Ervaringen Masterclass Wonen en Zorg gebundeld
De Masterclass Wonen en Zorg, georganiseerd door Coincide in samenwerking met ZorgSaamWonen, bestond uit 10 dagen vol inspiratie in Nederland, Helsinki en Barcelona. Door samen te kijken en te reflecteren, is er veel geleerd op thema’s zoals bouwen, organiseren, financieren, technologie en sociale innovatie. Een goed basis voor de verdere ontwikkeling van de lokale woonzorgstrategie.
Lokale aanpak
Yvonne Witter en Danielle Harkes van ZorgSaamWonen tekenden de verhalen op van de deelnemers aan de Masterclass. Zo spaken ze met Cees van Boven van Woonzorg Nederland, Rick Hogenboom van De Posten en John Bos van Woonzorg Flevoland, alle drie leden van de Taskforce Wonen en Zorg. Zij vonden inspiratie voor de lokale aanpak in Catalonië, met name waar het gaat om de samenwerking tussen formele en informele zorg. Ook Eppie Fokkema van Archipel gaat in zijn blog in op het anders organiseren van de zorg. Hij ziet verpleeghuizen in de toekomst als coördinatiecentrum in de wijk, licht georganiseerd en in nauwe samenwerking met de buurt en families.
Minder doelgroepdenken
Marco Verheul van Dimence viel op dat er in Finland en Catalonië weinig onderscheid gemaakt werd tussen verschillende doelgroepen. ‘Professionals en vrijwilligers kijken meer vanuit een sociaal model naar mensen, minder medisch.’ Iris van Bennekom van Wilgaerden-Leekerweidegroep is bevestigd in haar idee dat het echt anders moet. We moeten de zorg veel meer in samenwerking organiseren. minder in doelgroepen denken en wellicht een nieuwe entiteit vormen voor wijkgerichte zorg en welzijn.
Gemixt wonen en leven
Jan Overweg, wethouder in Houten, is geïnspireerd door de ‘Helsinki mix’, bouwblokken met grote, kleine, duurdere en goedkopere appartementen. Er woont een mix van jong en oud, met verschillende inkomens. Zo ontstaat er een ‘kleine samenleving in een grote samenleving’. Ton Moors van Goed Wonen benadrukt het belang van participatie bij dergelijke projecten. ‘Als je samen met bewoners zo’n proces doorloopt, is er sprake van inclusiviteit. Bewoners voelen zich betrokken, mede-eigenaar van een initiatief en medeverantwoordelijk voor de leefgemeenschap.’
De zorgkloof dichten
Ton Poos van Vilente is ervan overtuigd dat er meerdere oplossingen nodig zijn om de zorgkloof te dichten. De Masterclass bood inspiratie voor het inzetten van de kracht van de gemeenschap, het voorkómen van zorg en het bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Mark de Man, wethouder in Súdwest-Fryslân, pleit voor het gebruik van data ter ondersteuning van het woonzorgbeleid. Zowel in Finland en Catalonië zag hij goede voorbeelden. In Friesland brengt Data Fryslân, een samenwerkingsverband van een aantal Friese gemeenten, de provincie en andere partners, steeds meer in ontwikkelingen beeld door gezamenlijk data-onderzoek.
Werken aan een sociaal pensioen
Harrie Windmuller van Brabant Wonen schrijft in zijn blog dat we naast ons financieel pensioen tijdig moeten gaan werken aan ons ’sociaal pensioen’. Professionele zorg is niet toereikend in de toekomst. We moeten werken aan het vormgeven van ons eigen ondersteunende netwerk, ons eigen vangnet als we kwetsbaar worden. Henk Fissering van Acantus en Laura Broekhuizen van Groninger Huis reflecteren op hoe zij als woningcorporaties een bijdrage kunnen leveren. Housing First op z’n Scandinavisch met een permanente woning en nadruk op werk, Tiny Houses op het Groningse platteland met aandacht voor gemeenschapszin, zijn ideeën die zij meenamen uit de Masterclass. Tot slot laat het verhaal over Kloosterkwartier in Veghel zien hoe gemeenschapszin en onderlinge steun vorm krijgt in Veghel.
Lees de uitgebreide interviews en blogs in het magazine Wonen & Zorg
Lees meer over de Masterclass Wonen en Zorg 2022 van Coincide
Reactie toevoegen