Het vergroten van hun levensgeluk en samen ouder worden. Dat is wat Ria en Olga wilden toen ze elkaar in 2018 ontmoeten. Allebei waren ze ‘vriend’ geworden van KilimanjaroWonen, een stichting die Collectief Particulier Opdrachtgeverschap-projecten (CPO-projecten) ondersteunt in alle fasen van de projectontwikkeling. KilimanjaroWonen organiseert regelmatig bijeenkomsten voor vrienden. Om woonthema’s uit de diepen, ervaringen te delen en andere vrienden te ontmoeten. En zo leren Ria en Olga elkaar kennen en besluiten zij, samen met hun partners, de handen ineen te slaan voor hun eigen CPO-project.
De Maarle: wonen voor gevorderden in Cuijk
Afzonderlijk van elkaar waren Ria en Olga met hun partners al enkele jaren bezig met zich te oriënteren op de mogelijkheden voor gemeenschappelijk wonen. Ria: “Onze droom - het wonen in een omgeving waar we elkaar kennen, waar iedereen erbij hoort en waar we als goede buren naar elkaar omzien en elkaar helpen, met respect voor de eigen privacy - hadden we al langer. Mijn partner en ik waren op verschillende locaties wezen kijken, samen met andere geïnteresseerden. Dat aan elkaar snuffelen werkt heel goed voor het kneden aan de eigen woondroom. Olga vult aan: “Iedereen heeft zo zijn eigen woondroom, maar om met elkaar een CPO-project te kunnen starten moet je wel in de basis dezelfde woondroom hebben.” Die was er zeker voor Olga en Ria. En dankzij de begeleiding van KilimanjaroWonen kon het ontwikkelen van de gezamenlijke woondroom gaan beginnen. Een woondroom die volgende jaar werkelijkheid gaat worden. Een CPO-project met een dikke sociale en duurzame plus: de Maarle in Cuijk.
Geschikte locatie
Ria: “De grootste uitdaging voor een CPO-project is het vinden van een geschikte locatie. We zijn met de gemeente Land van Cuijk in 2018 in gesprek gegaan over ons initiatief. Een prettig en open gesprek, mede dankzij een wethouder die open stond voor onze woondroom en de ondersteuning van Kitty Hesen van KilimanjaroWonen. Het is heel fijn om iemand naast je te hebben die dit soort trajecten vaker doorloopt. Wij doen alles voor de eerste keer, en hopelijk ook voor de laatste keer”. Olga gaat verder: “Er zijn in die tijd meerdere locaties in Cuijk bekeken en hebben telkens met de nodige energie en doorzettingsvermogen, ideeën ontwikkeld voor deze locaties. Op een zeker moment kwam het Merlet-terrein in beeld, de locatie van het voormalige Merlet College.”
Gedeelde visie
Samen met KilimanjaroWonen, MAG architecten, WOS en de gemeente Land van Cuijk, ontwikkelen Ria en Olga met hun partners én hun groeiende CPO-vereniging (de voorloper van een Vereniging van Eigenaren) in ongeveer één jaar tijd een concept-plan voor 13 duurzame en levensloopbestendige appartementen en één vrijstaande woning. Ria: “De gemeente was erg meewerkend, men wilde ook graag dat ons initiatief zou slagen. Mede dankzij het aanstellen van een gemeentelijke projectleider en de begeleiding van Kitty, hebben wij ons door alle vragen, stukken en procedures weten te werken.
Er komt ongelofelijk veel kijken bij het ontwikkelen van een CPO-project. Je moet scherp zijn in het hoofd, juridische stukken zoals bijvoorbeeld voor het oprichten van een CPO-vereniging of de grondaankoop goed kunnen lezen, communicatief vaardig zijn, kunnen onderhandelen. En altijd het belang van de groep én het individu in het oog houden. Dat vraagt veel tijd, energie en af en toe een slapeloze nacht.” Gelukkig zegt ze dit lachend en Olga gaat verder: “Maar we krijgen er dan ook wel wat moois voor terug! Het proces van ontwikkelen vraagt de nodige flexibiliteit van mensen. Je kunt simpelweg niet aan alle wensen voldoen. Er moet een grote gemene deler zijn in het plan en de visie erachter, maar in de uitwerking kunnen beslissingen genomen worden die niet bij iedereen passen. Mensen kunnen dan meebewegen met de groep of besluiten dat de Maarle toch niet voor hen is en het initiatief loslaten.”
Woongemeenschap
Ook in dit proces blijkt KilimanjaroWonen een belangrijke ondersteuner te zijn. Ria: “Kitty heeft veel ervaring met groepsprocessen en aandacht geven aan besluitvorming die recht doet aan het collectief. Zo bouwen we aan de ideale groepsgrootte om gezamenlijk besluiten te nemen die op dat moment nodig zijn. Maar we werken ook toe naar de woongemeenschap die hoopt in 2024 de sleutel van de Maarle in ontvangst te nemen en samen gaat wonen.” De toekomstige bewoners van de Maarle komen grotendeels uit de gemeente Land van Cuijk, een aantal van daarbuiten. Iedereen heeft zijn eigen appartement. Samen delen ze straks een gemeenschappelijke ruimte, waar ze op termijn een verbinding met de buurt willen maken. Een gemeenschappelijke belevingstuin, een dakterras en een atelier. Maar bovenal lief en leed.
Ria en Olga hebben nog een aantal tips voor mensen die met een eigen CPO-project willen beginnen. Met stip op nummer één staat: gebruikmaken van professionele ondersteuning. Gevolgd door flexibel zijn, weten omgaan met onzekerheid en doorzettingsvermogen. Op de vraag welk gevoel zal overheersen als ze over tien jaar terugkijken op dit avontuur, komt een volmondig ‘beste beslissing ooit!’.
Eind volgend jaar is de Maarle naar verwachting klaar om haar bewoners te ontvangen. ZorgSaamWonen komt dan zeker nog een keertje terug!
Wil je meer weten over de Maarle? Neem dan een kijkje op hun site.
Meer weten over KilimanjaroWonen? Lees het interview dat ZorgSaamWonen heeft gehad met Kitty Hesen over het project De Oosterburen. Of het artikel over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap van Kitty Hesen en Magdaleen Kroese, beide werkzaam bij KilimanjaroWonen.
Reactie toevoegen