Wij reizen op een zonnige dag in juni af naar Tilburg voor een kennismaking met Jack Hazen, commercieel directeur bij Pellikaan. Pellikaan is de nieuwe partner van ZorgSaamWonen. “We zien kansen in de transformatie van kantoorgebouwen naar woongebouwen en woonzorglocaties”
Partnerinterview Pellikaan
We praten met Jack over Pellikaan als bedrijf, hoe de tennisliefde van Henk Pellikaan de opmaat is naar de internationaal geroemde Pellikaan-Hal en waarom hun exploitatiekennis van healthclubs van grote toegevoegde waarde is bij de bouw van vastgoed. En natuurlijk willen wij weten waarom zij zich hebben aangesloten bij ZorgSaamWonen.
We beginnen bij het familiebedrijf Pellikaan. We krijgen van Jack direct een prachtige publicatie die ter ere van het 70 jarige jubileum is gemaakt. In deze jubileumuitgave is goed terug te lezen én te zien hoe Pellikaan zich in drie generaties heeft ontwikkeld van een lokaal bouwbedrijf tot een internationaal bedrijf met vestigingen in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Jack: ”Het eerste bouwproject uit 1947 bestond uit 10 woningen in Oosterhout. Al snel volgden naast woningbouwprojecten ook grote industriële projecten, zoals fabrieken en scholen. We zijn van oorsprong een bouwer, maar dankzij de tennisliefde van Henk Pellikaan, de oprichter van ons bedrijf, heeft Pellikaan zich in de jaren zeventig ook ontwikkeld tot exploitant van tennisaccommodaties.” Een bijzondere combinatie, maar wel de basis voor het huidige Pellikaan: design, build, operate. Hoe komt men van het bouwen van grote industrieel vastgoed tot het exploiteren van Club Pellikaan?
Jack gaat verder: “Henk Pellikaan was gek op tennissen. In die tijd deed je dat buiten. Tenminste, als het droog was. Dat was het natuurlijk niet altijd. En wat doet iemand die gek is op tennis en kan bouwen? Die bouwt een overdekte tennisbaan. Deze overdekte tennisbaan, in de vorm van een booghal, wat later de kenmerkende Pellikaan-Hal wordt genoemd, is de inleiding van een rijke bouwgeschiedenis aan sporthallen. Zowel in binnen- als buitenland.”
Kennis samenbrengen
Dat de familie Pellikaan een goed gevoel heeft voor innovatie blijkt ook uit de stap om naast het bouwen van tennishallen, deze te exploiteren. Jack: “We hebben inmiddels zeven vestigingen van Club Pelikaan, een Nederlandse healthclub keten. Onze eigen ervaringen, over bijvoorbeeld wat goed werkt qua positionering van faciliteiten of wat efficiënte looproutes zijn, nemen wij mee in het ontwerpen van nieuw vastgoed. Maar ook wat nodig is voor optimaal beheer en onderhoud. Wij weten als geen ander wat materiaalkeuzes betekenen voor de onderhoudskosten en wat klimaatinstallaties en goed gebruik van deze installaties betekenen voor het energieverbruik. De kracht van ons bedrijf is dat we al deze kennis over ontwerpen, bouwen en gebruiken, samenbrengen. Niet alleen bij het bouwen van sportaccommodaties, maar ook bij de scholenbouw en zorgvastgoed.”
Duurzaam bouwen
Pellikaan heeft afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met gasloos, circulair en energieneutraal bouwen. Daarnaast zetten ze in op groene oplossingen die energie besparen. Duurzame technieken die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook in financieel opzicht winst opleveren. Zo gebruiken zij een systeem waarmee zij kunnen monitoren waar de energie naartoe gaat. Want, zo blijkt, 25% van het energieverbruik wordt bepaald door de gebruikers. Dankzij het monitoringssysteem kan Pellikaan bijvoorbeeld pieken in het energieverbruik traceren en heel gericht op zoek gaan naar de ‘veroorzakers’ van deze energiepieken. Jack: ”We hebben op deze manier ontdekt dat we een spinningruimte beter met een aparte koelinstallatie in de ruimte kunnen koelen dan met de centrale koelinstallatie van het gebouw. Of dat we schoonmakers moesten instrueren om de deuren van de gangen tijdens de schoonmaak gesloten te houden omdat anders de warmte weglekte.”
Pellikaan vindt het belangrijk om te bouwen voor volgende generaties, duurzaam en met respect voor het milieu. En zoekt altijd naar oplossingen die hieraan bijdragen. Jack: “We zien kansen in de transformatie van kantoorgebouwen naar woongebouwen of woonzorglocaties. De meest duurzame oplossing is toch het behoud van een gebouw. Zo hebben wij een kantoorpand in Waalwijk getransformeerd naar appartementen. En als we nieuw bouwen, dan moet de gebouwkwaliteit de tand des tijds doorstaan, tot in de kleinste facetten.”
Waardering in de zorgwereld
De wereld van het zorgvastgoed kijkt met interesse naar Pellikaan. En Pellikaan ziet ook een toekomst in dit marktsegment. Een mooi voorbeeld is Park Vossenberg in Kaatsheuvel, gebouwd voor Zorggroep Elde Maasduinen. Een complex met 89 zorgappartementen voor bewoners met een lichte tot zware zorgbehoefte, vier woningen voor kort verblijf en algemene ruimtes voor recreatie en zorgverlening. Bij het complex staat een monumentale kapel die is omgebouwd tot een fijne ontmoetingsplek met een restaurant voor bewoners én de buurt.
In samenwerking met de verschillende projectpartners is een vernieuwend duurzaamheidsconcept ontwikkeld dat uit gaat van een all-electric bouwplan, voorzien van een zonnepark voor eigen opwek, biodynamische LED-verlichting, warmte-koudeopslag en warmteterugwinning. Jack: “Onze visie, exploitatiekennis en bouwkennis wordt erg gewaardeerd in de zorgwereld. Zo hebben wij er bij Park Vossenberg voor gekozen om elk appartement zijn eigen klimaatunit te geven. In Corona-tijd, toen centrale klimaatinstallaties moesten worden uitgezet in de strijd tegen de verspreiding van het virus, bleek dat een gouden greep.”
Pellikaan en ZorgSaamWonen
Tot slot rest ons nog de vraag wat Pellikaan bij ZorgSaamWonen brengt. Jack: “ZorgSaamWonen brengt ons kennis over de wereld van wonen, welzijn en zorg. Denk aan de goede voorbeelden, excursies en het netwerk aan organisaties. Daar maken we graag gebruik van!” We gaan zien hoe Pellikaan zich verder gaat bewegen in de wereld van het zorgvastgoed. We kijken met veel plezier uit naar het komende jubileumboek!
Reactie toevoegen