Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening heeft 27 juni 2023 een voortgangsrapportage naar de Tweede kamer gestuurd.
Voortgangsrapportage Wonen en Ouderen
ZorgSaamWonen zet de belangrijkste punten op een rij:
- Door meer levensloopbestendige woningen te bouwen en ouderen te voorzien van informatie over mogelijke doorstroomwoningen moet er passende woonruimte voor ouderen komen. De opgave: er komen 290.000 extra woningen voor ouderen waarvan 170.000 zogeheten nultredenwoningen, 80.000 geclusterde woonvormen en 40.000 zorggeschikte woningen.
- In de gesloten woondeals is afgesproken om de woningbouwopgave voor ouderen in 2023 uit te werken in de lokale en regionale woningbouwprogrammering van gemeenten.
- Provincies faciliteren deze samenwerking regionaal en zorgen voor aansluiting op de regionale woondeals en versnellingstafels.
- Om knelpunten in de bouwopgave voor ouderen weg te nemen biedt het Rijk diverse financiële regelingen:
1. De stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO).
2. Stimuleringsregeling Wonen en zorg om bewonersinitiatieven en sociale ondernemers te helpen bij het opzetten van een nieuwe woonvorm voor ouderen. De regeling zal in de tweede helft van 2023 worden geëvalueerd.
3. Er komt een stimuleringsregeling zorggeschikte woningen. Deze regeling moet een stimulans geven aan de bouw van 20.000 geclusterde zorggeschikte woningen in het sociale segment. De regeling wordt in september opengesteld.
4. Voor de zomer komt er een subsidieregeling intergenerationeel wonen, om het samenwonen tussen jong en oud te stimuleren. - Er ligt een wetsvoorstel versterking regie op de volkshuisvesting waarin staat dat:
- Gemeenten vanaf 2026 verplicht een volkshuisvestingsprogramma moeten opstellen, waar de woonzorgvisie voor aandachtsgroepen en ouderen in opgaat.
- Gemeenten krijgen vanaf 2026 ook de verplichting om, naast woningcorporaties en huurdersorganisaties, ook relevante zorgpartijen te betrekken bij het opstellen van lokale prestatieafspraken.
- De inwerkingtreding van de wet versterking regie op de volkshuisvesting is voorzien in 2024.
- Er komt na de zomer één centraal loket (bij de VNG) voor gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en maatschappelijke organisaties met allerhande vragen over de huisvesting van diverse doelgroepen, waaronder ouderen.
- Verder is er het Aanjaagteam Wonen, Welzijn, Zorg voor ouderen (om lokale en regionale partijen te ondersteunen bij de bouwopgave voor ouderen, zij verzorgt (bestuurlijke) procesbegeleiding, netwerkvorming en inhoudelijke begeleiding bij de totstandkoming van regionale afspraken). En het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (voor hulp en ondersteuning bij het maken en uitvoeren van regionale woonzorgvisies voor aandachtsgroepen en ouderen).
- Er vindt een verkenning plaats met ontwikkelaars over financiële drempels voor het bouwen van gemeenschappelijke woonvormen in met name het middensegment. Na de zomer worden de uitkomsten gedeeld.
- Platform31 is momenteel bezig met het opstellen van een toolkit met doorstromingsinstrumenten voor gemeenten.
- Er komt een centraal informatiepunt voor senioren, bijvoorbeeld ondersteund met een website en app, waarin fijn en geschikt wonen centraal staat. Ook komt er een informatiecampagne.
- De Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (woningcorporatie SOR), Platform31 en de provincie Zuid-Holland starten een experiment over woningdelen voor ouderen.
- Er komt na de zomer een handreiking geclusterde woonvormen.
Lees meer over de voortgang Wonen en Ouderen.
Download de kamerbrief met bijlagen.