De Bloemendal: gelaagd, sociaal en maatschappelijk
Een paar prachtige oude bomen in de binnentuin trekken meteen de aandacht. Wooncentrum Bloemendal krult zich om de binnentuin heen. ZorgSaamWonen was recent op bezoek bij dit wooncentrum voor senioren. Want het wooncentrum ondergaat een transformatie, om daarna met nieuw elan de toekomst in te gaan.
De Bloemendal staat in Borgele, ooit een buurschap maar nu een rustige wijk in Deventer. Het wooncentrum dateert uit de jaren zeventig en bestaat uit een hoofdgebouw met plint met daar omheen, gelegen aan een binnentuin, aanleunwoningen. In de oude situatie bood de Bloemendal ruimte aan ongeveer 180 zelfstandige woningen en 80 zorgplekken. Na de transformatie gaat het om 170 zelfstandige woningen voor senioren en 118 woningen voor mensen die zorg nodig hebben.
Woonzorg Nederland, eigenaar van de Bloemendal, werkt samen met zorggroep Solis, de Dimence Groep, de Parabool en MatchPOind (Matchen Passend Onderwijs in Deventer) aan een toekomstbestendig concept waarbij mensen samen wonen in een mix van kleinschalige woonzorgomgevingen, het zogenaamde ‘gelaagd wonen’. Dit alles in een sociale leefomgeving waar noaberschap voorop staat. Bijzonder in dit concept is dat er VSO-scholen meedoen. De plint van de Bloemendal is daarin een belangrijk verbindend element. On(t)roerend goed en studioMAEK hebben samen met Woonzorg Nederland het concept ontwikkeld en zijn nu aan de slag met het proces van samenwerken. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet, is de transformatie gestart en kan het ontmoeten van huisgenoten én buurtgenoten beginnen. ZorgSaamWonen sprak met Peter Bisschop en Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed.
Vliegwiel
Peter: “De plint in de Bloemendal biedt veel mogelijkheden voor zowel bewoners, buurtgenoten als maatschappelijke organisaties. We zien de plint echt als een vliegwiel om de buurt naar binnen te halen. Dat kan in het begin wel even knarsen. Zeker als voorzieningen of activiteiten in de plint dichtbij dienstverlening van lokale organisaties komen. Dan moet je met elkaar in gesprek over hoe je aanvullend kan zijn op elkaar. Zo hebben wij een klein winkeltje. De lokale supermarkt levert de producten en leerlingen van Arkelstein, een school voor speciaal voorgezet onderwijs hier in de buurt, regelen de verkoop en brengen op verzoek van bewoners de boodschappen langs.”
"We praten liever over huisgenoten dan over de exploitanten van voorzieningen." Sabine Megens de Meza van On(t)roerend goed.
Huisgenoten
De exploitatie van gemeenschappelijke voorzieningen in de plint zoals een ontmoetingsruimte, een winkeltje, activiteitenruimten en een wasserette kan een flinke uitdaging zijn. Zo ook in de Bloemendal. "Je moet bij het inregelen van voorzieningen niet afhankelijk willen zijn van subsidies”, zegt Sabine. “Wij geloven in financieel gezonde, duurzame voorzieningen die in verbinding staan met de wijk en organisaties in de wijk. Samen moet je de plint een betaalbare plek laten zijn voor iedereen die bijdraagt aan het concept. We praten dan ook liever over huisgenoten dan over de exploitanten van voorzieningen. Huisgenoot zijn appelleert aan samen optrekken en omzien naar elkaar. We zien dat nu ook gebeuren tussen de verschillende huisgenoten; wat kunnen we met en voor elkaar betekenen?”
Samen koken
Peter en Sabine nemen ons mee naar één van de kleinschalige woonomgevingen in de Bloemendal. Op de derde en vierde verdieping van het hoofdgebouw liggen veertien zelfstandige tweekamerappartementen, bestemd voor cliënten van de Parabool. De Parabool verzorgt hier in een beschermde woonomgeving 24 uurs-begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er zeventien appartementen waar mensen wonen die ambulante ondersteuning krijgen. Op elke verdieping is één appartement ingericht als gemeenschappelijke woonkamer met ook een grote keuken waarin bewoners samen kunnen koken.
De verdiepingen zijn net opgeleverd. Sommige appartementen zijn al bewoond, anderen wachten nog op de eerste bewoner. Zodra de cliënten en medewerkers hun draai gevonden hebben wil de Parabool zich richten op ontmoeting en activiteiten met andere huisgenoten.
Kwartiermaker
Woonzorg Nederland gaat op deze locatie experimenteren met de inzet van een kwartiermaker. De kwartiermaker gaat zorgen voor verbinding tussen de bewoners en de huisgenoten.
Naar verwachting zal de nieuwe ontmoetingsruimte in de plint in juni 2023 klaar zijn voor gebruik. In het najaar volgen de andere voorzieningen. ZorgSaamWonen is nu al benieuwd naar het eindresultaat en komt zeker nog een keer langs om te buurten.
Afbeelding boven: Woonzorgcentrum De Bloemendal in Deventer. © GSG architecten
Graag zou ik informatie willen over knarrenhofjes voor mezelf om te wonen Woon in koopwoning Amstelveen en wil graag wonen en verbinding met anderen koop of huur
Ingediend door Ellen Buijs op zo, 20/10/2024 - 12:47
Reactie toevoegen