Laatste kans om je aan te melden voor symposium 'Van Nimby naar Wimby'
Werken aan een welkome wijk, hoe doe je dat. Ga donderdag tijdens het online symposium 'Van Nimby naar Wimby; (Be)grip in de buurt' in gesprek met initiatiefnemers, projectleiders en beleidsmakers. En denk mee over vijf speerpunten die we mee kunnen geven aan de nieuwe gemeenteraden en gemeentebesturen. Wat is er nodig om te komen tot een wijk waar iedereen welkom is? Meld je aan voor het symposium >>
Onze expert Rick Kwekkeboom is een van de keynote speakers op het symposium. Zij gaat in haar presentatie in op het verplaatsen van de zorgverlening in instellingen naar de samenleving. Zijn onze wijken daar wel voldoende op toegerust? Hoe slagen we erin geborgenheid te bieden in een drempelloze samenleving? Alvast kennismaken met Rick? Lees het interview dat we eerder met Rick hadden.
Ook komt tijdens het symposium de Buurtcirkel uitgebreid aan bod. Het sociale netwerk Buurtcirkel verbindt mensen met een hulpvraag uit dezelfde buurt of wijk met elkaar. De sociale relaties die hierdoor tot stand komen, leiden tot een hogere kwaliteit van leven en een afname van de behoefte aan professionele zorg. In Nederland zijn er verspreid door het land tientallen Buurtcirkels actief en inmiddels is het netwerk ook de grens over gegaan. Zo draait er in Oostenrijk nu een Buurtcirkel en zijn er nog twee in oprichting.
Aan de Buurtcirkel van zorgorganisatie Aafje in Ridderkerk doen ongeveer 12 ouderen met een hulpvraag mee. Vanaf ontmoetingsplein Reyerheem van Aafje vertellen Franny de Wit buurtcirkelcoach bij Aafje, Richard de Wit projectmedewerker +Vijf, Magda van Putten en Bets Radziminsky en deelnemers hun ervaringen.
Lees ook: Buurtcirkel nu ook over de grens en in ouderenzorg actief
Naast het fenomeen buurtcirkel bestaat ook nog het begrip 'Wooncirkel'. Een wooncirkel is een buurt waar plekken van ontmoeting en geclusterde woonconcepten ingezet worden ten behoeve van het verbinden van mensen en ter versterking van de buurt. “Het gaat dan om de samenwerking van de zorg- en welzijnsaanbieders, maar ook om die van corporaties en gemeenten”, vertelt Henrike Klok van Rochdale. Meer hierover hoor je tijdens het symposium.
Lees ook: Wooncirkels voor de ultieme verbinding
En hoe zit het met de GGZ? De manier waarop de GGZ traditioneel is ingericht, sluit niet altijd aan bij de behoeften en de belevingswereld van de cliënt. De verplaatsing van deze zorg van de kliniek naar de wijk kan worden aangegrepen als een kans om de invulling ervan beter af te stemmen op de wensen van de cliënten zelf. GGz Centraal en Caro van Dijk, Oostwest, geloven dat het ruimtelijke ontwerp van woongebouwen, buurten en woonwijken hierbij een belangrijke rol kan spelen. Ze zijn daarom een onderzoek gestart om erachter te komen hoe de behoeften van de cliënt in relatie tot het ruimtelijk ontwerp van een wijk het beste ingevuld kunnen worden. Caro vertelt er graag meer over.
Lees ook: (On)gewoon goed wonen: hoe ontwerp je een GGZ-vriendelijke wijk?
Geïnteresseerd in deze onderwerpen? Meld je dan aan voor het symposium 'Van Nimby naar Wimby; (Be)grip in de buurt >>
Reactie toevoegen