Zinvolle contacten van ouderen in Mijn Droomwijk
Dreamlike Neighbourhood (Mijn Droomwijk) is een Europees project met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en samen bezig te zijn in de eigen wijk. Naast elkaar leren kennen en elkaar ondersteunen, ging het ook om samen iets voor de buurt te betekenen. In Nederland gingen groepen ouderen aan de slag in twee buurten in Den Haag: Bouwlust (Den Haag Zuid-West) en in Transvaal (Den Haag Centrum). Het project omvatte ook deelprojecten in Oostenrijk, Tjechië en Slovenië. Het project is afgerond en de kennis en ervaringen zijn gepubliceerd in een handboek en online resource kit.
Leeftijdsvriendelijk Bouwlust
Bouwlust is een naoorlogse wijk aan de rand van de stad. Gebouwd in de jaren 1960, die nu toe is aan renovatie en vernieuwing. Vroeger was het een mooie buurt. Iedereen kende elkaar. Tegenwoordig voelen veel ouderen zich geïsoleerd. “Droomwijk Bouwlust” is een nieuwe buurtgroep, ontstaan in de wijk rond een ontmoetingscentrum. De zorgorganisatie Saffier runt dit centrum en wil het omvormen van een plaats voor dagopvang tot een bruisend buurthuis voor de buurt. Aanvankelijk kwam de groep om de 14 dagen bijeen en besprak verschillende elementen van ‘leeftijdsvriendelijkheid’. De deelnemers beslisten samen wie ze wilden uitnodigen om voor de groep te spreken (bv. politieagent, buurtwerker) en ze wilden ook de tijd samen doorbrengen met creatieve activiteiten.
Activiteitengroep in Transvaal
In Transvaal is de gemeenschap van migranten betrekkelijk groot. De ouderen met een migratieachtergrond komen vooral uit Suriname (ze kwamen naar Nederland na de onafhankelijkheid van Suriname), Turkije en Marokko (gastarbeiders uit de jaren 1960 en 1970). Nieuwe bewoners zijn vooral migranten uit Roemenië, Polen en Bulgarije. De oudere bewoners vrezen dat hun waarden niet gedeeld worden en dat geeft een gevoel van onveiligheid.
Maar de ouderen willen ook graag een bijdrage leveren aan de buurt. De groep Mandelaplein kwam bijeen in een buurthuis in de wijk Transvaal in Den Haag. Deze bestond uit oudere mannen met een Marokkaanse achtergrond, een bestaande groep die al verbonden was met het buurthuis Mandelaplein. Een specifiek doel van de deelnemers was ‘leren’. Deze groep trok een contactpersoon aan die voor de groep sprak. De groep kwam elke week bijeen. Deze ‘activiteitengroep’ - zoals de deelnemers het liever noemden - kwam een tijdlang als ‘open inloop’ bijeen in het buurthuis Mandelaplein.
Train the trainer
In beide buurten werkte het projectteam volgens het train-de-trainer principe, met de training-on-the-job methode. Begeleiders werden opgeleid om de groepen na de projectperiode zelfstandig te ondersteunen. Er werden vernieuwende manieren van aanpak gebruikt om de deelnemers in de groepen te inspireren, hun blik te verruimen, te leren, contact te maken met anderen, en hun ervaring en kennis te delen.
Meer informatie
Aan Dreamlike Neighbourhood namen mensen uit Oostenrijk, Tjechië, Slovenië en Nederland deel. Hun ervaringen en kennis is gepubliceerd op de website: https://www.dreamlike-neighbourhood.eu/
Nederlandstalig Handboek: https://www.dreamlike-neighbourhood.eu/wp-content/uploads/2022/11/221114_DLNBH_Handbook_NL_singlepages_compressed.pdf
Nederlandstalige Online Resource Kit: https://www.dreamlike-neighbourhood.eu/inleiding/
Loes Hulsebosch (Hulsebosch Advies) en Willeke van Staalduinen (AFEdemy)
Reactie toevoegen