NaoberzorgPunt KanZ verbindt jong en oud
Een ochtend over duurzaamheid en natuur, een kunsttocht en kleinkunstwerk met kunstenaars, een lezing van Jan Troost over de vraag hoe het is om een beperking te hebben en een schoolverlatersfeest met ouderen. Dat is een greep uit de activiteiten die het komend jaar op het programma staan van NaoberzorgPunt Kanz. Dit burgerinitiatief verbindt jong en oud, met als belangrijk doel om het welzijn van de mensen vergroten. Een voorwaarde in deze tijd van vergrijzing, volgens de vrijwilligers van dit burgerinitiatief.
Het NaoberzorgPunt Kanz is in 2015 opgericht. De vrijwilligers kunnen niet wachten om de activiteiten weer op te pakken. "Door corona is veel stilgelegd", vertelt Truus Knoops-Kersten, voorzitter en één van de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief uit het Limburgse dorp Tienray. "We hadden met kerst een lichtjestocht willen organiseren. Met meer dan 200 glazen jampotjes met lichtjes waar mensen langs konden lopen en eventueel een potje met een kaarsje konden toevoegen om daarna een bekertje chocolademelk te drinken. Dat hebben we helaas moeten afzeggen door de coronamaatregelen."
Verbindingen leggen
Mensen bijeenbrengen, dat is wat NaoberzorgPunt Kanz al zes jaar lang doet. KanZ staat voor Kracht Aandacht Naober Zorg. "De KBO in ons dorp is actief en doet veel, maar er moet meer gebeuren. Je moet mensen aanspreken om mensen erbij te houden", vertelt Truus. Huub Driessen, die de secretaris is en eveneens aan de wieg stond van dit initiatief, vult aan: "Anders blijven ze thuis zitten en sommigen zullen dan vereenzamen. We zorgen voor onderlinge hulp vaker in combinatie met een praatje en een kopje koffie." Truus en Huub organiseren samen met de andere vrijwilligers allerlei activiteiten. Zoals inloopochtenden voor ouderen. Ze doen veel samen met de basisschool. "We hebben zoveel projecten samen gedaan, zo leuk!, vertelt Truus. "Scholieren die ontbijt brengen naar mensen, scholieren die activiteiten organiseren." Ze laat fotoboeken zien van de activiteiten. "Recentelijk zijn we gestart met het project (ver)Haal de wereld naar je toe. Het is fijn als je als jongere weet wie je tegenkomt in het dorp. Misschien heeft mevrouw Jansen hulp nodig. Dat kan dan via KanZ junior." Truus en Huub vinden het belangrijk dat mensen elkaar kennen. "We hebben een keer een fotograaf uitgenodigd om wat te vertellen. Daar is een leuk contact met een jongen uit het dorp uit ontstaan. Die jongen is inmiddels zestien en filmt en fotografeert nu volop, ook voor ons", vertelt Truus. "Dat soort verbindingen leggen we." "Dat is toch geweldig", zegt Huub. NaoberzorgPunt Kanz ontvangt subsidie en steun van de gemeente. Daar zijn Truus en Huub blij mee. "De gemeente waardeert ons werk en ziet wat we betekenen voor de inwoners", aldus Huub.
Oprechte aandacht heelt
Iedere maandag verzorgt een zorgcoördinator, en het Co-team dat betrokken is bij het initiatief, een spreekuur. Mensen kunnen vragen stellen en wensen uiten. NaoberzorgPunt KanZ bekijkt op wat voor manier de mensen geholpen kunnen worden. Mensen krijgen in ieder geval altijd antwoord op hun vragen. Zij kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op een van de 25 vrijwilligers. Jammer genoeg zijn het wel vaak dezelfde mensen die zich opgeven als vrijwilliger. De zorgcoördinator krijgt vragen op het gebied van boodschappen doen, onderhoud van de tuin en het ophangen van de gordijnen. Dat soort klusjes kunnen vrijwilligers vaak oplossen. "Het gaat echter niet alleen om praktische hulp. Mensen willen vooral hun verhaal kwijt. Het is belangrijk dat mensen echt luisteren. Oprechte aandacht heelt meer dan tien tabletten, dat weet ik zeker", zegt Truus. Huub knikt. Hij is erg gecharmeerd van het project 'Welzijn op recept', dat in veel gemeenten in Nederland al jaren succesvol draait. Dat is inspirerend. Dat zouden alle organisaties die samen moeten werken als doel moeten hebben: “Het welzijn van de mensen vergroten.” Iedere zes weken is er ook een spreekuur met een vertegenwoordiger van het gebiedsteam van de gemeente Horst aan de Maas. Daar kunnen mensen vraagstukken op het vlak van de WMO kwijt. “We zouden wel behoefte hebben aan een dorpsondersteuner, iemand die mensen met elkaar verbindt,” zegt Truus.
Seniorenwoningen
Huub en Truus hebben nog een andere wens. Ze willen graag seniorenwoningen realiseren. Dat komt nog niet van de grond. Het is lastig financiering te vinden. Als je het zelf realiseert dan moet je het voorfinancieren. Dat is moeilijk. Dat maakt dat mensen ook niet makkelijk aansluiten. Toch is er belangstelling voor seniorenwoningen en het wonen in een Hofje. "Vanuit NaoberzorgPunt KanZ is er, voor corona uitbrak, een informatieavond georganiseerd en het vervolg staat jammer genoeg nog op onze computer. Daar kwamen 130 mensen uit onder meer Tienray, Meerlo en Swolgen op af. Gastspreker op die avond was ouderenspecialis Henk Geene. Hij schreef boeken over de problematiek van ouderen en de vergrijzing. Hij had een duidelijke boodschap: "We moeten elkaar gaan helpen!" Toen begon corona en lag alles stil. Ouderen uit het dorp willen graag in hun dorp, in bijvoorbeeld een Hofje wonen. Er is volgens Huub echt behoefte aan betaalbare levensloopbestendige woningen voor iedereen. "Ik zie het liefste woonprojecten waar jong en oud door elkaar woont", zegt Huub. "Bewoners kunnen elkaar helpen. Er zijn in heel het land al succesvolle projecten op deze basis gerealiseerd. Maar wie gaat dat woonproject betalen? Veel grond is in handen van projectontwikkelaars of de gemeente. En de corporatie pakt het tot nu toe ook niet op." Intussen gaan Truus en Huub door met het onder de aandacht brengen van deze belangrijke wens, al beseffen ze dat het nog jaren kan duren voordat er echt wat gaat gebeuren. Intussen hebben ze hun handen vol aan de activiteiten van NaoberzorgPunt KanZ. De slogan van dit burgerinitiatief is: Als het even niet lukt, zijn wij er nog. En dat willen Truus en Huub samen met de andere vrijwilligers ook waarmaken, dus steken ze de handen, ook in dit nieuwe jaar, uit de mouwen.
Neem eens een kijkje op hun website: www.naoberzorgtienray.com
Reactie toevoegen