"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon via filmpjes op youtube, wat hulp van vrienden en dan kom je heel ver.” Hij heeft een voetafdruk van nul maar energie voor tien. Zijn droom is om een woongemeenschap op een leegstaand erf te bouwen.
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
Gelukkig is zijn huidige huis demontabel. Zijn privé-ervaringen met het ‘nieuwe wonen’ kan hij goed gebruiken in zijn werk bij Spectrum. Daar is hij als adviseur voor duurzame, culturele en maatschappelijke vraagstukken volop bezig met het thema ‘herbestemming van bestaand vastgoed’. Hierbij benut hij de kracht van de gemeenschap, want hij gelooft sterk in talenten van mensen. “Iedereen kan op zijn of haar eigen manier meedoen.”
Noël Josemans
Toekomstperspectief
In Den Bosch werkt hij bijvoorbeeld in opdracht van corporatie Mooiland als kwartiermaker aan een toekomstbestendige plint van woonzorgcentrum De Hooghe Clock. Dat doet hij in samenwerking met zorgorganisatie Vivent, welzijnsorganisatie Farent, zorgorganisatie Philadelphia en kinderdagverblijf Kanteel. Hij gebruikt allerlei creatieve methoden om tot een toekomstperspectief te komen. “Zet de kracht van verbeelding in”, is zijn advies. Zo gaat hij aan de slag met twee lokale designers die van oude spullen, die ouderen uit het gebouw weg doen als zij verhuizen of overlijden, een nieuw fris interieur maken in een deel van de plint.
Gesprek
Als eerste is hij er in gesprek gegaan met bewoners van het complex en daarna met de omwonenden. “Daar komt al zoveel uit. We haalden een lijst met wel honderd ideeën op voor verbeteringen van de plint. Een groot deel daarvan kan al meteen uitgevoerd worden.” Dat is dan ook direct een tip van hem: realiseer de dingen die je meteen kunt doen en vier successen. De ideeën die wat meer inspanningen en samenwerking vereisen, worden projectmatig uitgewerkt met de juiste stakeholders. “Ik zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan, met oog voor de verschillende organisatiebelangen.” Hij betrekt er diverse maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven bij om tot een bruisende en aantrekkelijke invulling te komen.
Workout
Noël heeft een tijd terug de Sociale Sportschool helpen opstarten. “Deze sportschool verbindt jong en oud. Jonge sporters gaan met ouderen in een rolstoel of met rollator samen een workout doen in de openbare ruimte. De hulpmiddelen van de ouderen fungeren als fitnessapparaten. Intussen bewegen alle deelnemers en maken ze ook op een andere manier contact met elkaar.”
Verder kan hij vast verklappen dat er in samenwerking met Butterfly Effect ook buurtverbinders komen wonen. Dat zijn reguliere huurders die zich een aantal uur per week inzetten voor het complex. “Zij zorgen voor verbinding tussen de bewoners en met de buurt.” Noël let er ook op dat een complex goed toegankelijk is voor anderen. “Zorg dat je de toegang ontsluit.” Bij dit complex wil hij verbinding maken naar het nabijgelegen park. Daarnaast wil hij de ontmoetingsruimte zodanig inrichten dat je die kunt afsluiten van de rest van het complex. Dan kunnen buurtbewoners er in de avonduren gebruik van maken zonder dat ze bij de rest van het woonzorgcentrum naar binnen kunnen. “Dat is makkelijk te regelen en helpt enorm met het creëren van een zelfredzame buurtontmoetingsplek.”
Leefplein
In Kerkdriel is Noël bezig met het ontwikkelen van een soortgelijke plek in woonzorgcentrum De Leyenstein. Dit doet hij samen met de sociale onderneming Elliz in Company en op verzoek van de gemeente Maasdriel. ”Het idee is dat mensen elkaar er kunnen ontmoeten, maar ook op een laagdrempelige manier hulp kunnen vinden en geven.” Bovendien werkt hij met alle partners uit de sociale basis toe naar een compleet ’leefplein’ waar vijf andere gebouwen worden verbonden met de Leyenstein in één geheel, dat aan elkaar wordt gesmeed via een groene openbare ruimte. Ook doet hij dit in Ammerzoden in de plint van een woonzorgcomplex van Linc naar Zorg. Hier ondersteunt hij de omwonenden vanuit de Leefbaarheidsalliantie. In deze Leefbaarheidsalliantie Gelderland werken vier organisaties, waaronder Spectrum, samen om initiatieven van actieve bewoners te ondersteunen.
Cultuursensitieve setting
Noël ondersteunt verder diverse burgerinitiatieven. Zo ondersteunt hij in Tiel de Marokkaanse, Turkse en Molukse gemeenschap om te komen tot een woongemeenschap voor mensen met een migratieachtergrond die dementie- of andere zorgvragen hebben. “Een dochter zocht een cultuursensitieve setting voor haar vader met dementie. Dat is haar niet gelukt. Daarom start ze zelf een initiatief. Een mooi voorbeeld van de kracht van de burger. Die ondersteun ik graag, want daar komen de mooiste ideeën uit.”
Meer lezen? Kijk op wijzijnspectrum.nl.
Reactie toevoegen