Eenzaam in coronatijd: wat te doen?
In de tijden van nu, 'coronatijd', is het belangrijk om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. De eerste online kennisdeler aan aanpakeenzaamheid.nl, onder leiding van onze expert Hugo van den Beld, leert dat het voor de korte termijn belangrijk is om signalen van eenzaamheid helder te krijgen. Hij schreef een verslag over de uitkomsten van de online kennisdeler.
Inzicht in behoeften
Hoe doen we dat dan? Er moet geluisterd worden naar de behoeften, gewerkt worden aan zingeving en aandacht gegeven worden aan het aanwezige aanbod. Acties als het versturen van kaarten, brieven of pakketjes zorgen er al voor dat ouderen meer het gevoel hebben dat ze erbij horen en niet alleen zijn.
Ook telefonisch zijn er diverse mogelijkheden. Individuen en organisaties kunnen actief bellen of belnetwerken en telefooncirkels aanbieden. Het is een uitdaging om ouderen die nog niet zo digitaal vaardig zijn, zonder fysieke aanwezigheid hierin te kunnen ondersteunen.
Buurtapp en luisterbieb
Wanneer ouderen wel goed vaardig zijn met digitale zaken, dan zijn videobellen, buurtapps en de luisterbibiliotheek belangrijke interventies. Daarnaast kunnen 'oppeppers' in de media werken, het duidelijk maken dat eenzaamheidsgevoelens nu 'normaal' zijn en het belangrijk is dat ggz-zorg ook nu telefonisch bereikbaar is.
Lange termijn
Voor de lange termijn is het zaak dat we ons voorbereiden op collectieve rouw, de kans benutten om te laten zien dat eenzaamheid breed in de samenleving voorkomt en kijken of we alle nieuwe burger- en culturele initiatieven kunnen borgen. Het doorzetten van een inclusieve digitale revolutie blijkt ook belangrijk voor de lange termijn.
Reactie toevoegen