Met vangnetvoorziening weer naar een stabiele woonsituatie
In het Friese dorp Balk wordt momenteel een vangnetvoorziening ontwikkeld voor mensen die in een ongewenste woonsituatie zitten en die nog begeleiding nodig hebben voordat ze doorstromen naar zelfstandig wonen. Het gaat om begeleiding van maximaal een jaar. Binnen dit project werkt de gemeente De Fryske Marren, waar Balk onder valt, samen met LIMOR en Dynhus. LIMOR neemt de begeleiding op zich, de gemeente zorgt ervoor dat de juiste personen bij de vangnetvoorziening terechtkomen en Dynhus faciliteert het gebouw.
In De Fryske Marren is op sommige campings sprake van mensen die er permanent wonen, terwijl dit officieel niet mag. “Vaak zijn dit mensen waarbij sprake is van problemen op meerdere leefgebieden. Een eigen woning vinden op de reguliere woningmarkt is een grote uitdaging voor hen”, vertelt Anke Bruin van LIMOR. “Met de vangnetvoorziening willen we ervoor zorgen dat de mensen die op deze campings wonen goed worden opgevangen met begeleiding van maximaal een jaar. Hierna zal met de bewoner worden gekeken naar een passende zelfstandige woning elders.”
Voor de totstandkoming van de vangnetvoorziening, wordt een zorgcomplex omgebouwd. “De vangnetvoorziening beschikt straks over 12 zelfstandige appartementen. De personen die in de vangnetvoorziening terechtkomen zijn dakloos of verblijven op campings in de gemeente De Fryske Marren. Vaak is de oorzaak van deze woonsituatie sociale problematiek.”
Als een huidige bewoner van een camping in aanmerking komt voor de vangnetvoorziening, geldt wel de voorwaarde dat deze bewoner begeleiding van LIMOR accepteert. De instroom van de vangnetvoorziening wordt zodanig gescreend dat bewoners professionele ondersteuning nodig hebben. Indien ze geen hulpvragen hebben, kunnen mensen doorstromen naar reguliere huisvesting. Een vangnetvoorziening is dan niet nodig. Begeleiding kan enorm variëren, van dagelijkse gesprekken tot een gesprek van 1 keer per week. De begeleiding is echt maatwerk.
Met de vangnetvoorziening worden als het ware twee vliegen in een klap geslagen: Het levert een bijdrage aan het oplossen van de illegale permanente bewoning bij campings en de bewoners krijgen passende begeleiding. “Het is fijn om dit als gemeente voor mensen te doen en tegelijkertijd een probleem aan te pakken”, aldus Marieke Stapert van De Fryske Marren. “Door de bewoners passende begeleiding te bieden, hoop je natuurlijk ook dat ze uiteindelijk wel goed terechtkomen en in een stabiele omgeving zelfstandig kunnen wonen. De vangnetvoorziening is daarmee naar mijn idee een stap in de goede richting.”
Naar verwachting opent de vangnetvoorziening op 1 september zijn deuren.
Reactie toevoegen