Ouderen zijn gebaat bij contact en verbondenheid
De regering vraagt ons de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. De manier die daarbij het beste helpt is sociale onthouding. Dit levert bij de ouderen echter een extra vorm van eenzaamheid op. Wat kunnen we daaraan doen?
Het begint volgens Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit aan de VU in Amsterdam, met het onderkennen van de impact van de maatregelen op gevoelens van eenzaamheid, zo zegt ze in een artikel op socialevraagstukken.nl. Vervolgens moeten we zoeken naar creatieve oplossingen om contact te leggen. Zo worden er ideeën aangedragen om een bloemetje of kaartje te sturen.
Verder vinden ouderen het fantastisch om filmpjes van hun kleinkinderen te krijgen via Whatsapp en ontstaan er hele buurtnetwerken waar iemand een hulpvraag kan stellen en daarnaast spelen zorgmedewerkers ook een grote rol in het hebben en onderhouden van contacten. Het zijn de positieve initiatieven die mensen het gevoel geven dat ze erbij horen. Ze creëren verbondenheid.
Ook Theo van Tilburg, hoogleraar sociale gerontologie aan de VU in Amsterdam, benadrukt het belang van verbondenheid, maar wijst tegelijkertijd op het volgende: "Als je 90 jaar bent, is de kans op eenzaamheid groot doordat veel van je sociale contacten zijn weggevallen. Ook is de deelname aan maatschappelijke activiteiten beperkt."
Gelukkig zijn er nog veel mogelijkheden om wel contact te onderhouden met onze ouderen. Zo mag het op afstand een activiteit doen, zoals wordfeud of een kaartspel nog wel. Laat ouderen vooral zelf grip houden op het leven, zo adviseert Van Tilburg. Laat ze vooral zelf bedenken welke mogelijkheden er zijn en deel met hen het initiatief om contact te organiseren.
Reactie toevoegen