Gevarieerd netwerk tegen eenzaamheid
Verbinding met je eigen eenzaamheid, het onder ogen zien dat je eenzaam bent, is nodig om tot verandering te komen. Daarna kunnen professionals, vrijwilligers of mensen uit hun netwerk met hen kijken wat zij willen. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe het komt dat iemand eenzaam is. Daar ligt de kern van de oplossing. Het is makkelijker om activiteiten te organiseren dan om het gesprek met iemand aan te gaan’, zegt Trees Flapper, die zich al jaren bezighoudt met het sociale domein als transformatiedenker en doener. ‘Ik zou meer aandacht willen zien hoe professionals en vrijwilligers mensen die kampen met eenzaamheid kunnen ondersteunen. We dragen meteen een oplossing aan. Maar daarmee ga je voorbij aan het echte verhaal van mensen. Kijk eerst wat er in mensen omgaat. En vul niet voor een ander in. Als een oudere alleen thuis zit, heb je de neiging te denken dat degene eenzaam is. Je kleurt het vaak vanuit je eigen referentiekader in. Omdat je het misschien zelf erg zou vinden als je alleen zou wonen. Maar dat hoeft niet voor een ander te gelden. Vraag aan iemand hoe het voor degene is om alleen te wonen. Dan hoor je misschien hele andere dingen.’ Trees maakt zich zorgen over eenzaamheid. Zij weet dat eenzaamheid tot psychische en lichamelijke klachten kan leiden. Zij vraagt aandacht voor preventie.
Divers netwerk
De individuele kans op eenzaamheid neemt af, volgens Professor Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit. Dat komt omdat mensen makkelijker over hun gevoelens praten en het taboe rond het thema aan het verminderen is. Ook een reden is dat de zestigers en zeventigers van nu hebben geleerd om netwerken te bouwen buiten de familie om’, vertelt Trees. Dat helpt om eenzaamheid te voorkomen. Maar toch neemt het aantal eenzame mensen toe, jong en oud. Daarom adviseert zij mensen om een intergenerationeel en gevarieerd netwerk te creëren. ‘Mijn oude buurvrouw van negentig had nog vriendinnen van zestig. Dat is belangrijk.’ Intergenerationeel contact vindt Trees belangrijk. ‘Ik ben opgegroeid in een klein dorpje waar jong en oud elkaar vanzelfsprekend tegenkwam. Dat is nu een stuk minder. Ik ben ooit eens op bezoek geweest in Duitsland waar jongeren en ouderen samenwoonden. Dat is mijn ideale plaatje want dat voorkomt eenzaamheid bij jong en oud.’ Tegen ouderen zou ze willen zeggen: verhuis op tijd. Zeker als iemand naar een andere woonplaats gaat. ‘Dan moet je de tijd nemen om een netwerk op te bouwen. Je moet zelf investeren. Sommige mensen kunnen dit niet omdat ze door te veel teleurstellingen de veerkracht niet meer hebben. Of door fysieke beperkingen, mobiliteitsproblemen de mogelijkheden niet meer hebben. Dan kun je langzaam de eenzaamheid inglijden. En als er afstand tot de samenleving optreedt dan is het moeilijker om eruit te komen. Dit kun je maar beter voorkomen.
Technologie en eenzaamheid
Trees gelooft dat technologie een bijdrage kan leveren aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Zo helpt Memory Lane mensen met dementie bij contact, beeldbellen, spelletjes, bewegen. ‘Het is een tablet in de vorm van een schilderijtje waarmee mensen makkelijk contact met elkaar kunnen houden.’ Een soortgelijke tablet is de Compaan. ‘Beide tablets zijn goed toegankelijk ook voor ouderen die niet zo digitaal vaardig zijn. Je kunt digitale vaardigheden aanleren zodat iemand mee kan blijven doen aan groepschats of skypen met familieleden die ver weg wonen. Dan voorkom je dat mensen erbuiten vallen. Technologie kan mogelijkheden bieden voor contact dat door allerlei oorzaken is weggevallen.’ Trees is samen met Mieke Koot van Generatiethuis bezig met tablets en het bereiken van mensen die nog niet zo digitaal vaardig zijn. ‘Zo kunnen we mensen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. ‘
Lees meer:
Reactie toevoegen