Bouwen aan een zorgzame stad
Maar liefst vijf nieuwe locaties komen er binnenkort bij: zorgorganisatie Amstelring is druk bezig met het bouwen van verschillende zorgcomplexen. Zo realiseert Amstelring in het Amsterdamse stadsdeel IJburg samen met het Apollo Zorgvastgoedfonds het wooncomplex Eyckstaete. Daar komen woningen voor vitale ouderen, voor ouderen met een zorgvraag en zelfs enkele woningen voor zorgmedewerkers. Onlangs is Amstelring aangesloten als partner bij het platform ZorgSaamWonen. Wat de organisatie zoal doet, lees je in dit artikel.
Amstelring verleende al zorg in deze wijk maar er was nog geen woonzorglocatie terwijl de behoefte aan een complex groot is. Nu komt er een duurzaam gebouw met voorzieningen voor de bewoners en de buurtbewoners. Op een andere plek in de stad, de Plantagebuurt, staat de oplevering van een nieuwe woonzorglocatie voor de deur: De Nieuwe Sint Jacob. In het monumentale deel zijn er 36 woonzorgappartementen voor mensen met dementie. De overige 325 woningen zijn bedoeld voor ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben en voor meer vitale ouderen. En zo bouwt Amstelring aan een zorgzame stad.
Driehoek
‘De buurten waar wij werken zijn verschillend, de context is anders maar de visie blijft hetzelfde: het gaat om het bij te dragen aan een betekenisvol leven’, zegt Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring. In alle bestaande en straks de nieuwe locaties werken de medewerkers van Amstelring vanuit dezelfde visie. ‘Waar zou jij zelf willen wonen als je 80-plusser bent? We stellen onszelf regelmatig de vraag,’ aldus Ingrid Schoemaker, locatiemanager bij deze ambitieuze zorgorganisatie. ‘En dan komen punten als het behouden van de eigen regie en het wonen in een veilige, fijne omgeving telkens naar voren. We willen de regie zo lang mogelijk bij de bewoner laten. We willen ondersteunend zijn.’ Inge vult aan: ‘Je neemt het leven van thuis mee naar een andere plek als je hier komt wonen. We vormen dan met de bewoner en diens netwerk een gelijkwaardig partnerschap. We werken constant vanuit die driehoek.’ De medewerkers van Amstelring hebben trainingen gevolgd om vanuit deze visie te werken. De verantwoordelijkheid voor de zorg ligt niet alleen bij de medewerkers, maar ook bij de bewoner zelf en het netwerk eromheen. ‘We leggen de nadruk op het hebben van een fijne dag. En daar zit natuurlijk ook weleens een mindere dag tussen net als bij jou en mij’, aldus Ingrid.
De binnentuin in aanleg bij De Nieuwe Sint Jacob, dat vanaf medio april in beheer komt bij Syntrus Achmea.
Blijmakers
Om ervoor te zorgen dat bewoners een zo prettig mogelijke dag hebben waarin zij kunnen doen waar zij behoefte aan hebben, gaat Amstelring werken met ‘blijmakers’. Ingrid geeft een toelichting: ‘Blijmakers zijn medewerkers die niet altijd een zorgachtergrond hebben. Sommige hebben een kunstzinnige achtergrond of een muzikale. Zij kijken naar wat bewoners nodig hebben en wat hun leven betekenisvol maakt.’ Toen ze een oproep plaatsten om als ‘blijmaker’ te komen werken, spoelden de reacties binnen. ‘Er zijn meer dan tachtig reacties binnengekomen. Dat geeft wel aan dat er veel belangstelling voor is.’ Ingrid heeft gesprekken gevoerd met de kandidaten en werd daar erg enthousiast van. ‘Zij zijn enorm gemotiveerd en dat is hartverwarmend. Met het huidige personeelstekort zijn we geholpen met extra krachten.’
Ideale scenario
Bij alle projecten die nu lopen, is samenwerking de sleutel. Inge: ‘Het mooiste is als we aan de voorkant kunnen aangeven welke voorzieningen we nodig vinden, zoals een restaurant, alarmopvolging, of een community manager. In het ideale scenario bieden we de bewoners een comfortabele woning met een basispakket aan vol services met mogelijkheden voor uitbreiding. Dan kunnen bewoners kiezen waar ze gebruik van willen maken.’ Amstelring wil graag ontmoeting faciliteren en mogelijkheden voor logeerruimten bieden. ‘Dat is vanwege de kosten niet altijd mogelijk. Grond is duur.’ De rol van de gemeente bij de realisatie van woonzorglocaties is cruciaal. ‘In Amsterdam is het fijn dat de gemeente diverse locaties een maatschappelijke bestemming heeft gegeven. Anders is de grondprijs onbetaalbaar voor maatschappelijke organisaties.’
Samenspel
Als Inge politicus was, zou ze naast een goed grondbeleid ook flink willen inzetten op de gemeenschap. ‘Als mensen meer naar elkaar omzien, voorkom je eenzaamheid, draag je bij aan het langer thuis wonen en het oplossen van het personeelstekort.’ Dat herkent Ingrid. Zij is locatiemanager bij onder andere De Makroon, één van de locaties van Amstelring. Zij merkt dat bewoners graag een boodschap of ander klusje willen doen voor een medebewoner. En zij ziet dat dit echt bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid en dat mensen door de hulp langer kunnen blijven wonen. Zij merkt wel dat er grenzen zijn aan burenhulp. ‘Mensen doen echt veel voor elkaar zolang het maar geen verplichtend of structureel karakter heeft.’ Dus is een samenspel met professionele zorg nodig. Ingrid: ‘Dat is de toekomst: werken vanuit die driehoek. Samen met de ouderen en het netwerk eromheen zorgen we voor een plezierige dag.’ Dat gaat niet vanzelf. Het blijft leren, ontdekken. Er zijn uitdagingen geweest in de voorbereiding, de verwachtingen zijn hooggespannen en er is schaarste op de arbeidsmarkt.
Reactie toevoegen