Hart van Austerlitz: zoals wonen overal zou moeten zijn
In het dorpscentrum van Austerlitz was al langer de wens om zorgwoningen in het dorp te vestigen conform de dorpsvisie. Hier werd wel aan gewerkt, maar er kwamen geen concrete resultaten. In 2012 is daarom Austerlitz Zorgt opgericht, waaruit het project Hart van Austerlitz in samenwerking met een woningcorporatie is ontstaan. Jan Snijders, nauw betrokken bij de totstandkoming van het project, legt uit wat eraan vooraf ging. “De mensen in het dorp willen graag hier blijven wonen. Dat is ideaal, omdat je dan je sociale netwerk behoudt”, vertelt Jan. “Dat heeft twee voordelen. Het levert minder zorgkosten op en mensen zijn aanzienlijk gelukkiger. Mensen blijven het liefst in hun eigen woning, als dat niet tot de mogelijkheden behoort in een aangepaste woning en als laatste optie komt pas het verpleeghuis om de hoek kijken”, vervolgt Jan.
Hart van Austerlitz bestaat uit een nieuw dorpshuis, een nieuwe school, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en dagbesteding. “Bovenin en achter dit gebouw bevinden zich de woningen”, legt Jan uit. “De starterswoningen en zorgwoningen zitten door elkaar heen. Het is primair dan ook bedoeld als meergeneratieproject.”
Oorspronkelijk zouden alle woningen en voorzieningen in Hart van Austerlitz gebouwd worden door de woningcorporatie, maar een gewijzigde wet in 2015 gooide roet in het eten. “Dit hield in dat de corporatie niet meer scheef mocht toewijzen en dat de corporatie echt terug moest naar de kerntaak, de sociale huur. Ze mochten ook alleen nog maar sociale huur bouwen, terwijl dat voorheen vaak een mengsel was van sociale huur en vrije sector huur. Omdat het project voor twee derde uit sociale huur en voor een derde uit vrije sector huur moest bestaan. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we Nu voor Straks opgericht”, vertelt Jan. “Dit burgerinitiatief beheert puur de woningen uit de vrije sector in Hart van Austerlitz. De sociale huurwoningen vallen nog altijd onder de verantwoordelijkheid van de corporatie.”
Inmiddels zijn de woningen in Hart van Austerlitz bewoond. Het grootste deel van de bewoners is afkomstig uit Austerlitz zelf en een deel is door hun kinderen bij Hart van Austerlitz terechtgekomen. Op een paar problemen in het begin na zijn de bewoners zeer tevreden. “In het begin waren de woningen, die voorzien zijn van een warmtepomp, nog niet helemaal zoals het moest zijn. Er waren bijvoorbeeld verschillende wensen qua temperatuur in huis”, aldus Jan. “Inmiddels zijn deze problemen verholpen en wonen de bewoners er met veel plezier.”
Omdat de oudere bewoners van de huizen gemiddeld meer behoefte hebben aan warmte in huis, zijn per woning twee extra zonnepanelen aan de volgens berekening nodige 18 toegevoegd. “Een ander issue waar momenteel nog aan gewerkt wordt is de bereikbaarheid binnen het project. De woningen zijn zo zwaar geïsoleerd dat je mobiele telefoon het binnen gewoon niet doet. Hier proberen we via verschillende organisaties een oplossing voor te vinden.”
Een nieuwe woning in coronatijd
Hoewel de bewoners over het algemeen meer dan tevreden zijn met hun nieuwe onderkomen, zijn ze er komen wonen in de coronacrisis, wat het geheel wel wat minder spontaan en gezellig maakt. “We zouden bijvoorbeeld met alle bewoners gaan eten ter kennismaking in het dorpshuis. Austerlitz Zorgt verzorgt éénmaal per twee weken een maaltijd in het dorpshuis als onderdeel van haar diensten. Dat kan nu niet, maar wat we als alternatief aanbieden is dat het eten naar de mensen wordt toegebracht en dat nu wekelijks éénmaal. Het is wel een alternatief, maar het idee van ontmoeten is er natuurlijk niet.” Om het meer generatieproject, wat Hart van Austerlitz in feite is, wat kracht bij te zetten én de ouderen toch een soort ontmoetingsidee te geven, hebben de leerlingen van de nabijgelegen school onlangs taart langsgebracht bij alle oudere inwoners. “Hiermee ontstaat op een natuurlijke wijze toch wat menging tussen de verschillende leeftijdsgroepen en er ontstaat ook een stukje omzien naar elkaar”, aldus Jan.
Omdat digitale middelen bijna onmisbaar zijn in deze coronatijd, is het handig om overweg te kunnen met een laptop of tablet. “Bij wijze van een geluk bij een ongeluk hebben diverse inwoners van Austerlitz een paar jaar geleden voordat corona in het leven kwam, deelgenomen aan Austerlitz Online”, vertelt Jan. “Dit was oorspronkelijk bedoeld om mensen het gebruik van de Ipad eigen te maken. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een diploma. Het was zelfs mogelijk om na afronding van de cursus bijgespijkerd te worden in de volgende cursus."
Om het contact met de bewoners goed te onderhouden, is er vanuit het dorpsteam van Austerlitz Zorgt in het dorp nauw contact. Dit team fungeert ook als sociaal team voor de gemeente Zeist . “De ondersteuning voor de bewoners vanuit ons dorpsteam is heel persoonlijk. De dorpsondersteuner en de wijkverpleegkundige kennen iedereen bij naam. Hierdoor kun je veel doen aan preventie en kun je gerichte zorg en aandacht bieden. Dat is natuurlijk ontzettend waardevol en dat is ook echt iets om trots op te zijn.”
Over Hart van Austerlitz
Hart van Austerlitz is een wooncomplex voor senioren met voorzieningen waar alle inwoners van Austerlitz, van jong tot oud, welkom zijn voor ontspanning, sport, zorg en educatie dat onlangs werd opgeleverd. Bij de totstandkoming van Hart van Austerlitz is het opvallend dat vrijwilligers de trekkersrol van de gemeente Zeist (waar het dorp Austerlitz deel van uitmaakt) hebben overgenomen toen de uitwerking van de dorpsvisie stagneerde. De vrijwilligers hebben vervolgens de visie handen en voeten gegeven: een zorgcoöperatie en een woonstichting opgericht, samenwerking gezocht met andere partijen (onder andere de school en de woningcorporatie), een locatie bemachtigd en de financiering rond gekregen.
Bekijk het filmpje over Hart van Austerlitz op de website van Platform31 >>
Reactie toevoegen