Subsidie voor collectieve wooninitiatieven in Noord-Brabant
Bij collectieve woonvormen gaat het om particulieren die samen en naar eigen wens een woning laten bouwen en er zelf gaan wonen. Ook in Brabant is er een toenemend aantal mensen dat zelfstandig maar wel in gemeenschappelijk verband wil wonen en leven. Niet alleen samen met andere ouderen, maar ook met jongeren en gezinnen.
Er bestaan inmiddels twee belangrijke stimuleringsregelingen van de rijksoverheid om collectieve wooninitiatieven van burgers te ondersteunen: De Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) en de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten Ouderenhuisvesting (SOO). Provincies lijken deze ontwikkeling nu ook op te pakken.
Gedeputeerde Staten erkent dat er een urgente kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte is in de provincie Noord Brabant. Met de Brabantse 'Agenda Wonen' en de 'Actielijn collectieve woonvormen' stimuleert de provincie dat de realisatie van collectieve wooninitiatieven een hogere prioriteit krijgt. Dit doet het door deze zogenoemde derde bouwstroom (naast projectontwikkelaars en woningcorporaties) een vaste plek te geven in de lokale en regionale woningbouwplannen. Hierdoor moeten er meer locaties beschikbaar komen. Het gebrek hieraan is namelijk de grootste belemmering voor de realisatie van collectieve woonvormen.
Details subsidie
De subsidie is nu een maand beschikbaar (sinds 17 december 2022) en is aan te vragen tot en met 1 december 2024. Er is een budget van € 600.000 beschikbaar voor de oprichting van een initiatief, het doen van onderzoek naar de haalbaarheid en benodigde project- en procesbegeleiding. Voor de volgende fase ligt een bedrag van € 5 miljoen te wachten. Het gaat dan om initiatieven waarvan de haalbaarheid is aangetoond en waaraan de gemeente medewerking heeft toegezegd. Hiervoor kan een beroep worden gedaan op een renteloze lening voor het (voor)financieren van de ontwikkelkosten (architect, adviseurs en dergelijke). Klik hier voor alle details van en voorwaarden aan de zogenoemde subsidieregeling wonen, bouwen en leefomgeving Noord-Brabant, paragraaf 1, collectieve wooninitiatieven en sociale ondernemingen.
Knarrenhofjes
Terwijl collectieve woonvormen steeds vaker in beeld komen als antwoord op de groeiende wens van ouderen om zelfstandig maar wel in gemeenschap te wonen, zien we dat het aanbod hiervoor nog flink achterblijft bij de vraag. Maurice van Noordenne pleit in zijn meest recente column op onze site om hier vaart achter te zetten. "Programmeer in elk dorp en elke stadswijk vanaf 10.000 inwoners een Knarrenhof (of vergelijkbaar). Dat betekent 1.800 Knarrenhofjes. De komende tien jaar 180 per jaar", aldus de beleidsadviseur wonen van de provincie Brabant.
Reactie toevoegen