Geef me de Vijf: Dorte Kristensen
In de tweede editie van Geef me de Vijf stellen we vijf vragen aan onze expert Dorte Kristensen (Atelier PRO)
Dorte Kristensen
1. Op welk initiatief/project ben je het meest trots?
Ogenschijnlijk zijn het twee verschillende projecten, namelijk De Scheldehof, waar we een mooie omgeving hebben gemaakt voor ouderen. En het andere is het universitair psychiatrisch ziekenhuis in Groningen. Bij beide projecten zijn we in staat geweest om een bijzondere omgeving voor zeer kwetsbare mensen te creëren. De eigen regie, normaliteit en menswaardigheid zijn drie van onze pijlers die bij beide projecten tot hun recht komen. Je wilt een menswaardige omgeving scheppen voor mensen die minder goed voor zichzelf op kunnen komen. Dat is ons gelukt!
2. Welke rol spelen de gebruikers in je projecten?
‘Onze opdrachtevers verschillen, we ontwerpen veel voor het onderwijs, maar ook voor de zorg. Het is belangrijk om te beseffen dat we niet alleen voor het nu ontwerpen maar ook voor de toekomst. Naast gesprekken met opdrachtgevers en gebruikers, is het voor ons essentieel om je in te leven in elk specifieke opgave en elk specifieke gebruikers groep. We doen ook goed research. Bij ieder ontwerp zorgen we ervoor dat we niet gaan herhalen wat we al eerder hebben gedaan, maar juist verder ontwikkelen van onze ideen en eigen maken voor elk specifieke opgave. Je moet telkens aansluiten bij de vraag bij de gebruiker.
3. Welk woonproject inspireert je nu het meest?
Ik heb vlak voor corona een lezing gehoord van Conny Helder, minister van Langdurige zorg, toen ze nog bestuurder bij zorgorganisatie tante Louise was. Daar was ik erg van onder de indruk omdat daar een mooie mensvisie in zat. Ze benadrukte bijvoorbeeld dat mensen met dementie kunnen nog dingen kunnen leren. Daar geloof ik ook in.
4. Wat kunnen we van buitenland leren?
Ik verbaas me erover dat in ons land de koppeling tussen wonen en zorg nog altijd bestaat. Toen mijn oma in Denemarken naar het verpleeghuis ging, moest ze gewoon zelf de huur betalen. Hier is het scheiden van wonen en zorg nog niet volledig doorgevoerd. Verder was ik onlangs op werkbezoek in Spanje. Daar was ik onder de indruk van de verschillende bottum up initiatieven. Ik ben wel benieuwd hoe het over vijf jaar is.
5. Wat is de grootste uitdaging voor wonen en zorg?
In Nederland leggen we teveel taken bij de mantelzorgers neer. Zorgen voor mensen met name met dementie is behoorlijk zwaar. We moeten meer inzetten op gemeenschapskracht, onze focus verleggen naar de community en meer nadenken over collectieve woonvormen voor verschillende doelgroepen maar ook meer combinaties maken van ouderenhuisvesting met brede scholen, met wijkcentra. Daar valt veel meer te halen dan we nu doen. Het samenleven en naar elkaar omkijken en logisch verbinden van voorzieningen voorkomt eenzaamheid en kan zorg uitstellen. Wellicht ligt een van de sleutels van de huidige probleem met de woningnood verborgen.
Een aantal weken terug lanceerden we onze nieuwe rubriek 'Geef me de Vijf', waarin we vijf vragen stelden aan Irene Wiezer en Nienke Miedema van gemeente Rotterdam. Lees het hier nogmaals >>
Reactie toevoegen