Op naar 50 Thuishuisprojecten in 2030. Dat is de ambitie van een op 4 april bekrachtigde samenwerking van een woon-, welzijn-, en zorg-consortium met de Stichting Thuis in Welzijn. “Maak er maar 60 van”, zegt Rixt Dijkstra, directeur van Thuishuispartner Redevco Living tijdens de feestelijke start van een overtuigd en gedreven gezamenlijke aanpak van eenzaamheid onder ouderen, in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.
Impuls voor Thuishuizen: 'Langer zelfstandig, maar niet in je uppie'

Feestelijk was deze dag om meerdere redenen. Een ervan was dat initiatiefnemer en pionier van het Thuishuisconcept, Jan Ruyten, op deze dag zijn verjaardag vierde. “Het mooiste verjaardagscadeau”, erkent hij. Na ruim 20 jaar voorbereiding zijn er nu acht Thuishuizen gerealiseerd en staan alle lichten op groen voor een ‘explosie’ aan nieuwe thuishuizen.
Vorig jaar vroeg Jan aan Hugo van den Beld om als kwartiermaker op zoek te gaan naar professionele partners voor alle fasen van dit - intussen – beproefd en bewezen, rendabele Thuishuisconcept. Die missie is gelukt. Op deze dag zijn ze allemaal aanwezig in het Haagse provinciehuis om mét gedeputeerde Anne Koning de samenwerking officieel te ondertekenen.
Stenen en Mensen
Een Thuishuis bestaat uit ‘stenen en mensen’. Het concept is beschreven in twee heldere handleidingen, een voor gemeenten en een voor woningcorporaties. De ‘stenen’ bieden een geclusterde, zelfstandige woonvorm voor vijf tot zeven 55 plussers met, naast een eigen woon-, slaapkamer, sanitair en pantry, een gemeenschappelijke keuken, woonkamer, tuin en logeerkamer. De bewoners van deze woonvorm zijn niet de enige ‘mensen’ die deel uitmaken van het concept tegen eenzaamheid. Ook ‘reguliere’ bewoners in een ‘Thuishuis-wijk’ kunnen een beroep doen op professionele vrijwilligers die, via een Thuishuis- coördinator, onder meer thuisbezoeken afleggen.
Dit concept is de verwezenlijking van een droombeeld dat Jan Ruyten, lang geleden ontwikkelde op basis van succesvolle buitenlandse ervaringen en het introduceerde in Nederland: de start van een lange weg.
Schat
Yvonne Witter, ondertekenaar namens partner ZorgSaamWonen, vertelt hoe ze jaren geleden op haar eerste werkdag, toen nog voor Kenniscentrum Woonzorg, een beetje bibberend haar eerste telefoontje opnam: Het was Jan Ruyten. Hij had een methodiek ontwikkeld voor de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Het sprak Yvonne aan, ze is het proces al die jaren blijven volgen en vindt het niet meer dan logisch dat het platform ZorgSaamWonen - opvolger van het kenniscentrum - het concept, nu ook als partner steunt. Want, zo rijmt ze: “In ieder dorp of stad, een thuishuis is een enorme schat.”
Jan Ruyten zelf beschrijft het, soms moeizame proces vanaf het idee tot de realisatie van acht Thuishuizen; genoeg om te ervaren dat het concept werkt en om daarmee partners te overtuigen dit concept te steunen. Hij stuitte soms keihard op regelgeving en bestaande structuren, maar vond toch hier en daar een bevlogen wethouder of gedeputeerde die lef toonde. Nu, met een consortium aan partners moet de weg vrij zijn voor een vogelvlucht.
Thuis
En wat zeggen de bewoners? Ook zij waren deze dag uitgenodigd en aanwezig om de nieuwe partners nog wat extra enthousiasme mee te geven voor hun ambitie: van acht tot vijftig Thuishuizen in vijf jaar tijd. Bewoonster Yvonne, las in de krant over het Thuishuis in Woerden. Ze woonde toentertijd alleen in een flat in Veenendaal en was eenzaam. “Vroeger”, zegt ze nu, “ging ik naar huis, nu kom ik thuis.” En, “Ik voel me veilig.” Een bewoner van een Thuishuis in Harderwijk zegt: ”Na een vakantie van weken, kwam ik thuis en trof mijn woning met het licht en de verwarming aan. Het is er letterlijk en figuurlijk warm,” zegt hij. Zijn tips aan toekomstige bewoners: “Ga op de wachtlijst, ook als je nog samenwoont, kom kijken, je moet misschien wat inleveren, maar je krijgt wat terug!”
Twee vrijwilligerscoördinatoren zijn deze dag aanwezig. Wendy Admiraal van Stichting Thuishuis Noordwijk vertelt over extra activiteiten rond een Thuishuis. Zo rijdt er zomers in de kustplaats een Thuisbus door de wijken om er mensen te ontvangen of te bezoeken, die ofwel al bekend zijn van de wachtlijst, of misschien nog niet. Ook is er periodiek een gratis bijeenkomst voor oudere wijkbewoners in een lokaal café. Zo legt zij nu al lijntjes met toekomstige bewoners.
Consortium
De partners die deze dag ervoor tekenen om samen de schouders eronder te zetten zijn: Zilveren Kruis, de provincie Zuid-Holland, Fundis, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Dioraphte, Redevco Living, het Zorgkantoor en ZorgSaamWonen.
Voordelen gemeente
Tot slot de specifieke voordelen van Thuishuizen voor gemeenten en voor woningcorporaties. Gemeenten mogen een duurzame en proactieve focus verwachten op het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid bij ouderen. Het concept bereikt waarschijnlijk andere ouderen dan de reguliere organisaties. Het helpt bij het uitvoeren van de woonzorgvisie en zorgt voor meer woonvariatie voor ouderen. Het is verder op relatief korte termijn te realiseren, het activeert en benut burgerkracht. En verder vergroot het de leefbaarheid van wijken en buurten vanuit de sociale basis en leidt tot Wmo-besparingen.
Voordelen corporaties en Vastgoed
Woningcorporaties en vastgoedpartijen mogen van thuishuizen verwachten dat het de doorstroming bevordert, dat het helpt bij het invullen van de opgave geclusterd wonen en prestatieafspraken. Het biedt een oplossing voor eenzaamheid bij een groeiende groep eigen, oudere huurders. Het vergroot sociale cohesie van wijken en buurten en vermindert overlast. Het concept is kostenneutraal ten opzichte van andere seniorenhuisvesting, de huisvesting is altijd alternatief aanwendbaar, versterkt het maatschappelijk betrokken profiel en biedt een weg voor realisatie buiten de gebaande paden.
Lees meer over de bijeenkomst: Startbijeenkomst was groot succes - Thuis in Welzijn
Lees meer over de Thuishuis: Wat is een Thuishuis - Thuis in Welzijn
Reactie toevoegen