AEF-rapport: waakzaamheid geboden in kwetsbare wijken
Kwetsbare bewoners in corporatiewijken krijgen te laat of te weinig ondersteuning vanuit de Wmo. Een vroege signalering van problemen, de zogeheten waakvlamfunctie, moet terugkomen in de wijken. Dat is de conclusie van het onderzoek dat Andersson Elffers Felix (AEF) op verzoek van Aedes uitvoerde.
Bron: Aedes
Uit gesprekken met diverse partijen zoals corporaties en welzijnsorganisaties blijkt dat de zorg en ondersteuning voor kwetsbare mensen in corporatiewijken tekortschiet en dat de samenwerking op wijk- en bestuurlijk niveau beter kan. Er is grote behoefte aan een preventieve waakvlamfunctie voor kwetsbare bewoners.
"Betrokken partijen komen pas in actie als de situatie escaleert. Dat is echt veel te laat", aldus Aedes-bestuurslid Hester van Buren. "Wij maken ons zorgen over de toename en de zorg van de kwetsbaren in onze wijken. Samen met partners willen wij zoeken naar oplossingen."
Mensen moeten zorg en ondersteuning zoveel mogelijk in hun eigen omgeving krijgen. Dat begint bij een herkenbare, betrouwbare ondersteuner op wie mensen in een kwetsbare positie kunnen terugvallen. Zonder dat ze steeds opnieuw een intake moeten doorlopen. Ook helpt het als omwonenden of professionals in de wijk een aanspreekpunt hebben die de juiste partijen kan inschakelen. Deze vroege signalering van problemen, de waakvlamfunctie, is in het huidige zorgsysteem te vaak afwezig en moet weer terugkomen in de wijken.
Aedes roept gemeenten op meer regie te nemen in de samenwerking tussen wonen en zorg.
Het onderzoek van AEF is een vervolg op eerder onderzoek Veerkracht in corporatiebezit, waaruit blijkt dat het aantal kwetsbare personen die wonen in de meest kwetsbare wijken toeneemt.
Reactie toevoegen