het individu op elkaar worden afgestemd.’ Hofmakers dekt de lading beter dan ontwikkelaar, vindt hij. ‘We maken u het hof, en wel het hof waar u altijd van heeft gedroomd en we doen het samen, want wij zijn goed in hofmakerij’, grapt hij aan het eind van het boek.
Het boek kost €19,50 inclusief verzendkosten en is te bestellen op de site van Knarrenhof
Reactie toevoegen