Maatwerk met het zorconcept van idverde: groen van essentieel belang in de zorg
idverde heeft in het verleden reeds erg veel kennis en ervaring opgedaan in het ontwerpen, aanleggen en het onderhouden van zorgtuinen. Voor veel van onze projecten binnen de zorgsector maken wij gebruik van ons zorgconcept. Een concept dat wij onlangs een flinke update hebben gegeven. “Want met een groene buitenruimte gebaseerd op ons vernieuwde zorgconcept kan er ook in de toekomst goed worden ingespeeld op de ontwikkelingen binnen de zorg”, vertelt Peter Engering, Productmanager zorg bij idverde.
Elementen
Het zorgconcept is onze leidraad voor alle zorggerelateerde projecten, en is tot stand gekomen door het samenbrengen van interne en externe (wetenschappelijke) kennis. Het zorgconcept beschrijft een aantal onderdelen waar idverde altijd rekening mee houdt, de zogenoemde elementen. Dit zijn: toegankelijkheid, veiligheid, groen, afleiding en therapie. Uiteraard staat groen hierbij centraal. Deze elementen laten we in elk ontwerp en elke visievorm zoveel mogelijk terugkomen. “Het is een handige leidraad voor zowel onze collega’s die bij de projecten betrokken zijn als voor de klanten waar wij de projecten voor uitvoeren”, aldus Peter. “Binnen ons zorgconcept houden wij rekening met de verschillende type organisaties: ziekenhuizen, zorginstellingen, woningstichtingen, bouwbedrijven, architecten, vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars, adviesbureaus en CPO’s (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Deze organisaties hebben we uiteengezet omdat deze allemaal een andere benadering vragen en andere behoeften hebben. We kunnen hierdoor heel specifiek aansluiten op wat zij nodig hebben om tot de beste oplossing te komen.”
Het grote voordeel van het zorgconcept is dat het breed inzetbaar is. Op elk moment dat het traject speelt, kunnen we instappen. “Waar we heel vaak instappen, is bij een architect die naast de stenen ook nog input nodig heeft voor het landschap en het groen. Maar zo geldt dat bijvoorbeeld ook voor zorginstellingen; zij zijn zich er vaak helemaal niet van bewust dat of hoe ze hun therapieruimte naar buiten kunnen brengen. Buiten zijn er namelijk veel mogelijkheden om diverse prikkels te creëren die je binnen niet kunt krijgen. Het is voor ons dus heel vaak ook het creëren van bewustzijn wat we bij onze verschillende doelgroepen en type zorg kunnen faciliteren.
Bij elk ontwerp die onze tuin- en landschapsarchitecten van idverde Advies maken proberen we de elementen zo goed mogelijk in te vullen. Bij een geriatrische tuin zijn bijvoorbeeld veiligheid en therapie twee heel belangrijke elementen. Welke zichtlijnen zijn er, hoe open is het, kunnen de mensen er dwalen of verdwalen of zelfs van het terrein af lopen, dat zijn enkele vragen die we dan stellen en waarvoor we in ons zorgconcept praktische ideeën en oplossingen voor hebben beschreven. Een term die wij vaak gebruiken is groen op maat, want het blijft natuurlijk echt maatwerk.
Binnen ons zorgconcept maken wij voor de elementen veel gebruiken van iconen. Het mooie aan de iconen die wij gebruiken is dat ze heel beeldend zijn. Dit maakt dat het voor onze gesprekspartners snel duidelijk wat wij bedoelen en waarin we kunnen aansluiten op de behoeften van de klant. Daarvoor gaan wij graag met onze klanten in gesprek om te kijken wat we voor hen kunnen betekenen en een tuin kunnen ontwerpen, realiseren en onderhouden die duurzaam en toekomstbestendig is met toegevoegde waarde voor de klant en de eindgebruikers.”
Op de website van idverde is meer informatie te vinden over het zorgconcept. Daarnaast is er op de expertise pagina’s van idverde Realisatie en idverde Advies meer te vinden over hoe wij te werk gaan en wat wij kunnen betekenen binnen de zorg.
Reactie toevoegen