Subsidie beschikbaar voor activiteiten rondom zelfstandig wonen
Amsterdam wil graag een stad zijn voor iedereen, in elke levensfase. Met het programma Ouderenhuisvesting wil de gemeente Amsterdam er voor zorgen dat elke Amsterdammer zo lang mogelijk, op een prettige manier, veilig en zelfstandig in de stad kan blijven wonen.
Graag herinneren wij u er aan dat er een subsidie beschikbaar is voor activiteiten die er aan bijdragen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit betreft een subsidie van maximaal € 30.000,- per aanvraag.
Voor een subsidie hoger dan € 5.000,- is cofinanciering van tenminste 50 procent vereist.
Waarvoor:
De subsidie Ouderenhuisvesting is voor maatregelen die ervoor zorgen dat ouderen langer thuis zelfstandig kunnen blijven wonen.
U kunt subsidie aanvragen voor:
- Bouwkundige aanpassingen
- Niet-bouwkundige activiteiten
Bouwkundige aanpassingen zijn bijvoorbeeld:
o aanpassingen in woningen of van gemeenschappelijke ruimten, zoals liften, entree, galerij of een ontmoetingsruimte;
o aanpassingen van voorzieningen in een wooncomplex, zoals een inpandige kapper, ontmoetingsruimte, café of buurtrestaurant zonder winstoogmerk.
Niet-bouwkundige aanpassingen zijn bijvoorbeeld:
o het samenbrengen van partijen om meer of betere huisvesting te realiseren voor ouderen. Dat kan bijvoorbeeld door ouderen bewust te maken van hun woonsituatie;
o activiteiten die ondersteuning bieden aan het behoud van een woonzorginstelling;
o het omzetten van een woonzorginstelling naar ouderenhuisvesting;
o het ondersteunen van voorzieningen voor ouderen in de buurt.
Door wie:
De subsidie Ouderenhuisvesting kan alleen worden aangevraagd door rechtspersonen, zoals corporaties, zorgaanbieders, stichtingen of verenigingen die zich volgens de statuten richten op ouderenhuisvesting of ouderenzorg.
Voor meer informatie of om een aanvraag in te dienen, kunt u terecht op: Subsidie langer zelfstandig wonen van ouderen
Voorbeelden van aangevraagde en verleende subsidies zijn:
1. Het ombouwen van een kapsalon tot een eenvoudige keuken, behorend bij de ontmoetingsruimte in het woonzorgcentrum De Poort van Amsta. Vooral oudere buurtbewoners hebben aangegeven dit als grote meerwaarde te zien: zij kunnen dan een aantal keren per week samen met anderen uit het woonzorgcentrum en/of uit de buurt eten. Op die manier kan de buurtfunctie de komende jaren worden bestendigd en kunnen de aanwezige voorzieningen optimaal worden benut.
2. Het installeren van een belsysteem met beeldscherm en het verbeteren van een stalling voor scootmobiels in een wooncomplex voor ouderen (Elisabeth Otter-Knoll Stichting). Het belsysteem heeft een eenvoudige bediening en elke bewoner heeft een eigen bel met naam en huisnummeraanduiding gekregen. De bewoners voelen zich hierdoor veiliger. Ook is er een inpandige scootmobielstalling gerealiseerd op de begane grond. Hiertoe heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij een voormalig archief en opslagruimte is samengevoegd tot een grotere ruimte, geschikt als scootmobielstalling. Bewoners met een scootmobiel stallen deze nu in de daarvoor bestemde stalling. Op deze manier is een verbod op het gebruik van een scootmobiel voorkomen en is het voor enkele bewoners mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen.
3. In het Huis van de Tijd van stichting Cordaan willen betrokken partijen een plek voor ontmoeting en dialoog realiseren voor mensen met dementie, hun naasten en professionals met de Sociale Benadering Dementie als onderliggende visie. De focus van de Sociale Benadering ligt niet op de aandoening, maar op (het verbeteren van) de leefwereld van de persoon met dementie en diens omgeving.
Reactie toevoegen