Terugblik op een ZorgSaam jaar
2021 was een onstuimig jaar, met name door de beperkingen die de coronamaatregelen met zich mee brachten. Toch heeft ZorgSaamWonen zich niet laten weerhouden en zijn er veel activiteiten geweest. Jullie hebben daar ook volop aan bijgedragen! Samen hebben we er een mooi jaar van gemaakt.
Online kennis delen
Met 54 partners en talloze experts hebben we dit jaar weer veel kennis en ervaring opgebouwd, gedeeld en verspreid om samen de grote opgave die er ligt op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan te pakken. Eén van de uitdagingen is het zorgen voor passende woonvormen en ondersteuning voor mensen met dementie. Onze expert Ruud Dirkse gaf in januari een indringende lunchlezing met hoopgevende ideeën. Ook is er een andere groep die aandacht verdient: ouderen met een migratieachtergrond. Daarom hebben we de publicatie Thuiskomst. Wonen, zorg en welzijn voor ouderen met een migratieachtergrond gemaakt en een webinar georganiseerd. De belangstelling hiervoor was groot. Net als voor de inspiratiedag over wooninitiatieven. We hebben de financiering van burgerinitiatieven én de praktische uitvoering aan de orde gesteld. We organiseerden deze dag in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) uitvoert. Dat je online veel kan blijkt ook uit de twee Verbindingsfestivals die Acquire heeft georganiseerd en wij vanuit ZorgSaamWonen bijdragen aan hebben geleverd. Bijzonder om te zien dat je een echt ‘festivalgevoel’ online kunt ervaren en kennis kunt uitwisselen.
Ontmoeting
Corona heeft nog iets anders ‘opgeleverd’, namelijk ideeën voor het ontwerp van gebouwen. Tijdens de rondetafel over ‘Pandemie-proof ontwerpen voor seniorenhuisvesting’ stipte één van onze founding partners, de HD groep, aan dat zij voortaan ruimte ontwerpen om je handen te wassen bij een entree. Dat hebben ze geleerd van de pandemie. Andere deelnemers aan de ronde tafel pleitten voor ‘overmaat’; extra ruimte in gebouwen en woonomgeving. Ruimte voor een bankje bij de entree, galerijen waar men een praatje kan maken en mensen in een rolstoel elkaar kunnen passeren. Dat faciliteert ontmoeting. Ontmoeting, dat is een ander prominent thema van het afgelopen jaar. ZorgSaamWonen en Aanpakeenzaamheid.nl heeft met ondersteuning van het ministerie van VWS/Eén tegen Eenzaamheid, Woonzorg Nederland, Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en de gemeente Rotterdam de Prijsvraag Ruimte voor ontmoeting georganiseerd. We hebben mooie voorbeelden opgehaald van initiatieven in de fysieke omgeving die eenzaamheid kunnen voorkomen of verminderen. Inclusief Wonen – Leidenweg Arnhem en Hart van Vathorst zijn de winnaars geworden van de ZorgSaamWonen Award 2021. In één van de vier magazines die we hebben uitgebracht en in één van onze wekelijkse nieuwsbrieven konden jullie daar alles over lezen.
Bewustwording
Wie prettig oud wil worden begint op tijd! Dat adviseerde Bert Wijdeven tijdens zijn lunchlezing naar aanleiding van zijn boek. Daarbij hoort ook het nadenken over het wonen. Ouderen of professionals die daar meer van wilden weten konden meedoen aan de gratis online workshops over woonplezier die Leyden Academy en ZorgSaamWonen verzorgden. Deelnemers gingen gedurende vijf weken aan de slag met hun eigen woonwensen. Tegelijkertijd zijn enkele partners bezig geweest met het ontwikkelen van een spel: Hop-On Hop-Off Bus waarbij senioren in gesprek gaan over zaken uit hun eigen leven en zich zo bewust worden waar hun behoeftes liggen op het gebied van wonen en daarmee samenhangende zaken als gezondheid en tijdsbesteding. Komend jaar gaan we het testen en doorontwikkelen.
