Blog: over de waarde van rouwen en huiselijkheid
In dit blog gaat Tjitske Zuidema in op een prachtig interview van Lidewij Ekelkoort, dat onlangs verscheen in de Volkskrant. In dit interview besprak Ekelkoort diverse trends. Tjitske hoopt dat Ekelkoort gelijk krijgt met haar trendanalyses, omdat deze trends een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende thema's die nu spelen in de ouderenzorg.
Meer aandacht voor rouwen.
Er kan nooit teveel aandacht voor rouwen zijn! Mij raakt vaak de ruimte waar mensen (moeten) overlijden, wanneer ze niet thuis kunnen sterven. Het is meestal een wat steriele omgeving terwijl ik me dan altijd afvraag waarom dit niet wat sfeervoller is! Zachte verlichting, misschien het gordijn wat dicht, een zacht muziekje, wat planten of bloemen en altijd mensen in de nabije omgeving geeft toch een veel geborgene omgeving om te overlijden. Volgens mij heeft de manier waarop en de omgeving waarin iemand sterft grote invloed op het rouwproces van de nabestaanden
Herwaardering van huiselijkheid.
Maar ook het vervagen van de grens van binnen -en buitenshuis, van dichtbij en ver weg. Dat biedt ook veel kansen voor de thema's die nu spelen zoals eenzaamheid en nadenken over huisvesting van ouderen. Ik vind dat senioren beter met computers en tablets om zouden moeten kunnen gaan, ze zouden dan ook vaker online aan activiteiten mee kunnen doen.
De kleur roze staat symbool voor creativiteit en voor zelf doen.
Dat geldt zeker in deze tijd van de coronacrisis. Ik heb afgelopen maanden al verschillende online cursussen gedaan, over patronen tekenen/verven en dan te bedenken dat ik nog nooit met verf had gewerkt, er gaat een wereld voor me open. Senioren zijn vaak zeer creatieve mensen, hebben vaak de mooiste dingen gemaakt en hier zou ook weer meer aandacht voor moeten zijn.
Meer gebruik maken van natuurlijker materialen
Aandacht voor natuurlijker materialen levert ook weer zachtere en natuurlijker kleuren oplevert. Dat lijkt me fantastisch! Zorglocaties inrichten met warmere kleuren en natuurlijker materialen.
De functie van de bibliotheek
Ook benoemt ze in het interview wat de functie van de bibliotheek zou moeten zijn; een nieuwe verzamelplaats waar mensen kennis delen, elkaar treffen enz. "Een analoge weerslag van het internet". Wat mij betreft mogen er wel meer grenzen verdwijnen; woon -en werkplek, zorglocatie-bibliotheek-wijkcentrum. Laten we zorgen voor wat meer bruisender omgevingen!
Reactie toevoegen