Dubbel pionieren in Amersfoort
In een ontwikkelgebied, de Kop van Isselt in Amersfoort, staan 208 huurwoningen. De woningen zijn voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen. Het betreft tijdelijke huisvesting, want het complex staat er voor 10 jaar.
‘Het complex heet de Pionier. En het klopt met wat we als corporatie Portaal hier doen: we zijn aan het pionieren’, vertelt Lieselotte Zengerink, werkzaam bij Portaal. Wel met de nodige ervaring, want corporatie Portaal is al jaren bezig met gemengd wonen. ‘Het is dubbel pionieren’, vervolgt Lieselotte. ‘De bewoners leren zelfstandig(er) wonen. Dit gaat met vallen en opstaan. Iedere bewoner volgt daarbij zijn eigen tempo en eigen pad. De ene bewoner is sneller in staat om door te stromen naar een volgende woning dan een andere bewoner.’ De helft van de woningen is in bezit van Portaal, de andere helft van corporatie Omnia Wonen.
Community coach
Het begon allemaal drie jaar geleden, in 2019. De gemeente Amersfoort vroeg de corporaties om mensen uit de maatschappelijke opvang te huisvesten. De gemeente neemt hierbij zelf ook een rol. Zo draagt de gemeente bij enkele woningen voor mensen onder de 23 jaar bij aan de huur. En financiert zij anderhalf jaar lang een community coach. Die speelt een belangrijke rol bij het opzetten en ondersteunen van de woonvereniging, met een bestuur en commissies. Zo is er is er onder andere een actieve tuincommissie, communicatiecommissie en een sportcommissie. Naast de community coach zijn er twee sociaal beheerders aanwezig op het project; Femke Verbruggen (Omnia Wonen) en Wendy Baak (Portaal). ‘Wij helpen waar nodig’, licht Wendy toe. Zij hebben contacten met de bewoners en commissies, grijpen in bij overlast, bieden een luisterend oor, verbinden bewoners met elkaar en hulpverlening. Femke: ‘We zijn een manusje van alles en hebben een brede functie. Dat maakt het werk afwisselend en boeiend.’ Iedere dag zijn de sociaal beheerders aanwezig. Femke werkt hier 16 uur per week en Wendy werkt 24 uur per week. Die fysieke aanwezigheid is belangrijk.
Vragers en dragers
De Pionier is een gemengd wonen project waar ‘vragers’ en ‘dragers’ met elkaar samenwonen. Het is de bedoeling dat ongeveer 30% van de bewoners ‘vragers’ zijn - dus mensen die een hulpvraag hebben - en 70% mensen die ‘dragers’ zijn, dus de andere bewoners kunnen ondersteunen. ‘Natuurlijk kunnen vragers ook dragers worden, of andersom. Dat zien we ook gebeuren. De bewoners zijn er voor elkaar, dus het label maakt niet uit en zegt niet zoveel. Om ervoor te zorgen dat er mensen komen wonen die passen bij dit project, hanteren de corporaties een selectieprocedure. De ‘dragende’ bewoners schrijven een motivatiebrief en krijgen een gesprek met de toelatingscommissie, bestaande uit bewoners van de Pionier. Zo hebben de bewoners de mogelijkheid om zelf hun nieuwe buren te kiezen. De ‘vragende’ bewoners komen binnen via een urgentie en krijgen vooraf een intakegesprek met de sociaal beheerders.
Ontmoeting
De woningen zijn compact: 18.53 m2 voor een eenpersoonshuishouden. De huurprijs ligt rond de 480 euro. Dit is exclusief servicekosten. Lieselotte: ‘Niet alle bewoners zijn gecharmeerd van een container woning.’ Toch is de belangstelling groot. ‘Met name het concept spreekt mensen aan: dat je voorzieningen deelt en dat je naar elkaar omkijkt.’ Daarom is er bij de inrichting veel aandacht besteed aan mogelijkheden voor ontmoeting. Zo is er een gezamenlijke woonkamer. De bewoners hebben zelf deze gemeenschappelijke ruimte ingericht. De gemeente heeft een financiële bijdrage geleverd. Ook is er een gemeenschappelijke wasserette. Wendy: ‘Dat is wel nodig want de woningen zijn zo compact dat een eigen wasmachine veel ruimte zou innemen.’ Verder is er een gemeenschappelijke tuin en zijn er werkruimtes die verhuurd worden aan zzp-ers.
Gangmakers
Iedere gang heeft een ‘gangmaker’, een bewoner die het reilen en zeilen in de gaten houdt en aanspreekpunt is voor de bewoners van de betreffende verdieping. ‘Zij vormen de oren en ogen voor de sociaal beheerder’, zegt Femke. Elke bewoner betaalt maandelijks een bijdrage voor de woonvereniging. Op die manier is er een budget die verdeeld wordt over de diverse commissies. Ook heeft iedere ‘gang’ een budget vanuit de woonvereniging om activiteiten te organiseren. Femke en Wendy zien dat bewoners met elkaar optrekken. Ze repareren dingen voor elkaar. ‘Eén bewoner kookt vaak extra en nodigt dan anderen uit . Dat is toch mooi’, zegt Femke. ‘Bewoners hebben echt het idee dat ze er niet alleen voor staan en dat zij onderdeel uitmaken van een community.’ Dat was ook de bedoeling van het concept. ‘We leren elke dag. We zijn nog lang niet uit gepionierd’, zegt Lieselotte. ‘De bewoners hebben het fijn met elkaar. We willen als Portaal verder met dit concept. Het past bij onze visie waarin we streven naar ‘bijdragen aan goed samenleven’. Dat is de toekomst.’
Reactie toevoegen