Van vraag naar aanbod
Als mensen weten wat hun woonwensen zijn, is het zaak dat de vraag vertaald wordt in het aanbod. Daar zijn dan woonzorgvisies en woonvisies van gemeenten voor nodig. En de juiste data! Ook daar hebben we aandacht aan besteed middels webinars. Zo was er het webinar ‘Woonzorgdata: van data naar doen’ en een webinar dat we samen met Companen hebben georganiseerd: ‘Woonzorgvisie en woonvisie: een liefdesbaby of een moetje’. Met een terugkomdag. Professionals die zich op een wat abstracter niveau wilden verdiepen in wonen, zorg en welzijn konden meedoen aan onze masterclass Wonen op leeftijd; trends en innovaties. We hopen dat gemeenten met hun samenwerkingspartners zicht krijgen op de behoeften en een breed aanbod aan voorzieningen creëren.
Meer woonvormen
Met de whitepaper over woonvormen laten we zien wat er mogelijk is. Ook maakten we dit jaar een rondje langs alle provincies en schreven artikelen op ons immer goed gevulde website over nieuwe woonvormen, over ideeën of over bestaande concepten. Veel partners van ZorgSaamWonen ontwikkelen al volop concepten. Jarno Nilessen van Wiegerinck, & Maarten Visser, bbn adviseurs, Anne Marie Eikelenboom EGM en Guido Peters, Sparckel lichtten in de lunchlezing van september Toekomstige woonvormen toe. We zijn met een groepje partners en overige betrokkenen bezig met het ontwikkelen van een catalogus Woonvormen voor senioren. Die is bijna gereed. Daarmee hopen we inzicht te bieden in de randvoorwaardelijke vraagstukken die spelen rondom woonvormen voor senioren.
Blijvend bruisen
Het levendig houden van een community is een belangrijk aandachtspunt bij een aantal woonvormen zoals bij woongemeenschappen en wooncomplexen, maar ook in wijken. Onze expert Kees Penninx weet hier veel van en verzorgde de lunchlezing in april over ‘Community building in wooncomplexen voor ouderen; hoe Studio BRUIS- Samen Buurten de leefbaarheid vergroot.’ In één van de filmpjes die we dit jaar hebben gemaakt over kansrijke initiatieven brengen we wooncomplex Erasmusplein in Vlaardingen in beeld. Kees heeft de nieuwe bewoners getraind en gezorgd voor binding tussen de bewoners nog voordat ze er gingen wonen. De bewoners zijn hierdoor zelf steeds meer zaken gaan oppakken en organiseren. En nu is het een bruisend complex! De bewoners, ‘De Erasmussen’ willen zich in de toekomst meer richten op de buurt.
Op naar inclusieve wijken
Met het webinar ‘Thuis oud worden, kan het?’, welke we samen met Vilans hebben georganiseerd, probeerden we de vraag hoe je het langer thuis wonen zo goed mogelijk kunt organiseren te beantwoorden. Hierbij kwam naar voren dat een goed ingerichte wijk van belang is. Dat sloot aan bij de uitkomst van de expertmeeting met onze experts. We kwamen tot de conclusie dat het thema ‘inclusieve, zorgzame wijken’ het komende jaar centraal moet staan. Daar zijn namelijk veel van jullie mee bezig. Ook wij vinden dit belangrijk. Met het personeelstekort in de zorg, het groeiende gebrek aan mantelzorgers, de vergrijzing en het tekort aan betaalbare, geschikte woningen is een toegankelijke, inclusieve wijk nodig waar mensen naar elkaar omkijken, waar voorzieningen zijn, waar in fysiek en sociaal opzicht geen drempels zijn om mee te doen. Het bestaat al op plekken, in binnen- en buitenland. Zo zagen we tijdens de studiereizen die in het kader van de Masterclass Wonen en Zorg -die Coincide in samenwerking met ZorgSaamWonen organiseerde-in Helsinki en Barcelona de kracht van de community. Ook in Nederland zijn daar steeds meer voorbeelden van, zoals in Austerlitz. Daar zorgt Zorgcoöperatie Austerlitz voor voorzieningen voor jong en oud, voor mensen met en zonder beperkingen. We hebben daar in de zomer een excursie naar georganiseerd. We hopen dat dit anderen inspireert. Dat willen we ook in het nieuwe jaar blijven doen. Laten we samen de schouders eronder zetten en er een zorgzaam, inclusief en krachtig jaar van maken!
Kijk voor al onze evenementen in 2021 en eerder in ons agenda archief
Reactie toevoegen